clanek-1
  • Články mládež

  • 04.03.2015

Brankářská akademie FK Dukly Praha

Brankářská akademie FK Dukly Praha má své počátky v roce 2013 a jejím zakladatelem je bývalý reprezentant a fotbalová brankářská legenda Petr Kostelník. Na těchto stránkách: fkdukla.cz/brankarska-akademie, vás budeme průběžně informovat o všech aktivitách i výsledcích práce Brankářské akademie.

Role brankáře v současném pojetí fotbalu má rozhodující význam pro průběh zápasu, kdy jediná jeho chybička může rozhodnout o samotném výsledku utkání. Moderní pojetí hry brankáře nejvýrazněji ovlivňuje vývoj pravidel a vývoj rozestavení hráčů i vlastní systém hry, variabilita jejich pojetí (obranná řada v linii, prolínání obranných řad). Zvětšují se zároveň nároky na hru brankáře jak v obranné „chytající libero“, tak útočné fázi „konstruktivní rozehrávka míče prvním dotykem“. Současný brankář je tedy na rozdíl od ostatních hráčů výjimečný tím že:
  • se stává integrální součástí hry
  • aktivněji se zapojuje do samotné hry
  • častěji zasahuje mimo pokutového území
  • reaguje na nové formy standardních situací soupeře
Pro zvládnutí všech brankářských úkolů je velkou výhodou začít s cílenou přípravou brankáře v raném věku. Mladý brankář rozvíjí své pohybové a herní dovednosti o dovednosti brankářské. Zároveň je i dostatek času pro zlepšování samotné techniky chytání, přičemž si získává i větší psychickou odolnost. Jeho sportovní příprava je dlouhodobou záležitostí, jejíž časový úsek od zahájení organizovaného tréninku k dosažení maximální výkonnosti trvá přibližně 10 let.

Cílem Brankářské akademie FK Dukly Praha a celého projektu je vytvořit ideální podmínky poskytnutí kvalitního fotbalového vzdělání pro brankářské naděje v mládežnických kategoriích U6 - U17. Jedná se nejen o nácvik a zdokonalení základních brankářských dovedností a individuální míčové techniky, ale i o rozvoj psychomotoriky, koordinace, rychlosti, síly, komunikace a vytrvalosti s použitím speciálních pomůcek a neobvyklých cvičení čerpaných nejen z domácích, ale i zahraničních zdrojů a zkušeností. Mimo cílené vlastní přípravy brankářských nadějí se tak dále naskýtá i rozsáhlý prostor k vyhledávání talentů s jejich následnou přípravou pro jednotlivé týmy jak mateřského klubu FK Dukly Praha, ale i klubů partnerských.

Projekt brankářské akademie FK Dukly Praha, jejíž zakladatelem je bývalý reprezentant a fotbalová brankářská legenda Petr Kostelník, navazuje na jeho základní myšlenku a vymezuje tak širokou oblast v tréninkovém procesu brankářských nadějí obsahující jak individuální, tak  týmovou i klubovou přípravu.  

Pozitivním zásahem do tréninkového procesu mládeže byly v domácím klubu FK Dukly Praha vytvořeny funkce trenérů brankářů, kteří již od r. 2013 připravují brankářské adepty Dukly Praha, Aritmy a Vyšehradu.

Dále se trenéři mateřského klubu podíleli na přípravě brankářů v rámci letních fotbalových kempů FK Dukly Praha. Na mezinárodní úrovni se podíleli trenéři brankářů mateřského klubu na tréninkových jednotkách brankářů v rámci partnerství 
s fotbalovou akademií Atletico Sport Club z libanonského Beirutu.

Jistě budeme všichni souhlasit s názorem, že post fotbalového brankáře je velmi specifický a proto nemá valný smysl nechat brankáře běhat s mužstvem na tréninku a pouze při nácviku střelby jej poslat do branky. Brankářská akademie FK Dukly Praha je zde primárně pro ty rodiče a jejich děti, kteří preferují individuální dobře organizovanou výuku dovedností doplněnou využitím kvalitního materiálního zázemí a zabezpečení.

Pokud vás náš projekt oslovil a zajímá vás naše činnost,sledujte tyto stránky,kde budete průběžně informováni o aktivitách i výsledcích práce Brankářské akademie FK Dukla Praha.Své náměty, připomínky či podněty pište na: brankari@fkdukla.cz nebo volejte na kontaktní tel.: 723 778 570.