clanek-1
  • A-tým

  • 18.02.2015

Jan Blažek: Důležitý je start ligy!

Jeho předposlední zahraniční angažmá přerušilo zranění, po půl roce, který musel strávit v druhé řecké lize, se vrátil do Čech do Dukly. Honzovi Blažkovi se v Dukle daří, během tří přípravných utkání vstřelil tři branky a věří, že to přenese i do ligy.

Tvé polské angažmá v létě ukončilo zranění, co ti tehdy bylo?
Měl jsem natržený sval a k tomu před prodloužením smlouvy v Podbeskidzie Bielsko-Biała, ke kterému nakonec nedošlo. Takže jsem se léčil přes dovolenou a pak už bylo složité něco najít. Nakonec jsem skončil v druhé řecké lize. Ale fotbal jsem snad nezapomněl. Byl jsem ještě na testech v NK Domžale (přední slovinský klub, pozn. red.), za zápas jsem tam dal gól a na dva přihrál. Teď s Duklou jsem měl také dobrou produktivitu, takže jsem spokojený. Už to jen přenést do ligových zápasů.

Jak se urodil tvůj příchod na Duklu?
Největší roli v něm sehrál trenér, se kterým jsem měl pohovor ještě před uzavřením smlouvy. Neměl jsem velké požadavky, chtěl jsem hlavně dostat důvěru a mít možnost hrát.

S trenérem Kozlem ses potkal už v Liberci, rozuměli jste si tehdy?
Měli jsme mezi sebou vše v pořádku. Dařilo se mi, dával jsem góly a dostal se do reprezentace.

Tvůj příchod je hodně spojený s velkým množstvím zranění ofenzivních hráčů Dukly, jak to vnímáš?
Určitě se neberu jako nějaká dočasná náhrada za zraněné, kdyby to tak bylo, nešel bych sem. Zraněným naopak přeju, aby se co nejdříve uzdravili, protože s nimi budeme silnější. Navíc konkurence k fotbalu patří.

V přípravě se ti poměrně dařilo, jak to vidíš v následujícím půlroce v lize?
Tak už nejsem tak mladej, považuji se za zkušenějšího, takže doufám, že pomůžu týmu hlavně tím. Je mi jasné, že nějaký tlak na mě vyvíjen bude, budou se ode mě očekávat góly, ale sám na sobě cítím, že se s tím už dokážu mnohem lépe vyrovnat a doufám, že to přenesu i na ostatní hráče. Uvidí se, liga je přeci jen něco jiného než "přátelák". Důležitý je start, když to v Brně vyjde, věřím, že nás to všechny navnadí do dalších zápasů.

Považuješ tedy přípravu za méně důležitou?
Příprava je důležitá. Je to zápřah i trochu na psychiku. Když jako útočník nebudete dávat góly v přípravě, tak si samozřejmě nebudete věřit ani v lize. Ale mě to tam naštěstí padalo, tak to teď musím přenést do ligy.