clanek-1
  • Stará garda

  • 09.02.2015

Legendární Josef Masopust slaví narozeniny

Bývalý hráč Dukly Praha a první český držitel Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy Josef Masopust slaví 84. narozeniny. Klub FK Dukla Praha přeje vše nejlepší!

Do historie našeho fotbalu se Masopust zapsal nesmazatelně. Určitě finálovým gólem na MS 1962 v Chile. Jistě i vítěznou brankou v México City proti slavnému Pelého FC Santos, když za stavu 3:3 neuvěřitelně mazácky překvapil umístěnou, nechytatelnou střelou brazilského gólmana Mangu a zajistil Dukle Praha historické vítězství 4:3. Nepochybně se zapsal i svým neopakovatelným způsobem, jakým pronikal soupeřovými obrannými řadami. Říkalo se mu a psalo se o něm jako o Masopustově slalomu. Dokonalé vedení míče, schopnost ovládat ho oběma nohama, klamání tělem a k tomu zdravá hráčská drzost – to vše Josefovi umožňovalo „proměňovat zadáky soupeře v solné sloupy“, obcházet je jako na slalomové trati a zakončovat přesně umístěnými střelami, které takřka jistě znamenaly gól. Mimochodem, slavný trenér Dukly Praha Jaroslav Vejvoda svým ovečkám říkával: „Když nebudeš vědět, co s balonem, přihraj Masopustovi…“

Dobře Vejvoda věděl, proč hráče nabádal právě k tomuto řešení složitějších situací. „Masopust, to byla největší individualita v historii Dukly a myslím, že i posledních desetiletích u nás vůbec. Měl téměř všechno – mimo hry hlavou, která byla slabší. Člověk viděl Masopusta na hřišti všude, a přece nebyl nějaký rychlý běžec. Byl spíš vytrvalec s úžasným fyzickým fondem. Na prudké sprinty si moc nepotrpěl. Ale dokázal včas zrychlit, a hlavně měl, což překvapovalo i mě, jakousi hráčskou intuici. U nikoho jsem nic podobného léta neviděl. Byl „špílmachr“ k pohledání, skutečně na hřišti hru řídil. Tvořil.“ Tak viděl Masopusta trenér Dukly Vejvoda.

O tomto legendárním hráči se dočtete více v "Síni slávy" na našich webových stránkách.

PŘEJEME VŠE NEJLEPŠÍ