clanek-1
  • Klub

  • 05.02.2015

Hraj zdravý! Nový projekt PFS, jehož patronem je Petr Malý.

Probíhající fotbalová sezóna přinesla klubům s mládežnickými družstvy z české metropole zásadní novinku v oblasti zabezpečení zdravotního stavu jejich hráčů. Za podpory magistrátu přišel Pražský fotbalový svaz s projektem „Hraj zdravý“, jehož patronem se stal bývalý hráč FK DUKLY a současný vedoucí prvního mužstva Petr Malý, který ukončil kariéru kvůli srdeční vadě.

Projekt „Hraj zdravý“ je zaměřen na tělovýchovné lékařské prohlídky dětí a mládeže pražských fotbalových klubů. Cílem projektu je především zdravotní prevence dětí a případná včasná identifikace možných komplikací, které se posléze snadněji léčí.

„Plně si uvědomujeme maximální důležitost zdraví dětí a mládeže, kterému je nutné věnovat pozornost. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli klubům pomoci v této oblasti prostřednictvím projektu „Hraj zdravý“. Je nutné říci, že bez podpory magistrátu by nebylo možné projekt realizovat, a tak je na místě poděkovat jeho zástupcům za všechny pražské kluby, které se výchově mladých fotbalistů věnují,“ říká Dušan Svoboda, předseda PFS.

Patronem projektu je Petr Malý. Svou kariéru musel předčasně ukončit v říjnu loňského roku, poté co v lednu zkolaboval při utkání s Táborskem a po sérii vyšetřeních mu byla diagnostikována arytmogenní kardiomyopatie, což je porucha srdečního rytmu.

„Šíření této věci beru jako malé poslání. Lidé o těchto věcech vědí málo a začnou se o ně zajímat až ve chvíli, když to zasáhne je, nebo jejich blízké. Chtěl bych, aby se to změnilo. Nic cennějšího než život přece nemáme,“ řekl Petr Malý, který v minulém týdnu absolvoval s vybranými kluby lékařské prohlídky a podpořil mladé fotbalisty.