clanek-1
  • A-tým

  • 21.01.2015

Lvíče a spolehlivý zadák Matěj Hanousek

Prostřednictvím seriálu video-medailonků z řady Fotbalových lvíčat, představujeme talentovaného levého obránce Matěje Hanouska. Zadáka Dukly Praha lze přitom bez přehánění nazvat pravým patriotem. Nikdy totiž neoblékal jiný klubový dres, než pražský.

Pražský rodák, Matěj Hanousek začínal s fotbalem v Sokole Řepy. Jeho další fotbalové kroky pak nabraly zajímavý směr, když vyjma Sparty prošel všemi mužstvy v hlavním městě, jenž hrají první ligu. Přes vršovické Bohemians a Slavii, nakonec skončil v mládežnických týmech Dukly a postupně se propracoval až do prvního týmu.

Premiérovou prvoligovou příležitost pak dostal v závěru ročníku 2012/13. V předposledním kole sezony odehrál kompletní domácí zápas s Mladou Boleslaví a premiéru v české nejvyšší soutěži oslavil výhrou 2:1. V příští sezoně již začal nastupovat v dresu Dukly pravidelněji a od dubna 2014 je stabilním článkem sestavy.

Kuriozitou Matějova působení v pražském týmu je fakt, že se zde potkal se svým jmenovcem Markem a fotbalová veřejnost byla dlouho přesvědčena, že jsou bratři. „Dlouho mi to lidé nechtěli věřit, když jsem jim říkal, že nejsme příbuzní, dokonce chválili tátu, jaké dva fotbalisty vychoval,“ říká s úsměvem Matěj Hanousek.

Jako obránce na svůj premiérový prvoligový gól stále čeká, v reprezentačním výběru se však již dočkal. Dres národního týmu se mu přitom dlouho vyhýbal. Zatímco někteří jeho současní spoluhráči z jednadvacítky nastupovali za reprezentaci již od dorosteneckých kategorií, Hanousek poprvé okusil příchuť mezistátního zápasu právě až v mužstvu Fotbalových lvíčat.

Trenér Jakub Dovalil ho povolal do týmu v dubnu 2013 k přátelskému zápasu se Slovenskem. „To je nepochybně moje nejsilnější fotbalová vzpomínka. Hráli jsme se Slováky, a rodiče se jako Pražáci museli vypravit až do Kroměříže. A když jsme nastupovali a hrála hymna, tak jsem viděl mámu na tribuně, jak brečí,“ vzpomíná Hanousek. A podobně jako v lize, i reprezentační premiéra dopadla dobře, Češi vyhráli 1:0 a mladý obránce odehrál téměř hodinu.

Tehdy ještě neskóroval, to se mu podařilo až o téměř rok později, když Češi v přípravě hostili Nory a právě Hanousek byl jediným střelcem českého týmu. Jeho velkou předností je čistá hra, v deseti zápasech v dresu národního mužstva do 21 let neviděl jedinou kartu. Podobně jako v lize, i v reprezentačním týmu Fotbalových lvíčat se zdá se zabydlel, a má tak velkou šanci zažít v červnu na domácím Euru vrchol své dosavadní kariéry.

Stats v U21zápasyminutygólyŽKČK
Matěj Hanousek10658100



Infografika