clanek-1
  • A-tým

  • 16.01.2015

VIDEO: První tým si zpestřil přípravu tréninkem s TRX

Dvoufázové tréninky a větší zaměření na kondiční stránku je jedním ze znaků zimní přípravy. Ale nejde jen o běhání či posilovnu, občas přijdou na řadu i tréninky s TRX.

Cvičení TRX je v podstatě cvičení na systému závěsných popruhů, kdy se dá prostřednictvím určitých poměrů regulovat míra zátěže pro hráče. Je to cvičení, které vychází z principů gymnastického posilování, kdy se jedná o nestabilní cvičení a hráči si de facto prostřednictvím určitých změn v pákových poměrech regulují sami zátěž," uvedl trenér Antonín Čepek na adresu TRX.


Nic nového to nebylo pro Jakuba Mareše, který pásy TRX vlastní. "Ono to je takové specifické cvičení, kdy cvičíte s pomocí váhy vlastního těla a je to úplně něco jiného než posilovna, kde taháte činky. Jak na to chodíte pravidelně, není s tím problém," vysvětluje.

O náročnosti tohoto cvičení však není pochyb. "Začátky na tom byly hrozně těžký, furt se vám to někde hýbe, takže musíte mít pevný střed těla," popisuje Jakub Mareš. Své dojmy z cvičení dodává i Michal Jeřábek, který byl na sálovém TRX naposledy s týmem před rokem. "Bylo to náročný, hlavně ze začátku. Nejtěžší pro mě bylo cvičení na boku, paní předcvičovatelka tomu říkala "plášť",  a to pro mě bylo asi nejhorší," říká.

V tréninkovém procesu A týmu je TRX poměrně pravidelnou záležitostí. "Na tyhle hodiny chodíme každý půlrok, takže se známe i s předcvičovatelkou, takže žádné překvapení to pro nás nebylo," říká Jakub Mareš. Michal Jeřábek zmiňuje i tréninky s kondičním trenérem. "Naposledy jsem tady byl před rokem, ale jinak s kondičním trenérem občas s TRX cvičíme," připomíná.

Prohlédnout fotogalerii