clanek-1
  • A-tým

  • 23.07.2014

Dukla zahájí SYNOT ligu s Baníkem Ostrava!

Letní přestávka skončila a historicky první kolo nejvyšší soutěže pod novým názvem SYNOT liga je tu! Dukla ve své premiéře přivítá na Julisce Baník Ostrava, desátý celek loňské sezony.

Tak jako většina klubů SYNOT ligy, i Baník Ostrava má za sebou generálku na první kolo. Tu odehrál ostravský celek proti druholigovému mužstvu MAS Táborsko. Ostravský celek proti tomuto soupeři zaznamenal vítězství 3:0, o branky se postarali ve 42. minutě Narh a v 71. a 73. Šichor. Před generálkou s Táborskem stihl náš páteční soupeř v rámci přípravy odehrát šest utkání. Se slovenskými celky Ružomberokem a AS Trenčín si připsali ostravští výhry 4:2 (branky Baníku: Svěrkoš, Štěpán, Greguš a Stronati) a 2:1 (Štěpán, Frydrych). Následovalo utkání proti polskému Bialsko-Biala, které Baník vyhrál 2:0 (Byrtus, Zapata) a čtvrté vítězství v řadě zaznamenali Ostravané proti soupeři z Třince a to v poměru 3:0 (Kukec, Baránek a Petrus). V následujícím zápase přišla bezbranková remíza s ruským celkem Amkar Perm a poslední zápas před generálkou odehrál Baník proti FASTAVu Zlín, tento duel skončil dalším vítězstvím Baníku 2:0 (2x Narh). 

Trenér Martin Svědík se po generálce s Táborskem vyjádřil pro oficiální webové stránky Baníku Ostrava o průběhu celé letní přípravy: „Nechci teď hodnotit celou přípravu. Její obraz bude vidět až v prvních ligových utkáních, která nás čekají. Ano, příprava se nám povedla výsledkově, ale dneska jsme viděli, že jsou tam rezervy,které budeme chtít odstranit. Z hlediska naší zpětné vazby bylo ovšem dobře, že první poločas dopadl tak, jak dopadl. Máme si co vytýkat, byť jsme vyhráli 3:0, je nad naším výkonem varovný prst. Tak nejde hrát na Dukle!“

V kádru Baníku Ostrava nedošlo během letní pauzy k příliš velkým změnám. Snad nejvýznamnější událostí v rámci „A“ mužstva je podpis nového tříletého kontraktu s Janem Baránkem, stoperem reprezentační jedenadvacítky, o kterého během léta projevila eminentní zájem Viktoria Plzeň. Do Baníku také přestoupili Ondřej Sukup ze Sigmy Olomouc a Jan Šichor z Vysočiny Jihlava. Oba hráči ale byli v kádru Baníku už během jarní části sezony 2013/2014.

A jak vidí našeho soupeře trenér Kozel? "Ostrava má tým postavený na brejky, nahoře má rychlostní typy hráčů, má zkonsolidovanou obranu, takže bude záležet na tom, jak se budeme za obranu dostávat a jak budeme dělat chyby, které by mohly zbytečně nabízet možnost rychlých brejků. My se musíme zlepšit v produktivitě, sice si jsme schopní vytvořit šance, ale neproměňujeme je. Hlavně v Rakousku jsme góly nedávali, pak dostaneme gól a ten určí celý ráz zápasu. Takže toho se potřebujeme vyvarovat, abychom s šancemi neplýtvali, dostali se do vedení a určili ráz zápasu my."

Poslední utkání soupeře:
FC Baník Ostrava - FC MAS Táborsko 3:0 (1:0)
Branky: 71. a 73. Šichor, 42. Narh. ŽK: 38. Greguš (FC Baník Ostrava). Rozhodčí: Priesol - Cieslar, Dresler. Diváci: 500
FC Baník Ostrava: Pavlenka - Sukup (46. Stronati),Baránek, Frydrych, Holzer - Štěpán (59. Byrtus), Greguš, Lindpere (46. Mensah), Kukec (46. Azevedo) - Svěrkoš (46. Šichor) - Narh (67. Petrus)
FC MAS Táborsko: 1. poločas: Toma – Traore,Kotrba, Kočí, Šiml, Divíšek, Ciferský, Presl, Mráz, Přeučil,Javorek. 2. poločas: Toma – Hric, Mráz (66. Ciferský),Divíšek, Nešický, Krameš, Traore, Hric, Musiol, Strnad, Přeučil,Sladký.

Poslední vzájemné utkání:
FC Baník Ostrava – FK Dukla Praha  2:0 (1:0). 
Branky: 41. Svěrkoš, 90+2 Krmenčík. Rozhodčí: Z. Proske – J. Paták, P. Peřina. ŽK:  Kukec, Frydrych , Pavlenka  – Božič,  Berger , Mar. Hanousek Diváci: 6 302

FC Baník Ostrava: Pavlenka – Vengřinek, Kaša, Baránek, Frydrych – Štěpán, Greguš, Lindpere (62. Foltýn), Kukec, Svěrkoš (86. de Azevedo) – Narh (76. Krmenčík).
FK Dukla Praha: Rada – Mat. Hanousek, Romera (86. Hanzel), Štetina, Božič – Černý (58. Ouedraogo), Gedeon , Mar. Hanousek - Berger, Mareš – Pospěch (75. J. Marek).