clanek-1
  • Klub

  • 29.05.2014

Rozhovor s Michalem Prokešem o klubu, hráčích a plánech do budoucna

V návaznosti na jarní události v klubu FK Dukla Praha vznikl rozhovor s předsedou představenstva a generálním manažerem klubu Michalem Prokešem. „Máme za sebou pět let činnosti. Cítím velkou potřebu shrnout toto období a vyjádřit se, kudy vede další cesta Dukly pro nejbližší 2 roky, 5 let, 10 let. Tedy představit náš plán,“ zahajuje celý rozhovor.

Pane Prokeši, v jakém období vývoje se Dukla nyní nachází?
Přiznám se, že jsme teď prožili velice poučné období. Sledovali jsme reakce veřejnosti, médií, fanoušků, ale i hráčů a zaměstnanců v našem klubu. Sportovně se nedařilo a to je skvělý moment sledovat způsob myšlení. 

Projděme si tedy celých 5 let zpátky, jak byste je popsal?
Převzali jsme klub před sezonou 2008/2009. Dukla se tehdy zachránila tak tak v posledním kole a tomu i odpovídal kádr a rozpočet zhruba 17 miliónů korun.
První rok jsme stabilizovali a stavěli kádr, abychom neměli starosti se záchranou. Skutečnost v klubu byla, že 80 % hráčů bylo v FKD na hostování a v mládeži pracovali dva trenéři na plný úvazek, kteří byli na půl placeni klubem a rodiči. Jediná plocha k tréninku byla Juliska. Vše se půjčovalo. Nebyli lidé, peníze, doprava, plochy, prostě nic než název. Mládež mohla soutěžit tak s Bílou Horou a Radotínem. Vyšehrad, Meteor, Motorlet, Bohemka - tyto kluby byly daleko před námi. 

Jaký byl plán pro toto období a jaké cíle jste si nastavili?
První rok se soustředit na A tým, ať je klid s účastí ve 2. lize a sledovat v jakém stavu je mládež a lidé v ní. Do 5 let vybudovat logistiku, infrastrukturu a zvládnout personalistiku. Dalším cílem bylo do 5 let postoupit do 1. ligy.
Důležitým momentem, proč říkám, že pracujeme podle plánu a nepodléháme emocím, je skutečnost, že už první rok jsme mohli do ligy. Po podzimu jsme byli druzí za Bohemians o dva body. Stačilo přivést 2-3 hráče a byli jsme v lize! Bez hřiště, lidí a peněz. Všichni volali, jdeme na postup, stejně jako teď křičeli, jdeme na poháry, ale byl to nesmysl tehdy i letos na jaře. Místo tlaku na postup jsme přivedli mladé hráče a trenéry do mládeže. Stanovili koncept s vírou, že postoupíme do ligy s mužstvem, které bude naše a ne půjčené a budeme k tomu mít i zázemí.
Dnes, po 5 letech tomu tak je. V práci s mládeží jsme v Praze na 3. místě za dvěma "S", A-tým a naše práce má respekt a nic na tom nemění fakt, že jaro bylo výsledkově špatné. Máme opravený stadion, vyhřívání, sedačky, vlastní autobus a skvělé lidi, pro které je Dukla život. V Dukle nemůže pracovat každý, musí ji cítit, žit naši filozofii a milovat klub. Na takové lidi musíte čekat a trpělivě vše skládat jako mozaiku. Každý kdo něco umí má práci, proto jsme na Luboše Kozla, Honzu Suchopárka, Jardu Hynka, Petra Fišara, či Michala Šrámka čekali. Nikdo z nich není typ, co uteče od rozdělané práce. Prostě na vše je třeba plán a čas. 

Teď k současnosti. Jak se díváte na současné výsledky A týmu?
Jarní výsledky A týmu jsou jednoduše výsledkem toho, že jedna etapa skončila. Za pět let ze sebe ten tým vydal více, než byl předpoklad především veřejnosti a médií. Všichni si musí uvědomit, že celou dobu pracujeme s nejnižším rozpočtem v soutěži. Bylo to ve druhé lize a je to i teď. Méně má jen Znojmo. Prostě je to jako jezdit Formuli 1 se Superbem. Můžete být super řidič, ale vyhrajete jedině, když se ostatní vybourají, což nelze brát jako systémovou práci, spoléhat na chyby ostatních. Realita bez jakéhokoliv alibi je, že naše úspěchy jsou v systematické a klidné práci, ale výsledky mají své limity. Stejně jako tým, který dosáhl 2x na šesté místo v lize a letos je zatím osmý. 
Je stejně velmi zábavné sledovat, že loni a předloni nás každý za 6. místo plácal po ramenou a letos je 7. či 8. místo dílem korupce, prohnilosti a kupčení. Jsme neuvěřitelně prohnilý národ bez jakékoliv víry v dobro. Moje odpověď na tyto všechny útoky je, že nikdo z hráčů v Dukle nikdy neprodal utkání! Stejně tak nikdo z vedení! A to přes to, že situace nebyla vždy jednoduchá. 

V loňském roce vstoupil do klubu nový majoritní vlastník. Změnila se nějak situace?
Je smutné, když do klubu vstoupí finančně silný partner Petr Paukner, "fanoušci" mu hned činnost ve fotbale otráví maily a telefonáty, že je vše prodané a podplacené. Nechápu fanouška, který tvrdí, že má něco rád, ale stojí při svém klubu jen, když se pořád daří a vyhrává. Přitom porážky ke sportu patří, proto je tak krásný. Chápu smutek a zklamání, ale nerozumím té zlobě, tomu zlu v nás, že vše je křivé. 
Vezměte si například spekulace, že výsledky jsou na jaře špatné proto, že Dukla nemá a neplatí peníze. Kdo tohle vymyslí po tom, co do Dukly vstoupil jeden z nejbohatších Čechů. Dukla je v nejlepší finanční kondici, co kdy byla. Loni, když jsme byli na 6. místě, jsme hráčům dlužili tak 3 výplaty a prémie, ale vyhrávalo se a tak nikdo nespekuloval. Stejně tak je nechutné, myslet si, že silný partner znamená, že bude nezřízeně pumpovat peníze do fotbalu. Síla je stabilita!


Po odchodu Luboše Kaloudy spekulace, že neplatíte a proto jsou špatné výsledky a konflikty s hráči, jenom zesílily. Je to pravda?
Pravda je a již jsem to jednou zmínil, že Dukla je na tom nyní finančně nejlépe, co kdy byla. Hráčům chodí pravidelně měsíčně výplaty a na rozdíl od minulých sezon se provozní dluh klubu snížil z nějakých 15 miliónů na sotva milión korun. Tedy podle logiky některých médií či zaručených zákulisních zpráv je logické, že hráči v době, kdy peníze nedostávali, zápasy neprodávali a skončili na 6. místě, ale teď když jim peníze jdou pravidelně, tak začali "bouchat" výsledky a úmyslně prohrávat. Já tomuto způsobu myšlení prostě nerozumím. Dukla je z hlediska morálního absolutně čistá, nepodplácí, nesází, nekupuje, neprodává. Dělá sport a věří, že můžeme být lepší. Každý, kdo píše tyhle nechutnosti, by mel začít především u sebe a podívat se kolikrát sám co ošidil a uplatil, jinak by ho to ani nenapadlo. 

Pojďme se vrátit k Vašemu plánu. Co tedy Duklu čeká v nejbližším období?
Duklu čeká přestavba A týmu a výstavba tréninkového centra. Říká se, že chceš-li udělat tři kroky dopředu, musíš občas udělat jeden zpět. Poodstoupit, podívat se na to v klidu s čistou hlavou. Na rozdíl od veřejnosti či médií, aniž bych jim to jakkoliv upíral, nemůžeme až po úspěchu či neúspěchu prohlásit "já to říkal". Děláme rozhodnutí a náš plán a cíl nás vede. Chceme mít do 10 let nejlepší mládežnickou akademii v zemi. V A týmu 70 – 80 % odchovanců, hrát fotbal založený na technice a kombinaci a bez výrazného navyšování rozpočtu hrát co nejvýše v tabulce. Prioritou nejsou poháry a titul, ale výchova hráčů pro klub a český fotbal, ale to neznamená, že bychom se nechtěli stát mistrem ČR. 

Proč rovnou přestavba A týmu?
Přestavujeme tým proto, abychom jen nedožívali a nechlácholili se 3 sezonami bez záchranářských starostí. Děkuji všem hráčům, co za těch 5 let prošli Duklou, a všem do jednoho věřím! Ale je čas přestavby, protože jak se říká: "co měla, to dala“. Chceme být lepší a silnější! Ne uměle, ale plánovaně. Očekávejte tedy téměř 50% obměnu kádru. Je možné, že nás čeká sezona, kdy budeme bojovat o udržení v lize. 

Zmínil jste výstavbu tréninkového centra. Proč jste se k tomuto kroku rozhodli?
Před 5 lety proběhl 1. nábor a tehdy přišlo méně než 10 dětí. V tomto roce se jich v dešti přihlásilo do Dukly více než 70! To je nejvíce za našeho fungování v Dukle. Každým rokem je počet přihlášených vyšší. 
Tréninkové centrum dá těmto dětem a celé Dukle zázemí. Dukla získá identitu, místo kde se budou profesionálové potkávat s mladými fotbalisty, tak se Dukla stane opět silnou a neohrozí ji odchod 2-3 hráčů.

Co fanoušky tedy čeká?
Od konce měsíce května začneme komunikovat na veřejnost změny v kádru, odchody i příchody. Všichni jsme připraveni a těšíme se na práci s vírou, že budeme ještě lepší, ale samo se to neudělá a my to zadarmo ani nechceme. Nebojíme se změn ani nových výzev a možností. Dukla ví, čeho a jak chce dosáhnout. A teď už to víte i vy.