clanek-1
  • Klub

  • 12.05.2014

TOUR DE CLUB odstartoval s podporou ligových klubů i legendy Viktora

Projekt „Tour de club“, jenž započal svou pouť po malých pražských klubech na podzim loňského roku, se nyní vrací. Pražský fotbalový svaz se rozhodl pokračovat ve vzájemném propojování profesionálních a amatérských celků. První akce „Tour de club“ se uskutečnila tento týden v areálu Sokola Kolovraty, kam zavítal tým mládežnických trenérů z Dukly Praha.

„Projekt „Tour de club“ přináší velmi důležité vzájemné propojení profesionálního a výkonnostního fotbalu v Praze, kde všechny kluby společně tvoří velkou fotbalovou rodinu. Úkolem prvoligových klubů je předat trenérům z menších oddílů trochu ze svého know-how ohledně práce s mládeží a ukázat jim nejnovější tréninkové metody vhodné pro začínající fotbalisty. Hráči a funkcionáři amatérských klubů by naopak měli přijít podpořit prvoligové celky přímo na stadiony a stát se tak fanoušky, pro které bude mít návštěva ligového utkání pevné místo v jejich diáři“ říká Dušan Svoboda, předseda Pražského fotbalového svazu.

První akce projektu „Tour de club“ v roce 2014, do kterého by se opět měly zapojit všechny pražské prvoligové celky, proběhla v klubu Sokol Kolovraty. Tamním trenérům mládežnických družstev přijeli ukázat své tréninkové metody profesionálové z Dukly Praha. Na jednom hřišti trénovaly najednou čtyři skupiny malých fotbalistů rozdělených dle věkových kategorií. Pod vedením profesionálních trenérů předvedli „kolovratské“ fotbalové naděje obrovské nadšení a snahu o zlepšení svých dovedností.

„Musím místní trenéry pochválit, s kluky pracují skutečně velmi kvalitně. Dnes jsme se zaměřili hodně na ovládání míče a kluci mnohé věci zvládali skutečně dobře. Snažili jsme se s trenéry rozvinout právě techniku držení míče a navíc řekněme takovou zábavnou netradiční formou,“ ocenil kolovratské trenéry Richard Nagy, trenér přípravky Dukly Praha.

„Bylo dobré vidět, jak vedou trénink ostřílení profesionálové, a věřím, že pro naše trenéry budou zkušenosti, které dnes naživo viděli, tou nejlepší inspirací.  Trenéři Dukly neustále komunikovali s hráči. Pozitivně je motivovali, upozorňovali na chyby, navrhovali zlepšení. Ano, veliký rozdíl je právě v intenzitě komunikace,“ ocenil přístup k hráčům Tomáš Reitmeier, trenér přípravky Sokola Kolovraty.

Zpestření pro děti byla i přítomnost Vojtěcha Engelmanna, hráče „A“ týmu Dukly, který si s nimi zatrénoval a poté jim rozdal své podepsané karty a další drobné dárky, jež pro ně Dukla připravila. 

„Trénink se mi líbil a užil jsem si ho. Za mě třeba toto vůbec nebylo, aby zástupci ligového týmu vedli trénink menších klubů. Hlavně pro malé děti to musí být skvělé jako motivace do dalšího tréninku,“ sdělil své dojmy po tréninku Vojtěch Engelmann.