clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 15.04.2014

Počtvrté v sezoně nás čeká derby se Spartou

Velikonoční neděle se na Julisce ponese ve znamení derby Dukla – Sparta. Po jednom utkání v Gambrinus lize a dvou zápasech ve čtvrtfinále Poháru České pošty se s týmem z Letné utkáme v této sezoně již počtvrté.

Obě mužstva, která v neděli vyběhnou na zelený pažit, mají za sebou úspěšné zápasy v rámci 24. kola Gambrinus ligy. Dukla zvítězila v Jablonci 4:1 a Sparta porazila v domácím prostředí odvěkého rivala z Edenu – Slavii Praha v poměru 3:0. O branky Sparty se postarali Lafata, Hušbauer a Dočkal. „Slavia nás trochu zaskočila způsobem hry i rozestavením, kdy vyztužila kraje defenzivními hráči. Museli jsme proto hrát trpělivě, což se nám ze začátku moc nedařilo, ale pak už jsme se do šancí dostávali. Po přestávce Slavia začala hrát víc aktivně, ale druhý gól s nimi dost zacloumal,“ uvedl trenér vítězného mužstva Vítězslav Lavička pro oficiální web Gambrinus ligy.

Letenští jsou suverénními lídry soutěže. Po vítězném derby mají na svém kontě 64 bodů a to za dvacet výher a čtyři remízy, porážku tým z Letné v ligovém ročníku zatím nepoznal. Skóre Sparty je 57:13. Zatímco v lize Sparta porážku nepoznala, v Poháru České pošty ano. V prvním zápase čtvrtfinálového utkání zvítězila Dukla v domácím utkání 2:1! Bohužel ani to na postup nestačilo, jelikož v odvetném duelu Sparta vyhrála 2:0 a i přes několik našich šancí si postup uhlídala. 

Trenér Vítězslav Lavička má k dispozici velice široký a kvalitní kádr. Mezi „železné muže,“ kteří mají odehraný maximální počet minut, patří brankář Tomáš Vaclík a obránci Costa Nhamoinesu s Pavlem Kadeřábkem. Tito tři odehráli v Gambrinus lize všech 24 utkání (2160 minut). Ke všem zápasům nastoupil ještě nejlepší střelec mužstva a kapitán David Lafata a druhý nejlepší „snajpr“ ve sparťanském dresu Josef Hušbauer. K dalším pilířům základní sestavy patří Lukáš Vácha, Mario Holek, Bořek Dočkal či Ladislav Krejčí. Sparta má svou základní sestavu značně konzistentní a trenér Lavička v ní provádí minimum změn.

"Se Spartou jsme v nedávné době sehráli dvě utkání a v obou jsme herně obstáli a zároveň dokázali, že můžeme být vyrovnaným soupeřem. Sparta nám ukázala, že když nebudeme efektivní v zakončení, uhrát s ní kvalitní výsledek, bude samozřejmě těžší. Myslím si, že teď se Slavií dokázala, že mají titul na dosah a jdou za ním tou správnou cestou, jak by se za titulem jít mělo, takže lze předpokládat, že takto pozitivně naladěni budou i v nedělním utkání. Nám zápas v Jablonci ale také pomohl. Na derby se těšíme a i potřetí budeme chtít hrát stejně, jen s lepším koncem než v pohárové odvetě," uvedl trenér Luboš Kozel k nedělnímu derby.

V historii Gambrinus ligy se Dukla se Spartou utkala celkem sedmkrát. Zatím se nám ani jednou nepodařilo nad Spartou zvítězit. Ovšem tým Luboše Kozla bude jistě chtít navázat na úspěšný výsledek z Jablonce a v domácím prostředí Spartu potrápit. 

Přijďte podpořit DUKLU v neděli 20.dubna od 19 hodin na Julisku!

Informace o dopravě: Od pátečního podvečera bude až do úterý probíhat výluka metra A. Ti, kteří ke své dopravě na Julisku využívají tuto trasu metra, si mohou přečíst informace o změnách a náhradní dopravě zde.

Poslední utkání soupeře (V Gambrinus lize)
AC Sparta Praha - SK Slavia Praha 3:0 (1:0)
Branky: 29.Lafata, 53. Hušbauer, 77. Dočkal. Rozhodčí: Jílek - Kordula, Kotík. ŽK: 61. Matějovský - 7. Boudjemaa, 44. Čonka. Diváci: 19 089

AC Sparta Praha: Vaclík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Nhamoinesu - Dočkal, Hušbauer, Vácha, Matějovský (72. Mareček), Krejčí (82. Přikryl) - Lafata (87. Juliš).
SK Slavia Praha: Černý - Dostál, Škoda, Gecov, Neves - Nitrianský (80. Eschmann), Hrubý, Boudjemaa (80. Smejkal), Zmrhal, Čonka (46. Necid) - Juhar.

Poslední vzájemné utkání
AC Sparta Praha - FK Dukla Praha 2:0 (2:0)
Branky: 34. a 41. Lafata. Rozhodčí: Jílek - Urban, Štěrba. ŽK: Matějovský, Konaté - Pospěch. Diváci: 2797.

AC Sparta Praha: Čech - Kadeřábek, Brabec, Švejdík, Costa - Dočkal, Mareček, Matějovský (65. Vacek), Hušbauer (73. Konaté), Krejčí (89. Juliš) - Lafata. Trenér: Lavička.
FK Dukla Praha: Rada - Romera, Štetina, Božič, Matěj Hanousek - Koval, Hlinka (72. Černý), Marek Hanousek (83. Ouedraogo) - Mareš (87. Marek), Pospěch, Berger. Trenér: Kozel.