clanek-1
  • Články mládež

  • 19.03.2014

Čtvrtý ročník zimních turnajů FK Dukla Praha je úspěšně za námi!

V sobotu 15. března 2014 skončila již čtvrtá série zimních turnajů pořádaných FK Duklou Praha v Sportovní hale Jižní město v Praze 11 pro fotbalové přípravky. A skončila stylově. Turnajem těch nejmenších, kategorie U-7, hrou 4+0, tedy bez brankáře, s mantinely kolem dokola a na florbalové branky. Spousty gólů, spousta dětské radosti.

Patronem turnaje byl obránce A mužstva a mládežnické reprezentace Matěj Hanousek. Přivezl ho jeho tatínek rovnou z tréninku A mužstva. Tatínek si mohl zavzpomínat, jaké to bývalo s Matějem a Matěj se hrou těch nejmenších bavil. Podepsal se dětem na kartičky, které jsme s jeho fotkou měli. Kdyby jich bylo více, udal by je všechny. Na závěr turnaje rozdal ceny a vyfotil se spolu s jednotlivými týmy.


Ale popořádku. Trošku nám zamotalo hlavu, že se na turnaj přihlásilo jen šest mužstev včetně domácí Dukly. Vzhledem k jarnímu počasí, které letos zimu do ulic vůbec nepustilo, dali asi někteří přednost přípravě venku. Škoda. Já se domnívám, že hra na malém prostoru, s mantinely, bez brankáře, kdy je potřeba se rychle rozhodovat a rychle řešit situace, má v přípravě, a to zejména v přípravkách, své nezastupitelné a nenahraditelné místo. To není výtka. To je názor.

A navíc viry a bacily řádí napříč sportovními kluby. TJ Slavoj Suchdol odřekl na poslední chvíli. Přejeme brzké uzdravení.

Tak jsme ráno v hale předělávali rozpis zápasů. Když už tu halu máme, ať se v ní tedy hraje. Zbylých pět mužstev se tedy nakonec utkalo ve dvou kolech, v zápasech po deseti minutách. Snažili se všichni. Zajímavé bylo sledovat, jak se v hlavách malých špuntů rodí první náznaky kombinace. Co všechno už z fotbalové abecedy zvládají. Ale hlavně! Ta obrovská radost ze vstřeleného gólu a z vítězství. 

Jako vždy rozhodoval počet vstřelených branek. Nejvíc jich nastříleli hráči Lokomotivy Karlovy Vary, 51 : 7, druzí byli chlapci z FC Tempo Praha, 33 : 15, za nimi domácí FK Dukla Praha, 22 : 24, potom TJ Kunice, 15 : 24 a na závěr 1. FK Příbram, 6 : 57. Cenu pro nejlepšího střelce, rozhodoval rozstřel z půlky do prázdné, nakonec získal Adam Novotný z FK Dukly Praha s 15-ti vstřelenými brankami. Výsledky ke stažení zde.


Na závěr jsem zvyklý poděkovat. Dnes nadvakrát. Poprvé sponzorům za ceny, ÚMČ Praha 11 za halu, vedení klubu za podporu, hráčům za předvedené výkony, rodičům a divákům obecně za atmosféru, rozhodčímu Milanu Šebkovi za to, že píská tak, jak píská a organizátorům za práci.
Podruhé si zaslouží vysvětlení. Když jsme s turnaji začínali, byli jsme někdy svědkem situací, kdy trenéři zvyšovali na hráče hlas více, než bylo vzhledem ke vzdálenosti nutné, zkrátka křičeli na děti. Někteří rodiče koučovali děti na dálku. Křičeli na děti často v rozporu s pokyny trenérů. Pískali na soupeře (i když to jsou také malé děti), občas docela hrůza a běs. Kdo nás v průběhu let sledoval, zjistil, že jsme se vlastním příkladem, působením na vlastní trenéry a rodiče, rozdáváním motivačních kartiček i vyzdvihováním příkladných projevů chování, nikdy nezapomenu na fantastické rodiče přípravky Baníku Ostrava, snažili přispět ke zmírnění a odstranění těchto negativních projevů. 

Porovnám-li první ročník turnajů s právě skončeným, vidím obrovský rozdíl. Tedy v tom pozitivním smyslu slova. Tak tedy děkuji všem, kteří se kolem dětského fotbalu pohybují a kteří si uvědomují, že jsou to především malé děti, naše děti, které fotbal baví a hrají ho pro radost ze hry a z pohybu. 

Díky

Petr Staněk, koordinátor turnajů FK Dukla Praha