clanek-1
  • Ženy

  • 10.03.2014

Obsáhlý rozhovor před startem soutěže s Janem Vetyškou

Příští týden se nám rozběhne soutěž žen. Áčko začne ve středu 19.3. pohárem proti Bohemians Praha, o víkendu 12.kolo v Ústí nad Labem. Vyzpovídaly jsme hlavního trenéra žen Honzu Vetyšku. Obsáhlý rozhovor na téma, příprava, posily a výhled do budoucna.

Pár slov k zimní přípravě?

Hlavním úkolem pro zimu bylo stabilizovat složení kádru. Naším obrovským problémem během podzimní části sezóny byla absence hráček v zápasech i na trénincích. Chtěli jsme, abychom maximalizovali počet hráček, které budou mít chuť a možnost se účastnit všech zápasů a alespoň většiny tréninků zde na Dukle.

Co se sportovní stránky přípravy týče, tak proběhla skvěle. Letošní (ne)zimní počasí nám absolutně vyhovovalo. Nemuseli jsme ani jednou rušit trénink nebo přípravný zápas z důvodu nepřízně počasí. Vzhledem k systému přípravy, kterou preferujeme, a tou je práce s míčem na hřišti, jsem absolutně spokojen. Kaňkou na přípravě bylo zrušení dvou přípravných zápasů. Bohužel zápas s Bohemians jsme museli zrušit z naší strany a do teď mne to mrzí. Ještě jednou bych se soupeři chtěl omluvit. Situace, kdy nemáme dost hráček k zápasu se prostě na Dukle nesmí stávat. Existují možná objektivní důvody pro některé absence. Samozřejmě, že ne vždy jsou všichni zdravotně v pořádku, ale dovolené a podobné důvody nemohou vstupovat do kalendáře zápasů.

V zimě proběhla lehká obměna kádru. Kdo nový vyběhne ve žlutém dresu?

Již během podzimu jsme se s vedením shodli, že tým je potřeba posílit. Důvody pro posílení jsme měli nejen čistě sportovní, ale také organizační. Chtěli jsme do týmu získat nové hráčky, které zapadnou do našeho stylu hry a zároveň, které budou mít určité návyky z hlediska fungování ve fotbalovém oddíle.

Asi největší posilou je aktuální reprezentantka v kategorii U19 Lucka Bažoutová. Lucku znám velmi dobře z našeho společného působení na Slavii. Od Lucky si slibuji, že bude stabilní oporou naší defenzívy, přeci jen je to i přes svůj nízký věk ligová fotbalistka. Pro jaro sice bude její hlavní prioritou maturita, navíc ji čekají reprezentační akce, takže ji nebudeme mít vždy k dispozici. Směrem do budoucna jsem ovšem přesvědčen, že se jedná o dobrou investici.

Druhou velkou posilou je Domča Týlová ze Sparty. S Domčou se také známe delší dobu, navíc již na Dukle dvakrát působila formou střídavého startu. Dotažení jejího přestupu beru hlavně jako signál od Domči pro tým, že se chce plně soustředit na působení u nás. Domča toho má hodně odkopáno v mládežnických reprezentacích a v první lize. I u ní předpokládám, že jen co se dá plně do kupy po operaci, tak bude velkou oporou týmu.

Ze Staré Lysé k nám míří Eva Vaidová. Eva je zkušená a inteligentní hráčka. Její obrovskou předností je pozitivní a zodpovědný přístup. Máme hodně mladý tým a myslím, že zrovna od Evy se ty naše třeštidla mohou hodně naučit. Po fotbalové stránce je Eva přesně typ bojovníka, kterého jsme potřebovali.

Posílením je určitě také stabilizace kádru a definitvní přestup Lenky Dolejšové. Lenka podává výborné výkony a evidentně je u nás spokojená stejně, jako my s ní. Takže nic nebránilo tomu, aby se její hostování změnilo v přestup.

Ze Slovenska k nám přichází Zuzana Fialová a Miriama Katonová, obě mládežnické exreprezentantky své země. Nepředpokládám, že Zuza a Mima se stanou ihned stavebními kameny základní jedenáctky, delší dobu se fotbalu nevěnovaly a tak mají co dohánět. Ovšem již během přípravných zápasů ukázaly, že talent mají a že se v ČFLŽ rozhodně prosadí. Doufám, že budou nadále pracovat v tréninku tak, jak začaly po svém příchodu. Jestli ano, tak od nich uvidíme ještě velké věci.

Další posilou je Martina Folprechtová z Mnichova Hradiště, která se bohužel hned v prvním týdnu přípravy zranila. Věřím, že se dá brzy dohromady a bude plnohodnotnou hráčkou.

Celkem 4 posily jsou ročníky 1992-1195. Je to náhoda nebo záměr?

Úplně náhoda to není. Holky, které mají rády fotbal a mají určitou kvalitu dnes působí v ligových dorosteneckých mužstvech. V těchto týmech se trénuje 3-4 týdně a děvčata jsou na to zvyklá. Když přecházejí do dospělého fotbalu, tak je potřeba, aby hrály někde, kde je to bude bavit a kde budou motivovány. Obecně se dá říci, že chceme do týmu hlavně hráčky, co považují 3 tréninky týdně za minimální samozřejmost. Nízký věk těchto děvčat tedy znamená, že to není tak dávno, co měly nějaké návyky z hlediska fungování ve fotbale, které si doufám přináší i k nám. Samozřejmě, že je zde i spousta starších hráček, které mají určitou kvalitu a správné návyky. I ty bychom rádi přivítali na Dukle, ale jak se zdá, tak jsou bohužel spokojené ve svých týmech.

Už jsi to nakousl, očekáváš ještě nějaké posílení?

V tuto chvíli to vypadá, že nebude moci pokračovat střídavý strat Evy Kubešové. Nemám z toho radost, Eva k nám velmi dobře zapadla lidsky i fotbalově, ale všichni ji přejeme, že se jí daří prosazovat ve svém mateřském klubu. Mohli bychom tak teoreticky přivést ještě jednu na hráčku na místo Evy. Taktéž doufám, že po ukončení studia v Ostravě se k týmu po půl roce opět připojí Jana Marková.

Jinak se nikterak netajím tím, že nejsem spokojen s efektivitou zakončení našich útočnic. Moc rád bych v týmu přivítal gólovou útočníci, ale jak se tak dívám po soupiskách i v první lize, tak asi nebudu jediný trenér s takovým přáním.

Kdo naopak už duklácký dres neoblékne?

Během zimy z přípravy odešly Dominika Plháková a Aneta Boráková. Domča nebyla úplně spokojena s tím, kolik dostávala na podzim prostoru na hřišti a tak se rozhodla nepokračovat v hostování u nás. Sice mě překvapilo, že k takovému rozhodnutí došla až během přípravy, kde nastupovala. Čekal bych takovou informaci spíše během pauzy, ale asi rozhodovala i nabídka od jiného týmu a další vlivy. Aneta Boráková je velmi kvalitní hráčka, která na hřišti odvede pro tým 110 %. Bohužel mimo hřiště se jedná o komplikovanou osobu. Po několika vzájemných neshodách na ose hráčka, kabina, trenér, vedení jsme si vyhodnotili, že ji uvolníme do Hradce Králové o půl roku dříve, než bylo původně plánováno. Oběma velmi přeji, ať se jim v nových působištích daří.

Třetím odchodem je bohužel vynucený konec kariéry Zuzany Kozlové. Zuzka si na podzim během zápasu s Rakovníkem obnovila zranění kolene. I když podstoupila operaci, nemá již koleno ve stavu, aby mohla hrát vrcholový fotbal a zároveň neriskovala své zdraví.

Plány pro jaro?

Chceme pokračovat v organizačním režimu, který jsme nastartovali v zimě. Kolektivně i herně musíme začlenit nové hráčky. Budeme dále zlepšovat kvalitu naší hry a snažit se, aby naše hra bavila jak všechny hráčky na hřišti, tak diváky na tribunách. A výsledkově? Nebudu říkat nic jiného, než že chceme každé utkání vyhrát.

Každé utkání vyhrát? Není to smělý cíl?

Je to velmi smělý cíl, ale logický. Přeci nebudeme nastupovat do utkání s tím, že nechceme vyhrát. Nevyrovnanost týmů v ženské kopané sice bohužel pro některé znamená, že nastupují do zápasu s cílem prohrát co nejméně, ale to my nechceme. No tedy, snad kromě případných zápasů se Slavií nebo Spartou, tam bych si tu smělost raději schoval.  

První utkání bude čtvrfinále poháru s Bohemians. Jak utkání vidíš?

To bude těžký start do jara. Kvůli pro mě nepochopitelnému pravidlu navíc nemůže nastoupit Lucka Bažoutová, která již nastoupila v poháru za jiný tým. Taktéž to vypadá, že se nestihne vyřídit administrativa u posil ze Slovenska. Očekávám tedy velmi těžké utkání, v kterém rozhodně nejsme favorit. Předem se nevzdáváme a i do tohoto utkání půjdeme s cílem vyhrát nebo alespoň se porvat o postup.

Dlouhodobější cíle?

No tak, to je pořád stejné: bavit se fotbalem. Doufám, že se v budoucnu podaří buďto vytvořit kvalitní druhou ligu nebo nám postoupit do první. Pak by nás to všechny na Dukle bavilo určitě ještě o trochu víc.