clanek-1
  • U19

  • 08.03.2014

Rozhovor s trenérem devatenáctky Tomášem Kulvajtem

O tomto víkendu startuje soutěž staršího dorostu. My jsme se před utkáním FK Dukla Praha U19 - FK Motorlet Praha zeptali trenéra Tomáše Kulvajta, jak je spokojený se zimní přípravou, jaké jsou cíle do jarní části soutěže či jaká zajímavá utkání či turnaje v této polovině sezóny tým čekají.

Jak hodnotíš přípravu celkově?
Jako každé přípravné období se snažíme o co největší pestrost. Soustředění jsme tradičně pojali částečně teambuildingově. Podařilo se nám skloubit zážitkové věci s těmi kondičními, a přestože jsme soustředění trávili v Krkonoších, počasí nám umožnilo dokonce dvakrát potrénovat na přírodní trávě (což je v polovině ledna věc nevídaná :-). V trénincích jsme (také již tradičně) využili Sašu Tkačenka a jeho trénink Juda, kluky posunul silově i obratnostně, stejně jako Power joga pod vedením Olinky Hynkové. V samotném fotbalovém tréninku jsme se v první polovině přípravy věnovali součinnosti v defenzívě, kde jsme měli v průběhu podzmní části i v přípravných zápasech asi největší problém. Poslední tři týdny jsme se pak výrazněji zaměřili na ofenzívu. 

Co přípravná utkání?
V přípravných zápasech jsme se snažili nastavit vyšší náročnost zápasů, než se kterou se potkáváme v soutěži. Odehráli jsme sedm přípravných utkání. Dvě s prvními děma týmy druhé skupiny dorostenecké ČFL ( U19 - Meteor 6:0, U19 - Slavia U18 3:2), tři s týmy z dorostenecké extraligy ( U19 Baník Most 1:3, U19 - Bohemians 1905 0:4, Dynamo České Budějoviace - U19 7:3) a dva zápasy s týmy mužů (U19 - Úvaly (divize) 1:3, U19 - Uhelné sklady (Pražský přebor) 0:3). Nejvíce nás prověřily extraligové týmy. Odhalily naše největší rezervy a nedostatky, na kterých jsme následně mo hli pracovat. Mile mě překvapila naše konfrontace s týmy dospělých. Herně jsme je zvládli velmi dobře a i kondičně jsme obstáli nad očekávání, soupeři nás však předčili ve zkušenosti a přesnosti řešení finální fáze.
 
Objevili se u vás nějaké nové tváře?
Již na konci podzimu se s námi zapojili dva noví hráči, se kterými jsme se nakonec dohodli na dalším působení pro jarní část. Jde o krajního obránce Davida Barana, který poslení roky působil v Příbrami a o útočníka Pavla Vávru. Pavel na Dukle fotbalově vyrůstal, poslení tři roky hrál na Aritmě, kde se stal tahounem týmu, a proto se do Dukly vrací. Oba hráči do týmu zapadli přirozeně a věřím, že budou přínosem. Posledním jménem je David Zoubek, který nás doplní v nejbližších dnech. David je středopolař či křídlo. Poslední dva roky hrál v Mladé Boleslavi, zimní přípravu absolvoval pod trenérem Peřinou na farmě v Kunicích, kde se jevil velice dobře a věříme, že své kvality prokáže a bude posilou. 
 
Co naopak odchody?
Díky výše zmíněným příchodům, ale i několika odchodům kádr prošel přes zimu částečnou proměnou. Tři hráči (záložník Milan Vrkoč, krajní obránce Roman Kulikov, brankář Zděněk Vávra) se posunuli do juniorky, další dva v týmu skončili na vlastní žádost. Denis Komárek se rozhodl více věnovat studiu a přijal nabídku našeho partnerského klubu Aritma, František Sedláček odešel na Žižkov.
 
Jaké jsou cíle do jarní části sezony?
Podzim byl z naší strany hodně nevyrovnaný. Střídali jsme slušné výkony se slabými. Proto bychom chtěli na jaře naši výkonnost stabilizovat a navázat na závěr podzimu, který nám vyšel herně i výsledkově. Jako tým jednoznačně chceme zvýšit naši produktivitu a zároveň zapracovat více na zlepšení defenzívy. Současně chceme naše nejtalentovanější hráče kvalitně připravit na plynulý přechod do juniorky. 
 
Chystáte nějaký zajímavý turnaj, zápas mimo mistrovská utkání? Třeba i po konci soutěže?
V příštím týdnu nás čeká zajímavý zápas s polským Zaglebie Lubin, na konci března bychom měli sehrát přátelské utkání s extraligovou devatenáctkou Sparty a v dubnu další mezistátní zápas s běloruským FC Minsk. Na začátku června bychom měli absolvovat mezinárodní turnaj v Plattenhardtu nedaleko Stuttgartu. Po loňské zkušenosti, kdy jsme vyhráli turnaj Dynamo cup v Berlíně chceme o něco zvýšit náročnost naší mezinárodní konfrontace. Vzhledem k referencím, které jsme na tento turnaj dostali věříme, že to bude správná volba.