clanek-1
  • Články mládež

  • 02.03.2014

Náši trenéři se vzdělávali na UEFA Study Group

V rámci vzdělávání trenérů a propojování členských zemí pořádá UEFA několikrát do roka tzv. Study Group. Vždy se jedná o setkání čtyř zemí, z nichž jedna blíže představuje svůj fotbalový pohled a přístup ke zvolenému tématu.

Třídenního semináře se zúčastnily trenérské skupiny z hostící Francie, Řecka, Chorvatska a České republiky. Českou skupiny tvořili vybraní trenéři z celé ČR napříč kategoriemi od přípravek až po profi fotbal a za Duklu Praha nechyběl trenér dorostu Tomáš Kulvajt. "Tentokrát se jednalo o systém vzdělávání trenérů ve Francii, nastavení jednotlivých licenčních stupňů, kritéria přijetí, obsah učiva, množství praxe a teorie, způsob hodnocení a udílení jednotlivých licencí," upřesňuje téma trenér nejstaršího dorostu U19.
 
Součástí stáže bylo i představení fungování národní fotbalové akademie v Clairefontaine, kde se stáž konala. "Tréninkové centrum, které se nachází cca 80 km jihozápadně od Paříže, funguje primárně pro potřeby Francouzského fotbalového svazu a národních týmů od mládežníků, přes ženy až po A-tým," pokračuje ve svém vyprávění Tomáš. Zde se nachází i fotbalová akademie, která každoročně vybírá hráče ve věku od 12 – 15 let z amatérských týmů v okruhu 200 km od Paříže a dává jim profesionální servis nejen ve fotbalové přípravě a zdravotní péči, ale i ve vzdělání. "Kluci jsou zde od pondělí do pátku na internátu, denně trénují pod vedením profesionálních trenérů francouzské fotbalové federace a chodí normálně do školy. Zároveň mají k dispozici ve večerních hodinách učitele pro individuální školní přípravu. Na víkend se pak chlapci vracejí do svých mateřských týmů, kde odehrají zápasy a v neděli večer se vrací zpět na internát do Clairemontaine," vysvětluje.

Po celé Francii existuje celkem 14 akademií s tímto zaměřením. "Jejich chod je kompletně financován svazem a jsou nezávislé na akademiích ostatních klubů. Většinu chlapců, kteří projdou výchovou, si po dovršení 15 let vyberou akademie profesionálních klubů," dodává na závěr. Přímo z Clairemontaine vzešli takové hvězdy, jako Thierry Henry, Nicolas Anelka, William Gallas, Louis Saha, nebo současní talenti francouzského fotbalu Jimmy Briand (Lyon), nebo Blaise Matuidi (PSG). 


Prohlédnout fotogalerii