clanek-1
  • Ženy

  • 06.02.2014

Lenka Dolejšová: Přála bych si s Duklou vyhrát druhou ligu

Lence je 28 let, pochází z Litoměřic a s fotbalem začala v 17-ti letech v týmu Slavoj Bohušovice. Její další kroky vedly do týmu Sokol Pokratice, FC Teplice, Slovan Liberec a v současné době se dotáhl přestup do Dukly Praha. „Je jen otázkou času, než si ji Stanislav Krejčík povolá na reprezentační sraz,“ hrdě prohlašuje manažer žen Ondřej Havlas.

Chtěla jsi vždy hrát fotbal?
Musím říci, že mě to párkrát napadlo, protože bratranci fotbal hráli a mě se to líbilo. Jeden dokonce i chytal, ale v té době jsem ani nevěděla, že holky fotbal hrají. Když mi bylo 17 let, dostala jsem se k fotbalu na střední škole přes učitelku tělocviku.

Kdo tě přivedl, nebo jak jsi se dostala do Dukly?
Když jsem chytala v Liberci, hráli jsme s Duklou stejnou soutěž. Vždy se mi líbila kombinační hra, kterou Dukla předváděla a přála jsem si být někdy v budoucnu její součástí. Kontaktovala jsem tedy Ondřeje Havlase a díky souhře náhod a holkám, které jsem v Dukle znala, zamířily moje kroky právě do Dukly.

Nedávno jsi v Německu byla ohodnocena nejlepší brankářkou a říkala jsi, že bys ji rozdělila pro ostatní hráčky. Je ale nějaké ocenění za celou tvou kariéru, které bys chtěla obzvláště vypíchnout?
Asi nejvíc si cením jednoho z prvních ocenění a to bylo v roce 2009 na MČR v Sálovém fotbale. Vážím si samozřejmě ale i všech ostatních ocenění. Pořád platí, že fotbal je kolektivní sport a sám jednotlivec v něm nikdy nic nedokázal.

Dá se u nás fotbalem žen na profi úrovni uživit?
Pokud vím, tak profi u nás ani není. A když to vezmu celkově, tak se u nás určitě fotbalem uživit nedá. Většina holek normálně pracuje nebo studuje. Jediná možnost je dostat se do zahraničí, kde se jistě ženským fotbalem živit dá. 

Máš nějaký brankářský vzor?
Ano mám :-) Gianluigi Buffona

Jaký je tvůj fotbalový sen?
Tak fotbalový sen jsem si už splnila. Jelikož jsem začala hrát relativně  pozdě, byl můj sen zahrát si 1. ligu a to už se mi splnilo. V té době, kdy jsem začínala, to pro mě bylo hodně nereálné, ale i přesto se to povedlo. Teď už bych si jen přála vyhrát s Duklou 2. ligu a pokusit se postoupit do 1. ligy.

Absolvovala jsi trénink s Petrem Kostelníkem, jak se ti s ním trénovalo?
Bylo to zase něco jiného a moc se mi to líbilo. Pokud to bude jen trochu možné, ráda bych s ním absolvovala i další tréninky, protože pořád je co se učit a co zdokonalovat.

Pohledem Ondřeje Havlase manažera žen FK Dukla Praha.

Jak jste Lenku objevili?
Lenka hrála tři sezóny v Liberci, kde patřila k oporám týmu a marně se se svým týmem snažila postoupit do 1. ligy. Kontakt před rokem proběhl současně. Ona chtěla hrát v Praze, protože zde pracuje a my jsme zase naopak hledali brankářskou jedničku. Dohodli jsme se na hostování a nyní jsme hostování změnili v přestup. 

Jak hodnotíš její výkony v Dukle?
Zápas od zápasu se stále zlepšuje a dokazuje nám, jak je důležitou součástí týmu. Tím, že jsme se s Libercem a Lenkou dohodli na přestupu, jsme udělali výrazný krok k budoucím ambicím postoupit do nejvyšší soutěže. Ještě nám zbývá dotáhnout dva až tři přestupy a dle mého názoru do dvou let budeme mít připravený tým na postup.

Mluvil jsi o ní jako o velmi talentované hráčce, jak vidíš její budoucnost například v reprezentaci?
Co se týče reprezentace, tak Lenka patří bezpochyby mezi čtyři nejlepší brankářky v republice a je pouze otázka času, kdy ji Stanislav Krejčík povolá na nějaký reprezentační sraz. 


                                                                            Prohlédnout fotogalerii