clanek-1
  • Rozhovory

  • 17.01.2014

Antonín Čepek nejen o sportovní výživě

Hráči FK Dukla Praha používají už několik let sportovní doplňky výživy Inkospor. S kondičním trenérem Antonínem Čepkem jsme si povídali o tom, proč je dlouhodobě s touto značkou spokojen, a také o významu sportovní výživy ve vrcholovém sportu obecně.

Jakou roli hraje sportovní výživa ve fotbale? Bylo by možné se bez ní obejít? 
Vzhledem k dnešní náročnosti profesionálních sportovních výkonů ve fotbale je sportovní výživa nedílnou součástí regeneračního procesu, respektive z dlouhodobého hlediska má také zdravotně-preventivní charakter. Především v případě vysoké četnosti mistrovských utkání rychle za sebou rozhoduje o rychlosti regenerace. Bez sportovní výživy si dnešní profesionální sport (nejen fotbal) těžko dovedu představit.

Může opravdu sportovní výživa výrazně ovlivnit formu a výkony hráčů? 
Bezesporu ano. V případě, že hráč potřebuje například snížit hmotnost, aby nabral na dynamice, pomůžou mu k tomu především spalovače (X-TREME Power Burner) a hráč se pak cítí lépe – rychlejší, obratnější. Stejně tak pro rychlejší regeneraci a remineralizaci organismu slouží X-TREME Recovery Drink a ACTIVE Magnesium, kdy hráči rychle doplní pocením vyplavené minerály, které jsou důležité mj. pro správný nervo-svalový přenos a oddálení rizika vzniku křečí.

Máte s hráči zkušenosti s více značkami sportovní výživy? Zaznamenali jste rozdíly v kvalitě? 
Ano, konkurenční firmy mi nabízejí celé spektrum analogických doplňků, nicméně jsou na tom hůře a mnohdy výrazně hůře z hlediska složení a chuti.
 
Jak dlouho používají vaši svěřenci sportovní výživu Inkospor? 
Systematicky šestým rokem. Hodnotím ji jako naprosto bezproblémovou a z hlediska kvality jako nadstandardní, proto není v žádném případě důvod cokoliv měnit!
 
Osvědčil se vám zvláště některý konkrétní suplement Inkospor? 
Ano, je jich více: X-TREME Amino+ koncentrát, X-TREME Guarana, X-TREME tyčinka Power Flash, X-TREME Weight Gainer, X-TREME Energy Gel, ACTIVE Liqids Light, ACTIVE Multivitamin, ACTIVE tyčinka Energy… 

Myslíte si, že existuje rozdíl mezi rolí sportovní výživy ve fotbale a například v hokeji? 
Myslím si, že částečně ano. Vzhledem k četnosti přímých osobních soubojů jeden na jednoho v hokeji má síla jakožto jedna z výkonových komponent přímý vliv na úspěšnost hráčů v těchto soubojích, kdežto ve fotbale má na úspěšnost v situaci jeden na jednoho nepřímý vliv. Proto jsou i výživové doplňky částečně směrovány tímto směrem – je kladen větší důraz na nárůst svaloviny, objem jako takový. Ve fotbale je to pouze v individuálním přístupu k některým subtilním hráčům.