clanek-1
  • Klub

  • 26.04.2013

Tři kapitáni, Tři osobnosti. Jeden projekt. „Neberte nám naši hru“

Tři fotbaloví kapitáni se spojili, aby společně podpořili projekt Pražského fotbalového svazu „Neberte nám naši hru.“ Karol Kisel ze Slavie, Patrik Gedeon z Dukly a Marek Matějovský ze Sparty.

Na hřišti rivalové, teď jako patroni akce, která si dává za úkol upozornit na stinnou stránku fotbal. Ten totiž ne vždy přináší dětem pouze radost. Bohužel i na fotbalových utkáních těch nejmenších můžeme vidět zarážející jevy, které berou dětem chuť do hry a sportu jako takového. Snahou o dosažení okamžitých výsledků, přehnaným důrazem na výkony jednotlivců a potlačením myšlenky fair play, se u dětí postupně se vytrácí úcta ke spoluhráčům, protihráčům i rozhodčím. Mizí pak také základní touha zahrát si fotbal, najít v kolektivu společné kamarády a v neposlední řadě vysloužit si pochvalu od trenérů či rodičů. Právě rodiče jsou přitom často těmi, kteří, často nevědomky, stojí na pomyslném žebříčku negativních emocí na samém vrcholu.
Iniciativa Pražského fotbalového svazu „Neberte nám naši hru“ nemá za cíl celkově změnit prostředí na pražských fotbalových turnajích, má však ukázat možnou cestu a především pak odstartovat debatu na toto téma. 

„U začínajících fotbalistů by mělo jít především o radost. Prostředí, ve kterém s tímto sportem začínají, by mělo být nastaveno velice pozitivně. Jako manažer mládeže jsem ve Slavii těm nejmenším opravdu blízko a s myšlenkou projektu Neberte nám naši hru se jednoznačně ztotožňuju,“ prozrazuje kapitán Slavie Karol Kisel.

Organizátoři projektu budou od 27. dubna objíždět mládežnické turnaje v Praze, aby na nich děti i rodiče seznámili se základními myšlenkami celé iniciativy.

„Můj starší syn fotbal hraje. Snažím se ho v tom podporovat, chválit. Není potřeba na děti hulákat, zasahovat do přípravy trenérům. Důležité je, aby si fotbal hlavně užívali,“ říká sparťanský záložník Marek Matějovský.

„Projekt Neberte nám naši hru je jednoznačně pozitivní myšlenkou. Neváhal jsem ani chvíli a připojil se k podpoře takové akce.  Děti by při fotbale neměly slyšet negativní hlasy, emoce. Rodiče by jim měli jít v tomto směru příkladem,“ doplňuje Patrik Gedeon, středopolař pražské Dukly.

„I když se v derby se Spartou postavím třeba proti trenérovi Lavičkovi a jsme v tu chvíli soupeři, po utkání si podáme ruce a popovídáme si jako přátelé, kterými také jsme. Takové věci je třeba ukazovat právě těm nejmenším,“ konstatuje Karol Kisel.

Myšlenku projektu a další informace naleznete na www.nebertenamnasihru.cz