clanek-1
  • Články dorost

  • 09.04.2024

U17 je ve Španělsku

V neděli naše U17 odletěla do Madridu, kde je v tomto týdnu čekají 3 utkání proti španělským týmů včetně slavného Realu Madrid. A my jsme vyzpovídali hráče, který byl jedním hlavních z iniciátorů celé akce. A tím je David Leidl.

Jak se cítíte před nadcházejícími zápasy ve Španělsku, zejména proti Realu Madrid?
Myslím, že zatím převládá nadšení. Nervy rozhodně, ale přijdou. Shodli jsme se, že v žádném zápase nemáme co ztratit a je to pouze na nás, jak do toho půjdeme. Všichni v tom vidíme velkou možnost na zlepšení, zkušenosti a dobrý impuls do celostátní ligy. Rozhodně to bude něco - s Realem se nehraje každý den.

Jaké očekávání máte ohledně výkonu týmu v těchto přátelských utkáních?
Očekávám a hlavně doufám v týmový výkon - smířili jsme se s tím, že individuálně to nezvládneme. Také bych si vsadil, že technicky nebudeme na zdejší úrovni, takže se musíme vyrovnat bojovností, týmovostí a tvrdostí. Je to náš styl, ať hrajeme kdekoliv, ale tady to bude alfa omega. Věřím, že se semkneme jako jeden s tím, že každý odehraje to své - pokud nám někdo vypadne nebo se zalekne, tak to bude těžké.

Kdo jsou další vaši soupeři v nadcházejících zápasech mimo Real Madrid?
V pondělí jsme odehráli s Nueve Bodilla U18, dnes trénujeme, zítra je Real Madrid a ve čtvrtek Getafe.

Jak jste se připravovali na tato utkání a jaké aspekty hry jste zvláště zdůrazňovali?
Před odjezdem jsme hráli se Spartou (prohráli jsme 1:3), takže příprava byla na Spartu, ale myslím, že to nebude moc jiné od toho, co bysme dělali na týmy ve Španělsku. Jak jsem říkal - jde o týmovost, bojovnost a tvrdost, ke které musíme přidat kvalitu v detailech, ať už v útoku či obraně a musíme zvládat “krizové situace”. Všechny tyto cíle vyplívají také ze zápasu se Spartou.

Bude možné je sledovat živě?
Nevíme o tom, ale rozhodně bude video záznam.

Jaká je vaše strategie pro přizpůsobení se hernímu stylu španělských týmů?
Budeme se soustředit na nás, to je hlavní. Všichni očekáváme, že si musíme zvyknout na běhaní bez balónu asi víc než normálně, ale na to jsme připraveni. Proti Spartě jsme hráli posledních 10 minut v rozestavění 4-3-3, abychom si zkusili tuto formaci na Real, který hraje hodně přes kraje. Normálně hrajeme 3-5-2, a právě v 4-3-3 zdvojíme ty kraje.

Jaký je cíl týmu v těchto zápasech a jaký vliv by mohly mít na vaši sezónu, případně i kariéru?
Cílů je více. Klasicky chceme vyhrát, ale to je všem jasné. Jdeme nám i o reprezentaci nás, našich trenérů, Dukly a vlastně českého fotbalu. Samozřejmě cíl si to užít je tam také - máme tři zápasy, takže si všichni dost zahrajeme a v tom je 90 minut s největším sportovním týmem v historii, takže zážitek nadosmrti, ale nejvíc jsme soustředění na to, co se odehraje za každých 90 minut na hřišti. To je to k čemu pracujeme poslední čtyři roky. Kvalitní zápasy nám mohou velice pomoci do sezóny, ale jde o přístup - pokud to vezmeme za správný konec, tak nás to vystřelí. Co se týče kariér, tak to myslím, že moc neřešíme - budeme mít vzpomínku na zbytek kariéry, ale myslím, že nějaký extra „boost“, co se týče zviditelnění mít nebudeme. Zase je pravda, že ukázat se před týmem jako Real rozhodně neuškodí.

Jak jste se cítili, když vám byla nabídnuta příležitost hrát proti takovým renomovaným týmům jako je Real Madrid a ostatním?
Já jsem byl ten kdo to organizoval s pomocí Renata z Dukly, takže jsem byl ve všem trochu napřed a vše jsem věnoval organizaci, takže jsem neměl tolik času na to, abych zpracoval, co se podařilo. To mi dochází pomalu až teď, když jsme tu. V průběhu organizace, jsem poprosil Renata, jestli není schopen se napojit na Real nebo Atletiko a za dva týdny jsem dostal informaci, že by chtěli vidět videa našich zápasů na Realu Madrid - to se mi rozklepaly nohy. Pak jsem si odposlouchal pořádnou dávku „zůstaň nohama na zemi”, ale to se opakovalo celý projekt a nenechal jsem si vlézt do hlavy (v 16 musí kluk snít). Za asi další týden mi přišla textovka „Hi Dave, we have Real Madrid” a to jsem se málem zbláznil. Nejtěžší bylo si tuto informaci nechat pro sebe, než jsem to všem sdělil na soustředění v Luhačovicích. Kluci byli nadšení a co jsem schopen odpozorovat z výrazů našeho „tréňi“, tak ten taky. Myslím, že nám to všem dojde ještě jednou, až se proti nám postaví 11 kluků v barvách bílého baletu.
Je nutné taky říci, že jsme nešli po Realu jako první. Nejdřív jsme chtěli Barcelonu a když jsme pochopili, že s tou to nejde, tak jsme začali přes různé agenty, skauty, agentury a další kontakty z fotbalového světa začali shánět topový evropský tým, který by s námi hrál. Pak když se potvrdil Real, tak jsme museli začít fundraisovat peníze, což se nám nakonec povedlo. Sponzorům patří velké díky.
Jako tým jsme nadšení a motivovaní nechat úplně vše na hřišti, protože až těch 90 minut na to, abychom prodali zkušenosti za 12 let fotbalového života. Není to fér, ale je to pravda – je to teď nebo nikdy.