clanek-1
  • A-tým

  • 15.03.2024

Dukla brání Julisku před žižkovským nájezdem

V 19. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY dojde na střet týmů, kteří na jaře dosud neprohráli. Dukla přivítá v sobotu 16. března od 14 hodin na Julisce v pražském derby Viktorii Žižkov, celek z druhého břehu řeky.

Svěřenci trenéra Marka Nikla zapsali ve dvou jarních zápasech čtyři body, tedy stejný počet jako jejich dejvický soupeř. Nikl převzal žižkovský tým teprve na počátku ledna letošního roku, kdy jej krátce po svém vlastním příchodu uvedl do funkce Pavel Hoftych, nový sportovní ředitel Viktorie Žižkov. Změny na nejvyšších pozicích se klubu zatím vyplácí a cílem je setrvání v druhé lize.

K boji o udržení výrazně přispěla výhra 1:0 v úvodním jarním kole F:NL na hřišti brněnské Líšně. Výhru zařídil gólem v nastavení obránce Jan Kozojed, odchovanec Dukly, který na Žižkově v probíhajícím ročníku hostuje. Následně získali pražští Viktoriáni cenný bod z domácího utkání s Opavou (1:1) a průběžně se dostali na nesestupovou čtrnáctou příčku.

Vzhledem ke změnám v týmu a nadějným výsledkům z kraje jara není poslední vzájemný zápas Viktorie s Duklou vhodným referenčním bodem. Svěřenci trenéra Petra Rady totiž v 5. kole probíhajícího ročníku přehráli své sobotní soupeře na jejich hřišti 5:1. Prosadil se Ondřej Ullman, David Kozel, Štěpán Šebrle, dvakrát Lukáš Matějka a za domácí Radek Voltr. Současná forma hostí ale může podobný průběh zápasu eliminovat.

Dukla v prvním jarním kole remizovala v divokém utkání na Julisce před rekordní sezónní návštěvou se Zbrojovkou Brno 3:3. Poslední utkání pak Pražané odehráli na hřišti Varnsdorfu, když vydřené vítězství 1:0 zařídil z pokutového kopu, který byl odpískán po faulu na Jakuba Zeronika, až v 90. minutě záložník Jakub Hora.

Souboj dvou pražský celků slibuje vypjatou podívanou, jejíž výsledek není lehké předpovídat. Oba týmy do něj vstupují s odlišnými ambicemi. Zatímco Dukla si nepřipouští nic jiného než vítězství v cestě za postupem do první ligy, Viktoria by ráda svého hostitele bodově oloupila s cílem se v druhé nejvyšší soutěži udržet i pro příští sezónu.

Zápas mezi Duklou Praha a Viktorií Žižkov začne výkopem v sobotu 16. března ve 14:00 na Julisce. Vstupenky na utkání jsou dostupné na portálu smsticket.