clanek-1
  • Stará garda

  • 28.07.2020

90 let spisovatele Oty Pavla

V červenci by oslavil životní jubileum – 90 let. Narodil se 2. července 1930 v Praze. V 19 letech se stal sportovním redaktorem Českého rozhlasu, kde pracoval i po ukončení vojenské základní služby do roku 1956. V dalším roce se stal redaktorem časopisu Československý voják a od roku 1967 pracoval jako spisovatel na volné noze.

Byl skvělým kamarádem celé generace armádních sportovců ve všech sportovních odvětvích. V roce 1962 byl účastníkem zájezdu fotbalové Dukly Praha do USA na turnaj o Americký pohár. V tomto roce napsal první knihu ze sportovního prostředí „Dukla mezi mrakodrapy“, ve které popsal velké zápasy fotbalistů Dukly Praha na tomto turnaji.

Ve své literární tvorbě nezůstal pouze u povídek ze sportovního prostředí, ale napsal celou řadu oslavných a poutavých příběhů o přírodě a ze života své rodiny, podle nich vznikly některé nezapomenutelné filmy.

Kdyby žil, jistě by určitě psal i o dnešních velikánech armádního sportu. Zemřel v roce 1973 ve svých 43 letech a zanechal úžasné literární dílo. Škoda pro naše sportovce i čtenáře, mohl o nich napsat další pěkné texty.

Čest jeho památce!