clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 12.04.2022

Je tu malé pražské derby. Na Julisku přijede trápící se Žižkov

Přesně po týdnu znovu doma. Minulou středu jsme bohužel v dohrávce kola prohráli na Julisce s Vysočinou Jihlava 1:2, teď chceme dojem napravit proti žižkovské Viktorii. Zápas 23. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY má začátek ve středu v 16:30, což je nejzazší termín, kdy můžeme duel odehrát bez nutnosti nákladného umělého osvětlení. Přijďte nás podpořit!

„Druhá liga je obecně hodně vyrovnaná a mezi týmy nejsou příliš velké výkonnostní rozdíly. Přesto si musíme přiznat, že pokud se chceme bavit o lepším umístění v tabulce, měli bychom zápas zvládnout,“ řekl Vít Vrtělka, asistent trenéra Dukly.

Zatímco Dukla je v horní polovině tabulky na sedmém místě, Žižkov je jasně poslední a jeho pravděpodobnost na setrvání v druhé české nejvyšší soutěži klesá. Viktoria získala za 22 zápasů pouze 11 bodů, na předposlední Chrudim ztrácí bodů osm, na záchranu pak dvanáct…

Na druhou stranu je pro našeho soupeře už každý zápas do konce sezony bojem o přežití. Má k tomu pomoci i nový trenérský tým ve složení Daniel Veselý (dříve žižkovský dorost), Zdeněk Koukal (doposud vedoucí týmu) a Ondřej Švejdík, jenž od zimy vedl žižkovské béčko. Ti minulý týden nahradili na lavičce Martina Pulpita a jeho asistenta, kteří s Viktorkou ani jednou za devět zápasů nevyhráli.

Žižkov si za celou sezonu užil radost z výhry jen dvakrát, a to na podzim, když porazil Příbram a pak hned rezervu Sparty. K tomu získal pětkrát po bodu za remízu a patnáctkrát prohrál. Naposledy už pod vedením nových trenérů doma s Brnem 0:3, na jaře jinak získala Viktorka pouze bod za bezbrankovou remízu v Ústí nad Labem.

„Trenérská změna je vždycky pro tým impulzem. Zase to ale bude zápas hlavně o nás. Nepůjde to jinak než s plnou koncentrací, úsilím, pohybem a kvalitou v poslední třetině hřiště. Jestli tam něco z toho nebude, tak se zase budeme trápit,“ doplnil Vrtělka.

Dukla zažívá po zimě výsledky jako na houpačce a střídá dobré výkony (a výsledky) s těmi horšími. V sobotu jsme ale vyhráli v Příbrami 3:2 a pokud uspějeme i tentokrát, získáme tři body ve dvou zápasech po sobě poprvé od srpna!

Když jsme proti Žižkovu nastoupili v letošní sezoně poprvé, skončil zápas na hřišti soupeře remízou 1:1, kterou jsme po gólové hlavičce stopera Jiřího Pirocha zachránili 20 minut před koncem.

Trenérům bude pro zápas chybět jinak stálý člen základní sestavy Lukáš Buchvaldek, který stojí kvůli karetnímu trestu. Mimo hru jsou také zranění Daniel Kozma a Quadri Adediran.

Poslední zápasy obou týmů

1. FK Příbram – FK Dukla Praha 2:3 (1:1)

Branky: 6. Gembický, 66. Vilotić – 39. a 51. Bin, 61. Peterka. ŽK: Fišl, Vilotić, Tregler – Buchvaldek, Cienciala, Souček. Rozhodčí: Křepský – Leška, Pochylý. Střely na bránu: 3:10. Střely mimo: 8:8.Rohy: 7:3. Držení míče (v procentech): 53:47.

Sestava Dukly: Rada – Habovda, Piroch, Kulhánek, Kovernikov (89. Konan) – Souček, Peterka, Kozel (81. Cienciala), Šebrle (72. Červenka) – Buchvaldek (81. Breda), Bin.

FK Viktoria Žižkov – FC Zbrojovka Brno 0:3 (0:1)

Branky: 27. Sakala (vlastní), 49. Nečas, 65. Řezníček. ŽK: Muleme – Texl, Přichystal. Rozhodčí: Petřík – Kříž, Vyhnanovský. Střely na bránu: 6:10. Střely mimo: 5:5. Rohy: 6:6. Držení míče (v procentech): 47:53.

Sestava Žižkova: Halouska – Bazal, Sakala (34. Březina), Gabriel, Muleme – Sixta (78. Súkenník), Kopičár – Reteno (78. Vandas), Batioja (64. Novák), Nabijev (46. Osmančík) – Voltr