clanek-1
  • Klub

  • 18.10.2018

70 let Dukly Praha – 70 let práce pro český a československý fotbal

V letošním roce si připomínáme 70 let od vzniku Dukly Praha a oslavy tohoto výročí, i když si je připomínáme po celý letošní rok, vyvrcholí právě zápasem s Opavou.

Fotbalová Dukla Praha šířila dobré jméno československé kopané po dlouhé desítky let. Dodala páteř našemu reprezentačnímu mužstvu, které získalo ve finále mistrovství světa v Chile stříbrné medaile. Na toto mistrovství světa odjelo z Dukly Praha 6 hráčů! A to ještě famózní talent Rudolf Kučera musel zůstat pro zranění doma. Jeden z nich, Josef Masopust, získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Jméno jeho i jeho spoluhráčů, Pluskala, Ladislava Nováka a dalších, proslavilo náš fotbal po celém světě. Byla za tím práce především hráčů samotných, ale i jejich trenérů, zejména Karla Kolského, Jaroslava Vejvody a Bohumila Musila a také klubových funkcionářů Rudolfa Kocka, Josefa Koláře a Miloslava Jíchy. Ne náhodou byli hráči Dukly Pluskal, Masopust a Novák vybráni do mužstva světa FIFA v roce 1963 k památnému utkání s Anglií v roce 100. výročí založení Anglické fotbalové asociace. Masopust s Pluskalem hráli rovněž o rok později za mužstvo UEFA proti Jugoslávii.

Brankář Ivo Viktor, držitel zlaté medaile z mistrovství Evropy v Bělehradě, byl vyhlášen nejlepším hráčem tohoto evropského fotbalového šampionátu a byl základním kamenem úspěchu, který se zatím nepodařilo zopakovat. Dukla Praha se jako doposud jediný český zástupce probojovala mezi 4 nejlepší fotbalové klubové týmy Evropy. Šířila povědomí o naší zemi na všech kontinentech, kde se fotbal hraje. V Latinské Americe, Asii, Africe i v Severní Americe, kde 4x zvítězila v silně obsazeném Americkém poháru (American Challenge Cup) a významně se podílela na popularizaci této hry ve Spojených státech. Vzorně reprezentovala nejen svými sportovními výkony, ale i vystupováním a vysokou morálkou svých hráčů. Řada fotbalistů Dukly Praha přivezla domů olympijské medaile stříbrné i zlaté. Mnozí z odchovanců Dukly Praha hráli v nejrůznějších českých mužstvech po celé zemi. Junioři Dukly Praha vyhráli 6x prestižní mládežnický turnaj v italském Viareggiu, který se žádnému zahraničnímu mužstvu v jeho sedmdesátileté historii nepodařilo vyhrát víckrát než jednou, a dodnes jsou tam pořadateli opakovaně zváni. Pozornost věnovaná mládeži v Dukle trvá a dává naději pro budoucnost.

Chtěli bychom při příležitosti domácího ligového utkání s Opavou v rámci oslav 70 let, která od založení pražské Dukly uplynula, veřejně poděkovat vybraným hráčům, trenérům a funkcionářům, kteří úspěšnou historii Dukly Praha spoluvytvářeli. Některým z nich už bohužel pouze in memoriam. Chceme rovněž vyzdvihnout zásluhy těch lidí, kteří v kritických chvílích fotbalové Dukle rozhodujícím způsobem pomohli, ať už svou oddanou prací či nemalými finančními prostředky, uhájit její existenci a zabránili tak jejímu zániku. Především jejich zásluhou může FK Dukla Praha, a.s. hrát nejvyšší soutěž, pokračovat s výchovou mládeže a rozvíjet se pro radost svých fanoušků, z nichž většina je rozeseta po celé republice.

Oslavte s námi kulaté výročí a přejme si, aby i slavnostní rámec zápasu a jeho výsledek potěšil srdce našich příznivců.

Ing. Bohumil Paukner
Předseda představenstva

(Historická tabulka z roku 1968)