clanek-1
  • A-tým

  • 25.09.2017

Zafunguje kouzlo Julisky i v derby se Spartou?

Zápasy se Spartou bývají malý fotbalovým svátkem bez ohledu na aktuální formu anebo postavení v tabulce. Plný stadion, skvělá atmosféra a vyhecované utkání jsou neodmyslitelnými složkami pražského derby.

Příchuť letošního derby mezi Letnou a Dejvicemi může být o něco jiná, než na kterou jsme byli zvyklí z let minulých. Kádr Sparty doznal přes léto bezprecedentních změn. Italský stratég Andrea Stramaccioni se společně s dosud nevídaným zástupem zahraničních, nikoli však bezejmenných hráčů pustili do něčeho, co nově příchozí shodně nazývali „projektem“. Byl by pravděpodobně zázrak, kdyby se takto velká přestavba obešla bez porodních bolestí, ale brzké vypadnutí z pohárové Evropy, časté bodové ztráty na domácí scéně a nepřesvědčivá hra dávají verzi Sparta 2017 tvrdé direkty hned od samého začátku. Do toho všeho se ozvali ti, kteří konstruktivní řešení jaksi nemají v popisu práce. Sparťanský kotel dělá v posledních zápasech všechno pro to, aby svému oblíbenému klubu uškodil. Ti stejní, kteří na jaře „klekli“ na Konatého, si tentokrát vzali na mušku vedení klubu spolu se zahraničním koučem. Neobměkčil je ani premiérový gól Tomáše Rosického. "Pro nového trenéra z ciziny je těžké hned porozumět českému fotbalu. Vyměnilo se tu 12 hráčů, kabina si musí sednout. Nový kouč zkrátka potřebuje čas. Víme samozřejmě, že výsledky jsou nutné a pracujeme tak, aby Sparta byla v co nejlepší formě co nejdříve," vyjádřil se sparťanský trenér k nepovedenému vstupu do soutěžního ročníku.

Pomyslnou první vlašťovkou by mohlo být dosud poslední ligové utkání, které Letenští jednoznačně ovládli a doma v Generali Areně uštědřili Teplicím trojku. Velkou měrou k tomu přispěl i obrozený Václav Kadlec, u kterého se pozice ve Spartě, jak sám říká, otočila o sto osmdesát stupňů. Z diváka na tribuně dokázal svoji situaci přetavit v základní sestavu a dva góly k tomu. „Musím dál jet v tomhle nastaveném módu a nepolevit. Já jsem ve svém přístupu nedělal nic nového. Snažil jsem se dál tvrdě makat a doufat, že se ty horší časy zase otočí. Snad už k tomu dochází,“ řekl letenský útočník po zápase proti Teplicím.

Na Letné momentálně asi preferují jiné kratochvíle, než detailní pohledy do ligové tabulky. Čtrnáct bodů po 8 kolech a desetibodová ztráta na zatím suverénní Plzeň pravděpodobně nevykouzlí úsměvy na tváři nikoho, kdo má co do činění s největším českým klubem.

Vzájemná střetnutí Dukly se Spartou vyznívají v novodobé historii výrazně lépe pro šestatřicetinásobného mistra, který v osmi z dvanácti zápasů zvítězil. Tým z Julisky dokázal svého soka obrat o body celkem čtyřikrát a pouze jednou o všechno.

Na minulý týden nebudou dukelští vzpomínat s nostalgií. Nejprve přišla středeční pohárová facka, na kterou navázala porážka na Hané od Sigmy. „Měli jsme udržet co nejdéle čisté konto, jakmile Olomouc dala gól, její sebevědomí šlo ještě víc nahoru. My jsme v první čtvrthodině přicházeli o spoustu míčů, do ničeho jsme se nedostali a vyplynul z toho první gól, který nás hodně uzemnil. Stejně tak i druhý. Za stavu 2:0 se nám koncepce malinko rozbila. Do druhého poločasu nám nezbylo nic jiného, než trochu vylézt, hra se vyrovnala, některé příležitosti byly, ale s těmi je také potřeba se vyrovnat. Olomouc pak přidala jednu branku v závěru, vyhrála zaslouženě, nevytvořili jsme si žádnou velkou příležitost,“ hodnotil utkání na pozápasové tiskové konferenci trenér Jaroslav Hynek.

Ačkoli z venkovních zápasů nevozí svěřenci Jaroslava Hynka příliš bodů, v poslední době se jim výrazně daří na domácím stadionu. Společně s minulou sezónou trvá již šestizápasová šňůra výher, která je navíc v aktuální sezóně podpořená i domácí neprůstřelností. Právě o kouzlo Julisky se budou chtít naši hráči opřít a prodloužit tuto obdivuhodnou sérii zase o další utkání.