clanek-1
  • U17

  • 06.04.2016

Rozhovor s trenérem mladšího dorostu U17, Tomášem Kulvajtem

Jeho mužstvo mělo za sebou první mistrovské utkání v jarní části sezony a my se trenéra Tomáše Kulvajta tehdy zeptali, jak byl spokojený s přípravou, jaké byly pohyby v kádru nebo jaké jsou cíle do druhé části sezony.

O přípravě…

Pokud budu hodnotit přípravu z pohledu tréninkového procesu, úplně ideální bohužel nebyla. Prakticky po celou dobu až do současnosti kluky provázely a stále provázejí tréninkové výpadky. Některé z důvodu nemocí, jiné pro krátkodobější či dlouhodobější zranění, nebo pro povinné školní akce. Dokonce byly tréninky, kdy jsme trénovali v devíti, nebo deseti lidech. Naštěstí se postupně kluci začali uzdravovat a asi nejvíce pozitivní byl návrat některých hráčů po dlouhodobých zraněních.

Předělem v zimní přípravě bylo soustředění na Zadově, které jsme absolvovali společně s U16. Jako tradičně jsme jej pojali převážně zážitkově, i když téměř všechny aktivity měly kondiční podtext a kluci si museli sáhnout hodně hluboko do svých silových i morálních rezerv a v některých případech šli i za pomyslnou hranu. (usmívá se) 

V průběhu zimy jsme přešli v kondiční přípravě z preventivního pohyblivostně-posilovacího cvičení na Institutu sportovního lékařství k systematickému silovému tréninku pod vedením našeho kondičního trenéra Lukáše Stránského.

Stejně jako tréninkový proces, tak i zápasy byly absencemi hráčů ovlivněné. Proto nás v některých případech doplnili hráči z U19. Dvě třetiny zápasů jsme absolvovali na zimním turnaji na Meteoru. Vzhledem k velké rozdílnosti výkonnostní úrovně soupeřů jsme si mohli vyzkoušet různé herní varianty od celozápasového překonávání hlubokého bloku, jako v zápase proti Motorletu U16 až po náročné zápasy proti Meteoru U19 nebo plzeňské Viktorii. Z tohoto pohledu můžeme být s přípravou spokojeni.

O pohybech v kádru…

Jedinou změnou v kádru je odchod Libora Bíby na hostování do Meteoru. Jinak zůstal tým stejný, jako na podzim.
Pohyby v kádru jsou minimální, kdy odešli tři hráči na hostování do partnerských klubů a naopak dva hráči naše řady doplnili.

O prvním utkání jarní sezony…

Sám jsem byl zvědavý, jak na tom po takto "rozbité" přípravě budeme a musím říci, že průběh zápasu mě herně mile překvapil. Po vyrovnaném prvním poločasu jsme ten druhý zvládli velmi silně. Nátlakovou hru, které se věnujeme průběžně a větší přímočarost, na které pracujeme v posledních týdnech, se klukům podařilo do zápasu přenést velmi dobře. V některých pasážích nám naopak chyběla lepší práce s prostorem a přesnost a klid v držení míče a hlavně v zakončení. Zde máme stále rezervy a i díky tomu jsme bohužel v Mladé Boleslavi prohráli 1:0.

O cílech do druhé části sezony…

Podzimní část soutěže odkryla naše rezervy v defenzivě. Zde máme co zlepšovat. Zároveň bychom však chtěli být dominantnější v držení míče a kontrole hry a věřím, že s tím půjde ruku v ruce i zlepšení naší produktivity. Našim hlavním cílem však je připravit tým na přechod do vyšší kategorie. Už nyní se snažíme tréninkový proces s U19 částečně propojovat a skládáme jej tak, aby byl v létě tento přechod co nejplynulejší a aby se hráči byli schopni ve starším dorostu co nejrychleji adaptovat na vyšší úroveň hry.