clanek-1
  • A-tým

  • 05.08.2015

MUDr. Ladislav Šindelář, mistr světa ve fotbale lékařů

Už třetím rokem reprezentuje Českou republiku klubový lékař MUDr. Ladislav Šindelář na fotbalovém mistrovství světa lékařů. Poprvé za tři roky se podařilo českému týmu vyhrát všechna utkání a stát se vítězi šampionátu. Jak cesta Mistrů, potažmo Mistra vypadala?

Již třetím rokem se zúčastnil český tým mistrovství světa lékařů. „Po dvou předchozích šampionátech, kde jsme se umístili na druhém místě, jsme chtěli letos v Los Angeles zvítězit a konečně získat toužebnou zlatou medaili. Povedlo se,“ zahajuje své vyprávění MUDr. Ladislav Šindelář.

Český tým je na toto mistrovství světa zván automaticky. „Protože jsme se v obou předešlých turnajích umístili na druhém místě, jsme zváni automaticky. Až letos se zvýšil počet účastníků z 16 na 18, což značně zkomplikovalo postupový klíč ze skupin, a proto se pro následující ročníky uvažuje o evropské a americké kvalifikaci,“ upozorňuje.

Tým se schází několikrát do roka, většinou 3-4 krát na podzim a 3-4 na jaře. „Máme kempy v různých místech republiky. Letos jsme byli v Jičíně, v Rychnově nad Kněžnou a v Olomouci. Kolegové z místních nemocnic vždy uspořádají kvalitní fotbalové utkání a následnou společenskou družbu,“ vysvětluje s úsměvem.

Součástí kempů je i nabírání nových hráčů. „Realizační tým vybírá nejsilnější složení na mistrovství. Většinou se dává kádr dohromady na podzim, protože v zimně se objednávají letenky,“ dodává.

Celé mistrovství je pouze pro lékaře, což je velmi striktně kontrolované. „Všichni účastníci musí doložit své lékařské diplomy. Namátkově pak dochází ke kontrolám. Nás se to týkalo po zápase s USA. Dva z nás si vytáhli a zkoušeli je z rentgenových snímků a otázek z anatomie,“ vybavuje si.

Český tým lékařů. Dolní řada druhý zleva MUDr. Ladislav Šindelář.

Během turnaje narazil český tým v základní skupině na Španělsko, Švédsko a Mexiko. „Španělsko jsme porazili 4:1, Švédsko 1:0 a Mexiko 8:1. Do čtvrtfinále jsme postoupili z prvního místa. Tam nás čekalo siné mužstvo Irska, nováčka turnaje, které bylo velmi dobře připravené.“

„V náročném utkání jsme minutu před jeho koncem dokázali vsítit branku a postoupit do semifinále, kde jsme potkali domácí tým USA, který jsme porazili 4:1.“

„Ve finále jsme potkali několikanásobného vítěze šampionátu tým Maďarska. Do utkání jsme vstoupili skvěle, po mém centru jsme dali gól a šli do vedení 1:0. Nicméně ve druhém poločase jsme se dostali pod tlak a soupeř vyrovnal.“

„Nakonec došlo až na penaltový rozstřel, ve kterém jsme zvítězili 4:2. Je důležité zmínit, že i já jsem proměnil jednu z penalt,“ se smíchem zdůrazňuje.

A následoval očekávaný okamžik. „Po třech letech jsme zvedli nad hlavu zlatou sošku Mistrů světa,“ raduje se pravý záložník a exekutor většiny standardních situací.

Zlatá medaile.

A kam zamíří český tým příští rok a jaký má cíl? „Protože se v tomto turnaji ještě nikdy nikomu nepovedlo vítězství obhájit, je náš cíl jasný, za rok se o to pokusíme,“ odkrývá týmové ambice.

„Příští mistrovství se bude konat v Barceloně. Následovat by měl rakouský Innsbruck a na rok 2018 dostala nabídku stát se pořadatelem turnaje Česká Republika,“ těší se.