clanek-1
  • A-tým

  • 22.10.2014

Petr Malý ukončil kariéru vrcholového sportovce

Po deseti měsících tak končí boj a doufání v návrat na ligové trávníky. Petr Malý byl ze zdravotních důvodů donucen předčasně ukončit profesionální kariéru. A vyhlídky do budoucna? „Momentálně se plně věnuji profesi vedoucího mužstva, ale nevylučuji i další možnosti,“ zamýšlí se.

Petrova diagnóza? Arytmogenní kardiomyopatie. „Jde o poruchu srdečního rytmu, která nelze vyléčit a dá se pouze podchytit implantací defibrilátoru. Tuto operaci jsem již podstoupil, takže kdyby se mělo opakovat to co v lednu, zachrání mi to život,“ podotýká Petr Malý.

Se sportem se ale úplně loučit nemusí. „Bylo mi zakázáno pokračovat se sportem na vrcholové úrovni, ale díky defibrilátoru můžu sportovat aspoň rekreačně. Kdybych tu operaci nepodstoupil, zůstalo by velké riziko, že se příhoda z ledna zopakuje. Čím vyšší je tepová frekvence, tím větší je riziko, že se mi to stane, nesmím se přepínat,“ uvědomuje si.

V Dukle působí už přes deset let a je to znát i na podpoře v kabině. „Kluci mi po celou dobu pomáhali a pomáhají. Nesli to špatně, ale život jde dál. Nejdůležitější je, že žiju, hranice byla tenká,“ zdůrazňuje.

Nyní se bude naplno věnovat své nové profesi vedoucího prvního týmu. „Ale rýsují se i další možnosti uplatnění tady na Dukle. Úplně první řešení, které mě napadlo, bylo stát se trenérem. Začít dělat trenérskou licenci a trénovat malé kluky. Asi by mě to bavilo, ale musel bych si to vyzkoušet,“ nechává otevřená vrátka dalším možným příležitostem.

„Rád bych poděkoval personálu a doktorům kardiologie nemocnice Karlovo náměstí za veškerou jejich péči. Byl bych moc rád, kdyby si mě lidi pamatovali jako fotbalistu a ne jako někoho, kdo měl problémy se srdcem,“ přeje si.

Petr Malý

Odchovanec AC Sparty Praha působil na Letné až do roku 2004, kdy pro přetlak v záloze prvního týmu odešel na hostování nejprve do FK Králův Dvůr a o rok později do FK Dukla Praha, kam později přestoupil. V Dukle prošel Pražským přeborem a  2. ligou až s ní v sezoně 2010/2011 postoupil do nejvyšší fotbalové soutěže. Ve žluto-červených barvách naskočil celkem do 68 prvoligových zápasů a vstřelil 9 branek.