clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 10.04.2013

Bude pokračovat domácí neporazitelnost?

Poslední utkání se Slavií branky sice nepřineslo, ale Dukla si přivezla z Edenu cenný bod a gólově se bude moci předvést už v sobotu proti Jablonci! Dukla navíc v domácím prostředí body nerozdává, poslední prohra v Gambrinus lize je datována na 2. září 2012.

Jablonec během zimy přišel o klíčového hráče. Po odchodu nejlepšího střelce ligy Davida Lafaty do Sparty si hodně lidí říkalo, jak to asi s Jabloncem dopadne. Po 22 kolech se ale může pochlubit třetím místem s odstupem šesti bodů na vedoucí týmy Sparty a Plzně, mezi kterými rozhoduje pouze skóre. Během zimy se v klubu udály ještě následující změny. Kromě zmíněného Davida Lafaty odešel do Plzně čtyřiadvacetiletý záložník Jan Kovařík a obránce Dominik Simerský do Hradce Králové. Co se týká příchodů, pro Dukláky byl asi nejzajímavější přechod dvaadvacetiletého útočníka Jana Pázlera. Útočné řady posílily dále o Michala Hubníka z Olomouce. Ze Sigmy také přišel brazilský univerzál Daniel Rossi Silva. 


Poslední kolo se Jablonec na domácím hřišti rozstřílel a po brankách Vaňka, Kopice, Pitáka a jedné nešťastné vlastní brance jednoznačně porazil Slovácko 4:1 a zajistil si tak postup na bronzovou příčku tabulky. Jarní část sezóny zahájili jablonečtí severočeským derby s Libercem, kterému podlehli 0:1. Další kola přinesla výhru 2:0 nad Brnem a remízy 2:2 se Spartou a 3:3 v Příbrami.

Jablonec je zároveň účastníkem bojů o Pohár České pošty. Ve čtvrtfinálovém kole zdolal v prvním utkání na domácím hřišti Viktorku Plzeň 2:1. Autorem obou branek byl Karel Piták. Nejprve z hranice penalty po přihrávce Vaňka, podruhé z pokutového kopu po faulu na Třešňáka. Středeční odveta skončila opět výhrou pro severočechy. Po brance Nováka se třikrát trefil Vaněk, a tak Jablonec potvrdil postup do semifinále výhrou 4:3.

"Jablonec je mužstvo, které má ambice každoročně na pohár a to platí i pro letošek. Měli výborný podzim, teď v zimě sice přišli o dva skvělé hráče směrem do ofenzivy, Lafatu a Kovaříka, ale za to jaro se to nijak extrémně na výsledcích nebo tabulkovém propadu neprojevilo. Pořád mají velice silnou ofenzivu, což dokázali i poslední dva zápasy, kdy vstřelili sedm branek. Na Spartě jsem je viděl, hráli výborně a mohli utkání vyhrát. Z hlediska úrovně ofenzivní síly je to mužstvo hned za Plzní, ale zase si myslím, že mají slabiny v defenzivě a ty se budeme snažit využít. Vzhledem k tomu, že hrajeme doma, budeme chtít udržet domácí neporazitelnost," uvedl pro náš web trenér Luboš Kozel.

Zajímavostí jistě je, že do týmu Severočechů odešel během zimní přípravy mladý útočník Jan Pázler. Pokud mu trenér Kotal dá důvěru, budeme moci být svědky zajímavé konfrontace. Jak tedy dopadne sobotní utkání?

Poslední utkání soupeře: 


FC Viktoria Plzeň - FK Baumit Jablonec 3:4 (0:2)
Branky: 72. Rossi (vla.), 73. Darida, 87. Zeman – 4. Novák, 6. Vaněk, 53. Vaněk, 70. Vaněk. ŽK: 75. Zeman (PLZ), 89. Řezník (PLZ). Rozhodčí: Proske – Tacina, Pilný.
FC Viktoria Plzeň: Pavlík – Rajtoral, Hejda, Čišovský (46. Procházka), Limberský (46. Řezník) – Fillo, Darida, Zeman, Ďuriš – Adamov (58. Kolář), Tecl. Trenér: Vrba.
FK Baumit Jablonec: Špit – Kysela, Rossi, Beneš, Novák – Kopic, Zoubele (74. Pavlata), Loučka, Piták (25. Eliáš), Vaněk – Třešňák. Trenér: Kotal.

Poslední vzájemné utkání: 


Baumit Jablonec - Dukla Praha 2:2 (1:1) 
Branky: 35. Novák, 90.+3 Lafata - 16. Berger, 57. Vrzal. Rozhodčí: Jech - Pelikán, Hájek. ŽK: Vaněk - Štetina, Malý, Pospěch. Diváci: 2 045. 
Jablonec: Špit - Štochl (65. Zoubele), Beneš, Novák - Vaněk, Loučka, Čížek (75. Třešňák), Jablonský - Kopic (84. Haurdič), Lafata, Kovařík. Trenér: Kotal.
Dukla: Rada - Hašek, Štetina, Vorel, Vrzal - Malý (78. Přeučil), Gedeon, Borek - Berger, Pospěch (69. Marek), Pázler (85. Svatonský). Trenér: Kozel.