clanek-1

Výhra 5:1 v malém pražském derby

14.08.2023, 17:30
Seifertova ulice, Praha-Žižkov

FK Viktoria Žižkov

1:5

(1:2)

5. kolo, FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA 2023/24

FK Dukla Praha

Sestava domácí:

Švenger – M. Richter, Tregler, Finěk – Řezáč (80. Březina), Jirásek (80. Sixta), Rosa (66. Kuchař), Muleme – Petrák (46. Hönig) – Batioja, Voltr (66. Štrombach).

Sestava hosté:

Šťovíček – Ullman (79. Vondrášek), Hašek, Peterka, Ludvíček – Barac, Kozel – Šebrle (74. J. Jeřábek), Matějka (74. M. Červenka), Moulis (63. Douděra) – Zeronik (63. Špatenka).

  • Branky: 45+2. Voltr – 6. Ullman, 22. Kozel, 59. Matějka, 67. Šebrle, 72. Matějka, ŽK: 20. M. Richter – 35. Ullman, 45. Moulis, 84. Vondrášek, Rozhodčí: Hocek – Kotalík, Šafránková, Střely na bránu: 2:9, Střely mimo: 3:4, Rohy: 4:5.
  • Diváci: 1790
V pátém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zavítala Dukla na hřiště městského rivala z Žižkova. Celek z Julisky se prosadil v úvodu zápasu zásluhou Ondřeje Ullmana, na kterého ve třiadvacáté minutě navázal střelou z poloviny hřiště David Kozel. Domácí snížili po zakončení Voltra, po změně stran pojistili výhru hostů Lukáš Matějka a Štěpán Šebrle.

Již třikrát v této ligové sezóně se fotbalisté z Julisky dokázali v zápasech prosadit jako první a velmi aktivně začali i tentokrát. Ve druhé minutě napřáhl z třiceti metrů Ullman, ale brankář Švenger jeho střelu stačil vyrazit. O další čtyři minuty však zcela identická akce již brankou skončila. Opět to byl Ondřej Ullman, který dostal ve středu hřiště velké množství prostoru a napodruhé jeho dalekonosná střela skončila v síti.

Po první obdržené brance začali domácí fotbalisté poprvé souvisleji držet míč a také útočit. Bernardo Rosa ale nedokázal, stejně jako nikdo z jeho spoluhráčů, přesně zakončit. Po občerstvovací pauze se dostali hosté ke standardní situaci pár metrů za půlící čárou.

A podobně jako tomu bylo u první vstřelené branky, ani zakončení ve třiadvacáté minutě se nezařadí mezi ty nejčastěji viděné. David Kozel, který si vzal na starost exekuci nabídnuté situace, vystřelil přímo na bránu. Domácí sedmatřicetiletý gólman Švenger přes silně zářící slunce neviděl na míč, a tak celá situace skončila kuriózní druhou brankou.

Viktoriáni byli v první půli nejnebezpečnější v posledních patnácti minutách. Nejprve trefil Rosa svojí ránou Voltra, od jehož zad se míč následně odrazil na břevno Šťovíčkovy branky. Volný kop ze sedmatřicaté minuty v podání brazilského středopolaře také těsně minul pravou tyč hostující svatyně.

Domácí se ale v posledních sekundách první půle kontaktní branky nakonec dočkali. Radek Voltr zužitkoval dlouhý centr od svého spoluhráče a hlavičkou přehodil gólmana Šťovíčka.

Necelou čtvrthodinu po změně stran zachytil Pavel Moulis nepřesnou rozehrávku domácích, čímž rozjel další rychlou akci. Z pravé strany se k míči dostal Jakub Zeronik, který před brankou předal míč Lukáši Matějkovi. Dukelský ostrostřelec zblízka překonal domácího brankáře a vrátil hostům dvoubrankové vedení. O pár minut později navíc Dukla přidala i čtvrtou branku.

Tomáš Kuchař na polovině hřiště nepřesně vrátil míč na svého spoluhráče, čímž nastartoval únik Štěpána Šebrleho. Ten i přes nápor domácího obránce Richtera ustál tlak a v rozhodujícím okamžiku také zamířil mimo dosah brankáře.

Definitivní tečku v podobě pátého gólu uštědřil Žižkovu druhým přesným zásahem Lukáš Matějka. Nejlepší střelec Dukly z uplynulé sezóny neměl po Špatenkově přihrávce před zcela volnou branku příliš těžkou práci a s přehledem zakončil.

Dukla zdolala Viktorii Žižkov 5:1 a ztrácí jeden bod na první místo ve FNL, které hájí Jihlava. Celek z Vysočiny se navíc v sobotu 19. srpna od 17:00 představí na Julisce. Přijďte nás v tomto důležitém zápase podpořit!

Hodnocení trenéra:

Petr Rada (FK Dukla Praha): Povedl se nám vstup do utkání, kdy jsme rychle vstřelili první branku a dostali se do vedení. Druhou naši branku jsme vstřelili asi i zásluhou ostrého slunce v očích brankáře Žižkova. Následně jsme v posledních patnácti minutách druhého poločasu vypadli z tempa a jenom bránili. Vyústěním byla kontaktní branka Viktorie těsně před odchodem do šaten. Domácí se pak dostali do euforie i díky podpoře plného hlediště. Na druhou stranu náš vstup do druhého poločasu byl výborný, takhle bych si ho představoval. Musím říct, že poté, co jsme vstřelili třetí branku, tak jsem byl klidnější. Pak už jsem věřil, že ten zápas vyhrajeme. Opět nám vyšla střídání, stejně jako v zápase s Varnsdorfem a v poháru. Těší mě, že nám střídání takhle vychází. Moc mě těší i podpora našich fanoušků, kterých dorazilo opravdu hodně. Utkání se muselo líbit nejen lidem na stadionu, ale i divákům u televizních obrazovek. Vítězství si moc ceníme, Viktoria nebyla lehkým soupeřem.