clanek-1

Překvapivý import tří bodů B-týmu Dukly z Domažlic

13.04.2024, 16:30
SA Střelnice

TJ Jiskra Domažlice

0:2

(0 : 1)

22. kolo, B-tým 2023/2024 - ČFL Skupina A

FK Dukla Praha B

Sestava domácí: Brych – Fedak, Svoboda, Procházka, Rychnovský (82. Kolerus) – Jedlička, Mužík (K) (82. Červený), Vávra – Zajíček (62. Fillo) , Dvořák, Aubrecht (62. Došlý)

Sestava hosté: Štefan –Kocman, Krenciv (K), Krejčí, Ulman – Bačinský (70. Hübl), Atsuta, Špatenka (60. Uhlíř) – Magdi (82. Nikl) , Lehký (60. Jelínek), Hrubeš

  • Branky: A. Magdi (21. min.) J. Hrubeš (88. min.)

    ŽK:Zajíček (62. min.), Procházka (78. min.), - J. Hrubeš (36. min.)

    Rozhodčí:Toucha- Panský, Babka

Ve dvacátém druhém kole ČFL, sk. A zavítala rezerva B-týmu Dukly na hřiště TJ Jiskra Domažlice. V podzimní části, v sedmém kole, béčko Dukly na domácím hřišti v Přední Kopanině s domažlickými remizovalo 0-0. Rezerva Dukly v minulém kole získala jeden bod v duelu s béčkem Táborska po remize 1:1 na domácím hřišti ve Zbuzanech a Domažlice si přivezly tři body za výhru ze hřiště Slavie Karlovy Vary za výhru 0:2. V tabulce ČFL měly Domažlice na druhém místě o 14 bodů více (43 bodů) než béčko Dukly na sedmém místě. Rezervní tým Dukly v tomto zápase posílili z A-mužstva Dukly v brance J. Štefan, v záloze F. Špatenka a v útoku F. Lehký a J. Hrubeš. V zápase, v němž domácí nastoupili v rozestavení 4 – 3 – 3, vycházela Dukla ze zajištěné obrany, protože domácí, velice zkušený tým kvalitou a herní praxí hráčů, byl v zápase vysoce favorizovaným týmem, který dokáže soupeře dostat pod tlak a v pokutovém území si vytvářet nebezpečné situace.

I přes počáteční ofenzivnější vstup do utkání domácích, kteří měli míč více na svých kopačkách, Dukla organizovanou hrou eliminovala domácí snahy o přesné zakončení, a byli to hráči Dukly, kteří se po pěkné individuální akci Ch. Bačinského dostali brankou A. Magdiho do vedení. Domácí byli i nadále mírně aktivnější, nicméně Dukla vyrovnala hru a byla v zakončení nebezpečnější. Domácí hrozili hlavně ze standardních situací, ale co prošlo přes obranný val, zlikvidoval pohyblivý J. Štefan v brance Dukly. Dukla si vypracovala dvě nadějné situace, nejprve ve 30. minutě domácí obraně unikl v pravém křídle agilní A. Magdi, ale jeho průnik v poslední chvíli zastavil křižující stoper na rohový kop a když pak v poslední minutě prvního poločasu po rohovém kopu pálil nebezpečně A. Kocman, musel i domácí brankář Brych ukázat své kvality, což potvrdil a nebezpečnou střelu k levé tyči stačil vyrazit na rohový kop.

Do druhé půle nastoupila obě mužstva beze změn a domácí opět v počátečním náporu přitlačili mladíky z Dukly na jejich polovinu, když ze zadní řady dirigoval hru ex reprezentant V. Procházka a ze záložní řady zkušený kapitán Mužík. Když pak po čtvrthodince hry druhé půle prostřídali oba trenéři po dvojici hráčů, a o deset minut později ještě oživil hru Dukly H. Hübl, hra se postupně vyrovnávala a v posledních deseti minutách zápasu pak tlak domácích ustal a Dukla v 88. minutě uklidnila situaci druhou brankou, jejímž střelcem byl J. Hrubeš. Duklu pak ještě v 90. minutě podržel reflexivním zákrokem J. Štefan v brance, ale to bylo ze strany domácích vše a tak i po nastavení 3 minut, se Dukla mohla radovat z překvapivého, ale zaslouženého zisku tří bodů ze západní výspy Plzeňského kraje.

Dukla se ziskem 32 bodů v průběžné tabulce ČFL, sk. A je na sedmém místě, Domažlice zůstávají na druhé pozici v tabulce se ziskem 43 bodů. Dukla tak v posledních pěti zápasech vždy bodovala a z toho byly čtyři výhry.

Musíme se zmínit i o férovém přístupu k zápasu i v jeho průběhu a po skončení zápasu ze strany vedení a funkcionářů TJ Jiskra Domažlice v čele s hlavním trenérem P. Horváthem. Což nebývá při mistrovských zápasech ČFL vždy pravidlem.

V úvodu zápasu si domácí (s věkovým průměrem o 7,5 roku vyšším než Dukla) vytvořili územní převahu, ale organizovaná obrana Dukly odvracela útočné akce domácích, kteří tak hrozili zejména ze standardních situací zahrávaných většinou domácím středním záložníkem, kapitánem P. Mužíkem. V 5. minutě první střelecký pokus domácího útočníka Zajíčka mířil vedle branky Dukly. Odpovědí byla přízemní střela Ch. Bačinského v 10. minutě. Dalších deset minut kontrolovali míč domácí fotbalisté. V 15. minutě po chybě v odvracení centrovaného míče obranou Dukly se dostal do gólové šance domácí útočník Zajíček, ale mířil z 12 metrů vedle branky Dukly.

Když pak domácí nevyužili výhodu dvou rohových kopů, které zahrával kapitán Mužík, a pak jeho střela z 28 metrů mířila vedle branky Dukly, přišla chvíle také pro Duklu. Ve 21. minutě po zisku míče Dukly po autovém vhazování domácích na polovině hřiště, si připravil míč Ch. Bačinský, navedl si ho doprostřed oblouku pokutového území, odkud vystřelil prudkou přízemní ránu, kterou ještě tečoval dobíhající A. Magdi 12 metrů před domácí brankou a prudký míč skončil za zády bezmocného domácího brankáře Brycha, 1 : 0 pro Duklu.

Ve 28. min. po trestném kopu z 36 metrů a po centru domácích na hranici malého vápna vyboxoval v závaru hráčů z malého vápna J. Štefan odvážným vyběhnutím, přičemž došlo ke srážce s A. Kocmanem.

Naproti tomu na druhé straně ve 30. min. po pasu do pravého křídla přesprintoval domácí obranu A. Magdi, který prošel z pravé strany do velkého vápna, když udělal kličku i vyběhnuvšímu brankáři Domažlic, ale následnou střelu A. Magdiho z úhlu stačil z branky ještě odvrátit na rohový kop vracející se domácí stoper. Z následného rohového kopu zahrávaného J. Hrubešem jen těsně nedoskočil na malém vápně na centrovaný míč dobře naskakující A. Kocman.

V 36. minutě obdržel žlutou kartu J. Hrubeš za podražení domácího záložníka Jedličky, jehož oplácení rozhodčí Toucha „přehlédl“.

V nastaveném čase první půle zahrávala Dukla rohový kop z levé strany F. Lehkým, na jehož centrovaný míč si naběhl A. Kocman a jeho ostrou ránu z voleje k levé tyči stačil výborně domácí brankář Brych ještě vytlačit na rohový kop.

Do druhého poločasu žádný z trenérů nestřídal.

Domácí opět se snažili vytvořit si tlak a i s využitím standardních situací alespoň vyrovnat skóre. Domácí zahrávali standardní situace, povětšinou kapitánem P. Mužíkem. Nebezpečný byl zejména trestný kop z pravé spojky z 21 metrů, ale dobře postavená zeď ani opakovaný střelecký pokus Mužíka nepustila za sebe na branku J. Štefana. Po té, co v 54. minutě neproměnil svoji brankovou příležitost domácí záložník Jedlička, když po centru z levé strany od Aubrechta mířil ze 7 metrů vedle, osmělila se také Dukla.

V 55. min. střílel z 22 metrů Bačinký nad domácí branku.

V 62. min. obdržel žlutou kartu domácí útočník Zajíček, za bránění ve výkopu J. Štefanovi a nebezpečnou hru nohou.

Hned po té domácí trenér P. Horváth jej vystřídal Došlým a zároveň na postu levého záložníka vystřídal Aubrechta exreprezentant M. Fillo. Dukla občerstvila mužstvo vystřídáním F. Lehkého O. Jelínkem a v záloze F. Špatenky J. Uhlířem.Po deseti minutách pak ještě nastoupil čerstvý H. Hübl místo Ch. Bačinského a Dukla vyrovnala hru a získala opětovně i více kontroly nad míčem a vývojem utkání.

V 78. min. obdržel domácí stoper Procházka žlutou kartu za podražení rychlejšího A. Magdiho.

V posledních deseti minutách zápas vrcholil, domácí se snažili ze všech sil alespoň vyrovnat, Dukla oplácela nebezpečnými protiútoky. V 85. min. po rohovém kopu Domažlic zahrávaném záložníkem Vávrou, zakončoval z 8 metrů vedle domácí pravý obránce Fedak, v 87. min. mířil na domácí branku J. Hrubeš po narážečce se Š. Niklem, jeho falšovanou přízemní střelu domácí brankář Brych kryl. O minutu později, to již bylo v táboře Dukly veseleji, když výkop domácího brankáře na Fedaka získal dobře bránící H. Hübl, a po výměně míče se Š. Niklem pokračovala akce Dukly přes J. Uhlíře k J. Hrubešovi, který uplatnil svoji dobrou kopací techniku a zvýšil v 88. min. na 2 : 0 pro Duklu.

Domácí ještě poslední akcí se snažili změnit vývoj utkání, když střelu domácího útočníka Dvořáka z úhlu stačil J. Štefan v brance Dukly reflexivně vyrazit!

V nastaveném čase 3 minut již Dukla kontrolovala hru a domácí již nenašli dostatek sil ke změně skóre.

Hodnocení zápasu trenérem B-týmu Dukly A. Majerem:

„My jsme věděli, že nás čeká hrozně těžký zápas, protože domácí mají hodně zkušených hráčů, kteří toho mají hodně za sebou, mají velkou kvalitu, v rámci ČFL. My jsme do zápasu vstoupili velmi dobře, do 30. minuty jsme hráli asi tak, jak jsme chtěli, pak po vstřelené brance nás domácí zatlačili díky mnoha dlouhým míčům za obranu, hodně standardním situacím a měli jednoznačnou herní převahu až do zhruba 75. minuty, kdy my jsme se, i díky střídajícím klukům, dostali zpátky do hry, začali jsme také hrozit a v závěru jsme přidali druhý gól a samozřejmě to vítězství spíš bylo vybojované, na druhou stranu i to je někdy potřeba a takovýhle zápas pro naše mladé hráče je hrozně cenný v každém případě a ještě, když ho zvládnete vyhrát, tak je to může hodně povzbudit. Ale jak říkám, domácí tam měli pasáže, kdy nás ani nepustili na balon.“