clanek-1

Překvapivé jednoznačné vítězství v dalším pražském derby s B-týmem “klokanů“ z Vršovic

24.03.2024, 10:15
UMT Satalice

FK Dukla Praha B

3:0

(3 : 0)

19. kolo, B-tým 2023/2024 - ČFL Skupina A

FK Bohemians 1905 B

Sestava domácí: Gothard –Ulman, Krejčí, Krenciv (K), Ludvíček (84. Bilstrup) – Špatenka (46. Nikl), Atsuta, Bačinský (86. Uhlíř) – Hrubeš (74. Hübl), Jelínek, Magdi (84. Uher)

Sestava hosté: Šiman – Janovský, Müller (61. Damašek), Petrouš – Lehovec, Farkaš (K), Bělaška (18. Skořepa), Bartek (71. Šurýn) – Havránek, Liška, Pomahač

  • Branky:D. Ludvíček (8. min.), J. Hrubeš (12. min.), O. Jelínek (25. min.)

    ŽK:Ch. Bačinský (70. min.) - B: Farkaš (17. min.), Lehovec (56. min.)

    ČK:

    Rozhodčí:Švorc - Severýn, Andras

V devatenáctém kole ČFL, sk. A přivítala rezerva B-týmu Dukly na UMT v Satalicích tým Bohemians Praha 1905 B. V podzimní části si Dukla přivezla cennou remízu z Uhříněvsi 3:3, když všechny branky Dukly vstřelil M. Škoda. Zajímavostí utkání bylo to, že Dukla vedla 2:0, domácí otočili na 3:2 a na 3:3 pak vyrovnal M. Škoda a to všechno během první půlhodiny utkání.

Rezervní tým Dukly využil v tomto jarním zápase z lavičky A-týmu Dukly k udržení zápasové praxe v obraně D. Ludvíčka, v záloze F. Špatenku a v útoku J. Hrubeše. Také v tomto zápase, obdobně jako na podzim padly všechny branky během úvodní půlhodiny. Dukla se dostala do vedení v 8. minutě po rohovém kopu brankou D. Ludvíčka, ačkoli do té doby byli více na míči hosté z Bohemians. Ve 12. minutě zvýšil na 2:0 J. Hrubeš a v 25. minutě jeho spoluhráč z útoku O. Jelínek zvýšil na 3:0 pro Duklu. Dukla jednoznačně v první půli od chvíle, kdy se dostala do vedení, přehrávala hosty z Bohemians, kteří se dostali do nebezpečného zakončení pouze ve 20. minutě po rohovém kopu, ale zkušený Bartek ze 6 metrů vystřelil vedle branky Dukly.

Ve druhém poločase pokračovali mladíci Dukly ve výborném fotbale a výsledkem byly čtyři gólové šance, ale střely dukláků mířily dvakrát vedle branky hostí a dvě příležitosti vykryl výborným zákrokem zkušený brankář Šiman. A tak, když ani hosté po rohovém kopu v 79. min. křížnou střelou z 5 metrů nemířili na branku Dukly, ale vedle, skončil zápas po výborném výkonu Dukly jednoznačným vítězstvím 3:0.

I když se zdá vítězství Dukly jednoznačné a může svádět k závěru, že šlo o lehký zápas, opak byl pravdou. Celé utkání obě mužstva odehrála ve svěžím tempu s oboustrannou snahou o útočný fotbal, když Dukla byla přeci jenom jistější a přesnější v kombinaci i v zakončení. Diváci tak museli být spokojeni s oboustranně předvedenou hrou nadějí obou týmů, i když spokojenější nakonec byli fanoušci Dukly.

Od úvodních minut bylo zřejmé, že na sebe narazila vyrovnaná mužstva, Dukla v rozestavení 4-3-3, hosté v rozestavení 3-4-3. Hosté hráli v obranném bloku, s napadáním rozehrávky Dukly ve trojici se snažili donutit Duklu k chybám v rozehrávce, ale Dukla kvalitní rozehrávkou a kombinací nedala hostům šanci a naopak si připravovala půdu pro účinné útočné akce. Hosté v úvodních 7 minutách byli aktivnější, drželi častěji míč na kopačkách, ale k ohrožení branky Dukly se nedostali.

Naopak Dukla po připraveném protiútoku získala v 7. minutě rohový kop, který zahrával J. Hrubeš a po kombinaci s Ch. Bačinským si na jeho centrovaný míč naběhl D. Ludvíček, který se v koncovce prosadil přes bránícího protihráče a ze 7 metrů vstřelil v 8. minutě důležitý první gól zápasu, 1:0.

O čtyři minuty později to již bylo 2:0 pro Duklu, po té, co po přihrávce D. Ludvíčka po levé straně pronikl do hostující obrany A. Magdi, jehož těžkou střelu z úhlu hostující brankář Šiman stačil pouze vyrazit před sebe k D. Ludvíčkovi, který na pravé spojce našel připraveného J. Hrubeše a ten z 9 metrů ve 12. minutě nedal hostujícímu brankáři šanci a křížnou střelou zvýšil na dvoubrankový rozdíl.

Hosté následně reagovali zvýšenou agresivitou v soubojích, což se projevilo i v udělené žluté kartě hostujícímu kapitánovi Farkašovi v 17. minutě. Hosté získali v této fázi dva rohové kopy, z čehož vytěžili ve 20. minutě brankovou příležitost, ale hostující zkušený záložník Bartek ze 6 metrů mířil 2 metry vedle branky Dukly.

Uklidňující gól vstřelila Dukla ve 25. minutě, když obrana Dukly zastavila útočnou snahu hostí na půli hřiště Š. Krejčím, následně pak míč udržel v souboji s presujícími hosty a vyvezl F. Špatenka a po kombinaci Ch. Bačinský, O. Jelínek, F. Ulman, jehož přízemní střílený centr z pravé strany nestačila obrana hostí odvrátit, se dostal k zakončení S. Atsuta z 15 metrů, jehož přízemní střelu obránci stačili jen odrazit k bojujícímu O. Jelínkovi, který dorazil do branky odraženou střelu z 8 metrů, 3:0 pro Duklu.

Do konce poločasu pak již dobře hrající a kombinující Dukla, která převyšovala své protivníky ve všech řadách, hostující tým k ničemu nepustila, a tak se šlo do kabin za nadějného poločasového skóre 3:0 pro Duklu.

Do druhého poločasu trenér Dukly A. Majer vystřídal F. Špatenku, pro kterého to byl první zápasový test po zranění, Š. Niklem. Hráči Dukly přistoupili i ve druhé půli k zápasu zodpovědně, a ač se hosté snažili o korekci výsledku, kontrolovala Dukla vývoj hry a během druhého poločasu si vytvořila další čtyři brankové příležitosti, oproti jedné brankové příležitosti „bohemáků“.

Nejprve v 63. minutě si Dukla vypracovala gólovou příležitost, když po centru z levé strany velkého vápna od D. Ludvíčka hlavičkoval J. Hrubeš z 9 metrů a jeho oblouček skončil jen čtvrt metru vedle pravého vinglu hostující branky.

Další, tentokrát téměř 100% příležitost, si Dukla vypracovala v 67. minutě, to když z levé strany velkého vápna našel agilní A. Magdi v pokutovém území J. Hrubeše, který viděl volného F. Ulmana, poslal na něho přízemní přihrávku skrz malé vápno, ale F. Ulman ze 4 metrů namířil metr vedle odkryté hostující branky!

Když pak o deset minut později neuspěl v koncovce ani A. Magdi, který dostal přihrávku od O. Jelínka a jehož střelu z levé spojky z 9 metrů stačil hostující vysoký brankář Šiman vyrazit a dobíhající Š. Nikl těžký vyražený míč nasměroval ze 7 metrů vedle, dostali se k zakončení také hosté, a to v 79. minutě po rohovém kopu z levé strany zahrávaném Skořepou míč vyboxoval z malého vápna brankář Dukly L. Gothard a vyražený míč střílel z pravé strany malého vápna hostující Šurýn křížem podél branky metr vedle.

Ve třetí minutě nastaveného času se pak dostala Dukla do další gólové šance po kombinaci J. Uhlíře na čerstvého P. Uhera do levého křídla, který našel H. Hübla v prostoru značky pokutového kopu, ale jeho přízemní střelu z voleje hostující brankář Šiman skvěle kryl.

Dukla tak sehrála jedno z nejpodařenějších utkání jara a po zásluze získala tři body za výhru s nebezpečným soupeřem a potvrdila tak tříbodový zisk z předchozího kola na Motorletu.

Hodnocení zápasu trenérem B-týmu Dukly A. Majerem:

„Dnes se nám zápas povedl, myslím si, že jsme podali precizní výkon. Co si pamatuji, tak Bohemka měla v každém poločase po jedné šanci, vždy po standardní situaci. My jsme v prvním poločase dali tři góly a myslím si, že tam ještě dvě situace na gól byly a ve druhém poločase také. Dnes se nám zápas – jednoduše řečeno – povedl a povedl se nám i plán, jak jsme chtěli zápas odehrát. Takže dnes z toho máme všichni radost.“