clanek-1
  • Rozhovory

  • 20.03.2013

Jan Suchopárek: Šesté místo odpovídá předváděným výkonům

Jan Suchopárek je nyní s reprezentací do 21 let na předzápasovém soustředění. Ale i přes své reprezentační povinnosti si udělal čas a rozpovídal se v rozhovoru pro náš web o náladě po "smolném" zápase v Plzni, o nadcházejícím soupeři z Českých Budějovic nebo o tom, jaké má Dukla ambice v nadcházejících deseti kolech Gambrinus ligy.

Jaká je nálada v týmu po „smolném“ utkání v Plzni?
Bohužel jsem nemohl být ani na pozápasovém tréninku, protože jsem odjel na sraz reprezentace hned po onom „smolném“ zápase. Ale vše jsme samozřejmě konzultovali s Lubošem Kozlem. Kluci jsou zklamaní, ale zase na druhou stranu to bylo utkání, které se vyvinulo tak, jak se vyvinulo a je zbytečné se o něm nějak dál šířit. Soustředíme se na další zápasy, ve kterých doufáme, že uspějeme. A ta nálada není ve finále zas tak špatná.
Po těžkém jarním losu máme 5 bodů. Panuje s tímto bodovým ziskem spokojenost? Přeci jen jsme hráli tři utkání venku... 
Tak zase těch bodů mohlo být i o něco víc.... Ale třeba po zápase ze Slováckem jsme byli za bod zvenku rádi. Čili bodové ohodnocení nejspíš odpovídá těm výkonům, které jsme měli a věříme, že se budeme v dalších utkáních zlepšovat.
Na svém kontě máme 27 bodů, jsme na 6. místě v Gambrinus lize,  ale tabulka je nesmírně vyrovnaná. Kam se teď dívají trenéři Dukly – na mužstva před námi nebo za námi?
My bychom byli rádi, kdyby to 6. místo bylo i na konci ročníku, ale určitě nás nečekají lehká utkání a soupeři budou chtít za každou cenu bodovat. Celkově, kdo ten začátek jara sleduje, tak vidí, že tam je spousta výsledků, které jsou nečekané a zajímavé. Takže my chceme hrát svůj kvalitní fotbal a to šesté místo je pro nás velmi dobrým umístěním a věřím, že jsme schopní ho udržet. Nekoukáme ani nahoru, ani dolů, ale to postavení je v současné době velmi dobré a odpovídající výkonům, které předvádíme.
Čeká nás reprezentační pauza. Jaký bude mít mužstvo program? Dostanou hráči nějaké volno?
Kluci budou mít v neděli volno, jinak trénují. Netýká se to úplně všech hráčů, protože někteří půjdou v pondělí za juniorku, hlavně ti mladší. Je tu i spousta těch, kteří nejsou úplně zdravotně v pořádku, takže musíme i v tomto směru využít tohoto mezidobí k tomu, aby se dali do pořádku a byli jsme v plné síle do zápasu s Českými Budějovicemi.
Jako další soupeř nás čekají již zmíněné České Budějovice, které mají dost svých starostí. Co od nadcházejícího utkání můžeme očekávat?
Očekávám, že vyhrajeme, protože máme takovou kvalitu, abychom to utkání zvládli. Lehký soupeř nás nečeká, ale je určitě v našich silách, abychom mužstvo Budějovic zdolali. Jestli se nám to podaří, tak už jsme víceméně zachránění a můžeme celkem v klidu odehrát zbytek sezony. Ale určitě je potřeba se na to dobře připravit a předvést výkon na hranici našich možností.
A otázka na závěr, která bude určitě zajímat nejen fanoušky Dukly. Reprezentace odehraje dvě důležitá utkání proti Dánsku a Arménii. Co od těchto zápasů očekává bývalý reprezentant Jan Suchopárek?
V té situaci, ve které nároďák je, to jsou klíčové zápasy. Hlavně utkání s Dánskem může hodně napovědět pro další vývoj kvalifikace, ale i druhé utkání s Arménií nebude jednoduché. Arménci jsou silný soupeř, kteří v domácím prostředí dokáží pozlobit i větší favority než náš tým. Zase na druhou stranu, my jsme se prezentovali dobře na Mistrovství Evropy a určitě jsme v utkání s Arménií favority. Já věřím, že na domácím utkání s Dánskem přijdou podpořit ve velkém počtu fanoušci a vytvoří bouřlivou atmosféru, která náš tým dovede k tomu, abychom dosáhli do barážových bojů a nebo dokonce na první místo.