clanek-1
  • Klub

  • 09.02.2013

Josef Masopust slaví narozeniny!

Před 82 lety se narodila jedna z největších legend nejen českého, ale i světového fotbalu. Panu Masopustovi přeje celá Dukla Praha hodně štěstí a hlavně pevné zdraví!

Josef Masopust začínal s fotbalem doma ve Střimicích u Mostu. Ke kopacímu míči ho přivedl jeho táta. Ve čtrnácti letech se Josef přihlásil do dorostu SK Most. V šestnácti už hrál za první tým!. V lednu 1950 se začal Masopust připravovat a pak i hrát ligu pod vedením trenéra Vytlačila v Teplicích, který o dvanáct let později přivedl reprezentaci Československa ke stříbrným medailím na mistrovství světa v Chile. V teplické premiéře nastoupil Masopust proti Viktorii Žižkov (4:0) vstřelil jednu branku! Je ovšem namístě poznamenat, že hned z prvního tréninku v Teplicích vyjukaný zajíc Masopust doslova utekl a ujel domů. Vytlačil si tam pro něj osobně dojel – a dobře udělal. Pro Masopusta i pro celý náš fotbal!

V březnu 1952 Josefa Masopusta (a také Ladislava Nováka) oslovil Karel Kolský, trenér, který budoval na Strahově armádní tým. Koncem dubna 1952 Masopust narukoval a stal se hráčem ATK. V červenci za ním přišel na Strahov z Teplic i Láďa Novák. V prosinci se dostavil první Masopustův výrazný úspěch. ATK vyhrál ve finále Československého poháru nad Škodou Hradec Králové 4:3.

Celkem odkopal Masopust 386 ligových utkání a nastřílel 79 gólů – 10 v dresu Teplic, daleko víc ale za pražskou Duklu. Dres Dukly oblékl Josef Masopust naposledy 22. června 1968 a od 1. července už se stal posilou belgického klubu Crossing Molenbeek. Kariéru pan ukončil v jíném beligickém mužstvu, Crossingu Schaarbeek. Poté, co přestal fotbal hrát, začal se mu věnovat i jako trenér. Ať už v Dukle, v Brně, kde přivedl Zbrojovku k titulu mistra ligy, v belgickém Hasseltu, u reprezentačního mužstva Československa či u juniorské reprezentace Indonésie.

Ještě jednou přejeme panu Masopustovi vše nejlepší k dnešním narozeninám a těšíme se, až se uvidíme při dalších ligových zápasech na Julisce!