clanek-1
  • Články žáci

  • 29.01.2013

Starší žáci na zimním soustředění

Na soustředění jsme vyrazili všichni společně (U15+U14) do Areálu Bret, jež se nachází v Krkonoších poblíž Žacléře. Ve velmi přátelském prostředí, v údolí Prkenného dolu, jsme strávili čtyři dny na sněhu.

Na soustředění jsme se nejvíce věnovali zimním sportům. Sjezdové lyžování nebo jízda na snowboardu byla na programu v dopoledních hodinách a jedenkrát jsme využili možnosti si zalyžovat za umělého osvětlení. Nakonec všichni ukázali nesporný pohybový talent a i ti, kteří na lyžích nebo prkně ještě nestáli, odjížděli s pocitem, že už jsou lyžaři. 

Starší žáci U14


Starší žáci U15


Na programu bylo hromadné sjíždění kopce (jízda ve formaci 1 - 4 - 3 - 3 nebo vytvoření hada - krátké a dlouhé oblouky), skupinové (vedle sebe nebo za sebou) a volné lyžování všemi způsoby (sjezd, slalom, skákání na lyžích..).


Běžkování bylo na pořadu dne vždy v odpoledních hodinách. Po metodických hrách v prvním dnu následoval výlet k chatě Hubertus (zpáteční cesta byla opravdu lahůdka - 3km téměř jen z kopce!) a také individuální závod. U kategorie U14 v závodě na 10 kol dominovali Janko a Mentberger, kteří ostatním nadělili více než dvě kola!). Všichni se vydali na dno svých sil a zjistili, že zvládnou sjet i kopec, na který by si troufli jen na sjezdových lyžích. 


Ranní rozcvička se odehrávala kolem čtyř chatek, ve kterých jsme si sami štípali dříví a  přitopovali v krbu). Úpolové hry s lanem, rybičky na sněhu anebo jízda stylem "tučňák" se líbila i těm, kteří by ještě rádi polehávali ve vytopené chatce vonící dřevem. Při poslední rozcvičce (spíše rannímu přechodu -běh, chůze), se každý hráč držel lana svého týmu. První byl zavázán (střídali se) a vedl tým k tvrzi Stachelberg (Největší československá dělostřelecká tvrz a jedna z největších pevností svého typu v celosvětovém měřítku tvořil součást pohraničního opevnění proti hitlerovskému Německu). Rozcvička byla zakončována ranním otužováním u sněžného děla. Bylo zajímavé sledovat reakce jedinců (od nadšenců  po naprosté odmítače). Většinou zvítězila síla kolektivu.  


Ve středu večer jsme měli divadelní večer, kde exceloval Roubas. U15 se věnovala józe a meditaci u krbu. Po čtvrteční večeři následovalo nočním lyžování a také jsme využily možnost regenerace (vířivka a sauna s ochlazováním ve sněhu). 


Poslední páteční večer patřil snowtubingu a týmové schůzce. Jízda na gumovém kruhu se náramně líbila a stal se u ní podivuhodný přírodní úkaz. Na jednom místě napadlo 1000x sněhu více než na okolních, kde jen drobně sněžilo. Štěstí v neštěstí měli trenéři U15 (Fiška a Kohi), kteří celý promrzlí, ale jinak bez další újmy vyvázli z této kalamity!   


Podávané jídlo usměvavým personálem 5x denně bylo vydatné a velmi chutné. Vyšlo nám i počasí, kdy teploty sice atakovaly i -10 °C, ale nefoukalo ani příliš nesněžilo.


Poděkování patří všem, kteří se o nás starali (vlekařům, personálu restaurace a areálu včetně automechanika). Největší dík si zaslouží Lukáš Doležal, který nám ve všem vycházel vstříc a umožnil nám strávit několik báječných dní ve Ski areálu Bret.  

Zvláštní poděkování patří pánům u prodeje permanentek a v půjčovně lyží, kteří nás obohacovali svými životními zkušenostmi a bonmoty nejen ze světa lyží.

Trenéři si odnáší spoustu poznatků. Zaměřili jsme se na morální vlastnosti a schopnost přenést individuální schopnosti a dovednosti do týmového výkonu. V těchto důležitých atributech pro fotbal byly mezi hráči velké rozdíly!

Prohlédnout fotogalerii