clanek-1
  • A-tým

  • 26.10.2012

Luboš Kozel: Konkurenceschopnost vychází i ze schopnosti vyrovnat se s neúspěchem

Pět dní po utkání se Sigmou čeká Duklu Vysočina Jihlava. „Jejich motivace být úspěšný je veliká, “ řekl Luboš Kozel. O Jihlavě, psychickém stavu mužstva i úspěchu kunické farmy v ČFL se dočtete v následujícím rozhovoru.

Ještě jednou k utkání se Sigmou, kde jsme prohráli 2:1 – jak bys tohle utkání zhodnotil?
To, že to nebude jednoduché utkání, jsme věděli.  Vždyť Olomouc už devětkrát za sebou neprohrála. K tomu, abychom tam uspěli, jsme potřebovali větší kvalitu v útočné fázi. A právě kvalita útočníků to v neděli rozhodla. Těch šancí třeba domácí neměli tolik, možná až v druhé půli, kdy jsme více otevřeli hru. Ale první gól byl laciný, zůstali nám ležet na zemi dva hráči, vypadli jsme z koncentrace a Ordoš toho okamžitě využil. Po obdržení druhé branky si cením toho, že jsme to nezabalili a podařilo se nám dát kontaktní gól. Času na vyrovnání ale už moc nebylo. Z hlediska kvality útočníků si domácí vyhrát zasloužili.

Jak je na tom mužstvo psychicky, přeci jen se muselo rychle adaptovat po porážce na další utkání.
Pokud hráči chtějí být konkurenceschopní a živit se profesionálním sportem, tak jejich předností musí být i schopnost vyrovnat se s neúspěchem. A pět dní byla podle mě dostačující doba na to, aby se s prohrou vyrovnali a kvalitně připravili do dnešního utkání.

V pátek nás čeká utkání s Vysočinou Jihlava. Jak hodnotíš tohoto soupeře?
Je to nováček, čili mají v sobě takové to nadšení a to přináší i zdravé sebevědomí. Jihlavě se vstup do ligy poměrně povedl a dodnes se drží. Jako mužstvo jsou na tom psychicky velice dobře a svým způsobem to je nebezpečné, protože mají dobré výsledky i s nejlepšími mužstvy, dokáží s nimi držet krok. Mají rychlý přechod do útoku a ten je nebezpečný kdekoliv, tedy i na soupeřových hřištích.

Dukla se loni jako nováček umístila na skvělém šestém místě. Myslíš, že Jihlava má potenciál uzavřít svou nováčkovskou sezonu s podobným umístěním?
My jsme sice skončili minulou sezonu šestí, ale loni touhle dobou jsme na tom byli podobně jak letos. Takže si myslím, že je na to ještě brzo. Samozřejmě Jihlavě se povedl vstup do sezony.  Otázkou je, jak se dokážou vyrovnat s tím, že jim vypadl ze sestavy Koloušek, který je pro ně velice důležitý hráč. V neděli to sice vidět nebylo, protože se Spartou hráli velice dobře. Ale nevím, zda to dokáží dlouhodobě udržet. Předpoklady pro to mají. Hraje tam spousta hráčů, kteří žádné ligové zkušenosti nemají, jsou mladí a jejich motivace být úspěšný je veliká. A to jsou vlastnosti, které nás loni na to šesté místo dovedly.

Poslední otázka se nebude týkat utkání s Jihlavou, ale naší kunické farmy, která vede ČFL. Co tomu říkáš a jak hodnotíš hráče Dukly, kteří za farmu nastupují?
Já jsem samozřejmě rád, že se Kunicím daří a že se daří i našim kmenovým hráčům. To byl náš cíl. Dá se říct, že se nám podařilo sladit koncepci s farmou, což znamená, že i Kunice se snaží hrát stejným způsobem jako my. Hráči se tedy učí stejný fotbal a to je pro ně ve vývoji velice důležité.  A to, že se jim daří až takhle, že vedou ČFL o šest bodů, tak je to pro nás jen dobře. Někteří naši hráči jsou tam dokonce vůdčími osobnostmi.