clanek-1
  • A-tým

  • 24.10.2012

Přivítáme nováčka z Jihlavy

V pátek se utkáme s FC Vysočinou Jihlava, nováčkem soutěže, který se bez výraznějších problémů adaptoval na nejvyšší soutěž a potrápil již nejednoho favorita. Utkání začne v 18,00 hod na stadionu Juliska.

Vysočina se umístila v loňské sezoně na druhém místě v tabulce druhé fotbalové ligy, což jí zajistilo postup do nejvyšší soutěže.  Během letní přestávky byl znát značný pohyb v jihlavském  kádru. Na Vysočinu přišli v rámci hostování Jan Hanuš a Tomáš Rada a mezi hráči, kteří do Jihlavy přišli na přestup, se objevili Václav Koloušek, Ondřej Šourek, Tomáš Josl či Tomáš Marek. Kádr byl ještě doplněn o hráče z juniorky - Lukáše Masopusta, Aloise Zemana a Martin Štancla. Zásadní změnou v jihlavském celku byla ta na postu trenéra. Pivarníka, který nyní působí v Sigmě Olomouc, nahradil František Komňacký.

Ač je Jihlava nováčkem soutěže, tak má ve svém kádru několik výrazných osobností – v bráně Jaromíra Blažka a v záloze diriguje hru Václav Koloušek.  Ale Jihlava nemá ve svém mužstvu pouze zkušené hráče. Jedním z velkých objevů letošní sezony je Lukáš Masopust a v útoku řádí 22 letý Stanislav Tecl, který v letošním ročníku Gambrinus ligy vstřelil 10 branek.

Vysočina Jihlava je po 11. kolech na devátém místě s patnácti body. V minulém kole na domácím hřišti potrápila Spartu a remizovala 1:1. Stejně tomu tak bylo s Libercem a Plzní. Remíz si připsala celkem šest (Slavia, Plzeň, Hradec Králové, Liberec, Olomouc), výhry tři (Mladá Boleslav, Ostrava, Příbram) a dvě prohry (Brno, Teplice).

V současné době ale Jihlavu trápí zranění klíčových hráčů, do posledního utkání se Spartou nenastoupil Václav Koloušek a v tomto zápase musel střídat i Stanislav Tecl. Je tedy otázkou, zda se do pátečního utkání oba uzdraví. 

S Jihlavou se hráči Dukly Praha střetli naposledy předminulou sezónu, kdy ještě hráli druhou ligu. V té době na domácím hřišti bez problémů zvítězili 3:1 a v jarní části zaznamenali remízu 0:0. Při pohledu na poslední čtyři roky působení v druhé lize Dukla s Jihlavou ani jednou neprohrála a snad ji to tak bude i v lize nejvyšší.

Luboš Kozel: "Jihlava patří mezi nováčky, čili má v sobě takové to nadšení a to přináší i zdravé sebevědomí. Vstup do ligy se jí poměrně povedl a dodnes se drží. Jako mužstvo jsou na tom psychicky velice dobře a svým způsobem to je nebezpečné, protože mají dobré výsledky i s nejlepšími mužstvy, dokáží s nimi držet krok. Mají rychlý přechod do útoku a ten je nebezpečný kdekoliv, tedy i na soupeřových hřištích."

Poslední utkání soupeře

FC Vysočina Jihlava – AC Sparta Praha - 1:1 (1:1)

Branky: 31. Tecl - 11. Kadlec. ŽK: Rada, Blažek - Hušbauer, Švejdík, Holek. Rozhodčí: Královec - Slyško, Wilczek (4. rozhodčí Ardeleánu). Diváci: 4100
FC Vysočina: Blažek - Obert, Tlustý, Šourek, Josl - Masopust (84. Kosak), Rada, Jungr, Karlík, Vaculík - Tecl (50. Sedláček (61. Kučera). Náhradníci: Hanuš - Jryštůfek, Kliment, Zeman.
Sparta: Vaclík - Zápotočný, Holek, Jarošík, Pamič - Hušbauer, Grajciar (46. Švejdík), Matějovský, Krejčí (82. Přikryl) - Kadlec, Balaj (63. Kweuke)

Poslední vzájemné utkání

FC Vysočina Jihlava – FK Dukla Praha - 0:0 (0:0)

ŽK: Mešanovič, Halama, Krutý, Dolejš – Šmíd, Pázler, Vrzal, Chigou. Rozhodčí: Kocourek – Peřina, Kocián. Diváci: 2890
Dukla: Rada – Pospíšil, Vorel, Šmíd, Vrzal – Šiml, Gedeon, Hanousek – Berger (88. Malý), Jirouš (68. Chigou), Pázler (53. Svatonský).
Jihlava: Uvarenko - Veselý, Tlustý (30. Šimáček), Halama, Šilinger – Gába (85. Karlík) - Dolejš, Dort, Görner, Krutý (63. Kopic) - Mešanovič.