clanek-1
  • Rozhovory

  • 20.10.2012

Luboš Kozel: Nesmíme se soustředit pouze na Ordoše

Mužstvo Dukly již zítra čeká utkání se Sigmou Olomouc a trenér Kozel si je plně vědom velké ofenzivní síly soupeře a nevyloučil ani změny v sestavě oproti poslednímu utkání s Hradcem Králové.

Máme po reprezentační pauze - jak je na tom mužstvo? Udála se nějaká zásadní změna?

Já myslím, že ne. První týden jsme využili na to, abychom trénovali kondici. Dali jsme do něj modelové utkání s juniorkou, které splnilo účel - jednak, že hráči měli herní vytížení a jednak, že pro juniorku má takový zápas veliký význam, protože si na vlastní kůži vyzkouší, co je třeba zlepšit, aby se dostali na úroveň hráčů, které mají „nad sebou.“  Druhý, tedy nynější týden, byl směřovaný k přípravě na zítřejší utkání.

Říká se, že se vítězná sestava nemění - bude to i v případě Dukly při utkání se Sigmou?

Nejsem úplným zastáncem tohoto motta. Myslím si, že každé utkání přináší něco jiného a do každého utkání se mohou hodit jiné typy hráčů. Neříkám, že by to nemohlo vyjít, ale jedna dvě změny možná v sestavě budou.

Spousta lidí Sigmu pasuje na černého koně ligy či dokonce jako aspiranta na titul - máš stejný názor nebo je to podle Tebe poněkud předčasné?

Nevím, jestli na titul, to předčasné určitě je. Ale jednoznačně je aspirantem na evropské poháry. Loni měli takovou zvláštní sezonu, kdy hráli o záchranu, ale poradili si s tím dobře a to to mužstvo vždy posilní. Prošli těžkým obdobím, jsou stále pohromadě, uzdravil se jim Hořava a ještě se vrátil Hubník. To vše značí o velké síle Sigmy. Je to mužstvo, ve kterém je veliká konkurence na ofenzivních postech. A jak jsem zmínil, jsou dlouho pohromadě, v mužstvu je hodně odchovanců a to z nich dělá tým, který může mít nejvyšší ambice.

Michal Ordoš je nejspíše největší hvězdou současné Sigmy, ale na koho, kromě něj, si dát ještě pozor?

Co se týká branek, tak Michal Ordoš je jednoznačně nejnebezpečnější, o čemž hovoří i jejich počet. Ale já Sigmu vidím jako kompaktní celek. Velice dobře jim hraje střed zálohy, hrají v rozestavení 4-2-3-1, takže ti středoví hráči, kteří tam jsou (Hořava – Pospíšil – Ordoš), tak jsou velice silní. Navíc opravdu pracovití a nebezpeční do koncovky. Hru mají vyváženou jak směrem dopředu, tak dozadu. V ofenzivě ale mají i další hráče, kteří umějí střílet branky, ať už je to Klesnil, Doležal, Schulmeister… Ono to je momentálně taky tak, že třeba jednomu to tam padá a druhému ne, ale i tak je třeba je hlídat, protože to neznamená, že nikdy neprocitnou. Nesoustředit se jen na Ordoše!

V naší nové Videotipovačce se tipující Jan Fiala, Emanuele Ridi i fanoušek shodují na remíze - byl by tento výsledek úspěchem?

Já bych to bral samozřejmě jako úspěch. Bodovat venku je vždy těžké a jakýkoli přivezený bod do tabulky pravdy je úspěchem. Ale je to vždy podle toho, jak se to utkání vyvíjí, protože pokud by to měl být bod jako v Jablonci, kde bychom ho před zápasem brali, ale po zápase jsme byli naštvaní, že jsme dva ztratili, tak ne. Takže teď před zápasem, kdy jedeme do Olomouce, která za sebou devětkrát neprohrála, by bodový zisk byl úspěchem.