clanek-1
  • Rozhovory

  • 04.10.2012

Ivo Viktor: Věřím, že se vrátí duch loňské sezony

Za Ivo Viktorem jsme se vydali do Nedvězí, kde v součansé době žije. V příjemném domácím prostředí se rozpovídal o letošní sezoně, výkonech Filipa Rady i o tom, co se ve fotbale změnilo od dob, kdy už aktivně nehraje.

Dukla má za sebou zápas v Jablonci, který skončil smolnou remízou.  Jak hodnotíte Duklu v tomto utkání i po 9 odehraných kolech Gambrinus ligy?

Celý loňský ročník byl překvapením pro všechny, Dukla hrála jako nováček velice dobře. Letos to už není úplně ono, tato sezona nezačala v duchu té minulé. Ale viděl jsem několik zápasů, které nebyly úplně nepovedené. To co se stalo v Jablonci by se stávat nemělo - Hašek nedal penaltu, navíc jsme inkasovali v poslední minutě... Ale na druhou stranu - remizovat s vedoucím týmem ligy? To svědčí o kvalitě mužstva a věřím, že se v následujích zápasech vrátí "duch" loňské sezony.

Jako výborného brankáře se Vás nemůžu nezeptat, co říkáte výkonům Filipa Rady a celé obrany Dukly?

Filip je pro mě velkým překvapením. V mládežnických letech jsem měl možnost ho sledovat. V té době bych neřekl, že z něj bude ligový gólman. Samozřejmě občas přijde nějaká chyba, např. proti Plzni. Ale dnes hraje brankář téměř libera a Filip se snaží neztratit míč pro mužstvo, takže v tom je vždy riziko, že rozehrávku soupeř zachytí. Možná ještě někdy vyběhnutí, ale nic víc bych mu nevyčítal. Celkově si myslim, že patří k lepšímu ligovému průměru - velmi dobrý brankář

Chodíte pravidelně fandit na Julisku, popříp. jste v kontaktu s bývalými spoluhráči a jak často se scházíte?

Většinou se scházíme před zápasem, dáme si kafe nebo malé pivo a pak sledujeme utkání „na stojáka“ pod malou tribunou. Během roku má ta naše stará garda, cca 25 lidí, jednou za měsíc sraz na Julisce u Míly Carvana. My tomu říkáme u Míly, protože ten je duší Dukly, to je všeobecně známo. Ale jde vidět, že nám chybí přísun zespoda, protože bylo to přerušení, takže těm nejstarším jako Masopustovi a dalším je přes 80 a končí to Fialou, Radou apod. Tam už to skončilo, protože pak se klub přestěhoval do Příbrami. Já mám navíc nevýhodu, že to mám na Julisku víc než hodinu a půl, takže se nedostanu úplně na každý zápas. Nedávno jsem jel z utkání se Slavií a byl jsem hned ve vedlejšim vagóně, kde se odehrála ta surová rvačka. Takže ano, scházíme se, vedení Dukly společně s Jirkou Blažkem navázali na tradici i tím, že organizují srazy bývalých hráčů.

Říká se, že se fotbal a zejména fotbalové prostředí neustále vyvíjí - je něco, co se během těch let, kdy už fotbal aktivně nehrajete, vytratilo a Vy byste to rád vrátil?

Tak třeba k fanouškům - ze zápasů na Slavii či Spartě si pamatuji 25 - 35 tisícové návštěvy, kde se ale opravdu fandilo a zápas se odehrál bez různých incidentů. Je to opravdu rozdíl oproti tomu, co se děje dnes, viz. derby. To je válka! Já říkám, že to je náhražka války, mladí si prostě hledají její náhražku. To je opravdu velice negativní věc, když se lidi bojí jít na stadion. Dalším negativem je malý zájem o fotbal v mládežnických kategoriích. Po operaci kolene jsem skončil na Dukle. Teď trénuji mladé brankáře v Kolovratech a vidím, že je opravdu malý zájem. Ať už je to tady nebo kdekoliv v Česku. Zdá se mi, že fotbal tedy netáhne tolik jako dřív - je spoustu jiných zábav a sportů. Do toho všeho vstoupili manažeři. Asi  to k profesionálnímu fotbalu patří, ale když už se třeba zajímají o 10 leté kluky a oblbují rodiče.... Dalším negativem je sázení. To vše dřív nebylo. Ještě bych dodal, že hráčům chybí motivace dostat se "ven." Pro nás byl svátek, když jsme jeli do NDR. Teď už se každý podívá během dovolené, kam chce, takže pak chybí chuť po zahraničnim angažmá.

V minulosti jste hodně pracoval i s mládeží. Sledujete, jak s mladými nadějemi pracuje v současnosti Dukla? A co říkáte na úroveň mládežnických soutěží v ČR?

Na Dukle jde vidět, že práce s mládeží má vzestupnou tendenci, jsou tam profitrenéři, např. brankáře vede můj bývalý svěřenec Petr Kostelník. Líbí se mi teda to, že vedení Dukly nezajímá pouze A mužstvo, tak jak tomu je třeba v jiných mužstvech, kde je mládež spíše z povinnosti. Naopak na Dukle to vzali pěkně z gruntu. Vážím si toho, že se Dukla mládeži věnuje mnohem víc, než spousta ostatních prvoligových klubů.

Česká brankářská škola má v současnosti jako hlavní postavu Petra Čecha, který pravidelně nastupuje za Chelsea. Vidíte ale dále někoho ze současných brankářů, který by mohl jít v jeho stopách?

V současné době má Čech náhradníky v podobě Laštůvky a Drobeného, to jsou kvalitní brankáři, ale Čech je vyjímečný. Oba dva mohou Čecha zastoupit a nebyli by slabinou národního mužstva, ale jeho kvalit nedosahují. A ač chytají v klubu, tak v nároďáku jsou takoví nerozchytaní a „syroví.“ A nastupující generace? Líbil se mi Švenger ve Spartě, teď tam chytá Vaclík. Je pravda, že průměrných brankářů je dost, ale chybí někdo nadprůměrný. Na druhou stranu jsme vždy měli kvalitní brankáře, takže věřím, že i v budoucnu se někdo objeví. Ale ta práce s brankáři musí začít už od mládeže. Snažím se tomu i trochu napomoci, jsem v komisi OFS, takže se snažím radit trenérům a do loňského roku jsem dělal prázdninové kempy prostřednictvím tehdejšího ČMFS. Ještě dodám, že brankářský post je specifický v tom, že to chce tvrdší kluky, kteří snesou nějakou tu ránu a ta dnešní generace je na to trošku háklivější, může se tedy stát, že po Čechovi už nebudeme mít takovou hvězdu v brance.

A jedna otázka na závěr - říká se, že na Julisku to nikdy netáhlo velkou diváckou návštěvu, čím si to vysvětlujete?

Na Julisku dřív chodilo 4-5 tisíc diváků, na poháry o něco víc, což bylo míň než třeba na Spartu či Slavii, kde chodilo okolo 25 tisíc.  Pokles návštěvnosti je ale všeobecný trend, nejen na Julisce. Každý den navíc v televizi běží fotbal, takže to tomu také nepřispěje. A ještě k tomu všemu je na Julisku špatné spojení. Těžko se to asi změní. Ale jak říkám, návštěvnost je problém celorepublikový.