clanek-1
  • Klub

  • 07.11.2017

Masopust a Viktor v publikaci Hrdinové

V pondělí večer proběhl v Paláci knih Neoluxor slavnostní křest knihy Hrdinové, která neotřelým způsobem zpracovává historii českého fotbalu – je plná výpravných ilustrací a komiksů. Velkoformátová publikace se kromě chronologického mapování historie fotbalu u nás zaměřuje na několik výjimečných příběhů osobností, které mají mimofotbalový přesah a staly se skutečnými hrdiny.

Autor textu Ondřej Fuczik a výtvarník Vojtěch Šeda pokřtili knihu s podtitulem Největší příběhy české kopané v doprovodu Iva Knoflíčka, Antonína Panenky a Jana Bergera, velkých mužů našeho fotbalu.

„Publikace si klade za cíl přiblížit historii fotbalu nejen mladší generaci. Zjistili jsme, že v současné době už si spousta lidí hrdiny minulosti nepamatuje, proto jsme se rozhodli je srozumitelnou formou představit širší veřejnosti. Na samotném počátku byl syn našeho vydavatele. Seděli spolu u televize, a když syn uslyšel v anglickém přenosu slovní spojení „Panenka kick“, vůbec nechápal, o co jde, ptal, se, jaká panenka. O Antonínu Panenkovi už samozřejmě moc nevěděl, a to byl ten prvotní impuls. Udělat knihu o fotbale formou komiksu napadlo mě, protože mám zkušenost z předchozí publikace o výtvarném umění, kde se nám to osvědčilo. Komiks má schopnost být srozumitelný více generacím, proto jsme ho zvolili,“ říká o knize její autor Ondřej Fuczik.

„Příjemná knížka, musím si ji pročíst, komiksy miluju, takže mě bude bavit. V knížce jsou samé velké osobnosti od zrodu fotbalu až do současnosti. Nápad i provedení se mi líbí a hlavně pro menší kluky to může být hodně přitažlivé,“ dodává jeden z kmotrů knihy Jan Berger.

Značná část je věnována také Dukle. Na několika stranách kniha mapuje příběh Josefa Masopusta, své místo si zde našel i náš legendární brankář Ivo Viktor a další.