clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 15.10.2017

Potřinácté proti Slovácku

Čtvrteční podvečer bude na Julisce patřit ligovému fotbalu. Fotbalisté Slovácka podniknou téměř 300 kilometrů dlouhou pouť až do Dejvic, kde se jako první tým v letošním ročníku pokusí skórovat.

Slovácko je dlouhodobě týmem, který sází na své odchovance. Díky velmi dobré mládežnické akademii tvoří velkou část stávajícího kádru právě produkty uherskohradišťské líhně talentů. Jen tak namátkou z hráčů aktuálního dvaadvacetičlenného prvního týmu neokusilo ligový fotbal v jiném týmu hned 12 hráčů. Mezi kluby působícími v HET lize je tento poměr opravdu nevídaný a zároveň je třeba dodat, že skutečně úctyhodný.

V polovině září se ve Slovácku rozhodli k zajímavému kroku. Dosavadní trenér prvního týmu Stanislav Levý se přesunul na pozici sportovního ředitele klubu a jím uvolněné místo na trenérské lavici zaujal Michal Kordula. „Již během loňské sezóny jsem avizoval, že klubu ve sportovním úseku dlouhodobě chybí hlavní persona na postu sportovního ředitele. Rozhodl jsem se představenstvu nabídnout na tento post Stanislava Levého. Dle mého názoru je dostatečně zkušenou osobou, fotbalem žije a rozumí mu, ale hlavně jsem poznal, že má k našemu klubu srdečný vztah a je pro klub velmi důležitý,“ okomentoval rošádu ředitel klubu Petr Pojezný.

Výsledková přítomnost ale pravděpodobně vedení jihomoravského týmu příliš nevoní. Po třetině odehraných zápasů drží Slovácko 11. místo v tabulce s osmibodovým ziskem. Avšak díky tomu, jak v posledních kolech dopadly zápasy týmů ze spodku tabulky, nachází se klub z vinařské oblasti pouhý jeden bod od poslední Jihlavy. V předchozím, tedy desátém kole nestačili Kordulovi svěřenci v jihomoravském derby na do té doby poslední Brno a podlehli mu 1:2. „Jsem nespokojen nejen s výsledkem, ale i způsobem hry a naším herním projevem v celém zápase. Ani nevím, co bylo v naší hře dobrého. Skoro nic jsem neviděl. Prezentovali jsme se hrozně špatným výkonem. Zbrojovka tím, že bojovala, tak si vítězství zasloužila,“ těžko se po zápase hodnotilo utkání kouči Slovácka.

Jak už to tak v letošní sezoně bývá, venku se svěřencům Jaroslava Hynka příliš nedaří. Potvrdil to i zatím poslední výjezd do Liberce, odkud si Pražané odvezli porážku 0:3. „My jsme chtěli hrát z koncentrovanějšího bloku a jít z něj do brejku. Nejprve se to dařilo, se začátkem zápasu můžeme být spokojeni, jenže nám v prvním poločase přechodové fáze až u finální přihrávky třikrát zastavil ofsajd, v dalších situacích jsme vždy překazili druhou nebo třetí přihrávku. To byla škoda, protože tam se nám blok začal rozbíjet a Liberec začal mít víc ze hry a být nebezpečný. Z toho pramenila penalta, my jsme byli rozhození a Liberec vytěžil branku. Ve druhém poločase jsme na to chtěli víc tlačit, myslím, že přechodovka se nám dařila velice dobře, a i když jsme na začátku dostali druhý gól, zápas jsme mohli mnohonásobně otočit. Bohužel se nám to nepodařilo. To, co jsme nedali – snad se nám to vrátí někdy jindy, snad tutové šance proměníme,“ uvedl po utkání dukelský trenér.

Aby bylo předzápasové preview kompletní, musíme zabrousit i do vzájemných statistik obou soupeřů. Dukla se se Slováckem potkala na ligovém poli celkem 12 krát s negativní bilancí 2 výher, 5 remíz a 5 porážek. Nejvíce gólů v jednom utkání padlo v sezóně 2015/2016, a to hned 7 při vítězství Slovácka 4:3. Nejlepším střelcem duelů Dukla x Slovácko je Libor Došek, který se prosadil v šesti případech. Celkem mohli diváci v jednom tuctu utkání vidět 33 branek a 63 žlutých karet. Nejčastěji se oba týmy rozešly po výsledku 1:0 a nikdo za celou dobu nebyl vyloučen.