clanek-1
  • A-tým

  • 26.07.2017

Nová sezóna pro nás začne v Plzni

V sobotu od 17 hodin vykopneme na půdě Viktorie Plzeň zbrusu nový ročník nejvyšší fotbalové soutěže. Slovo nový se k nadcházející sezóně více než hodí. Liga vkračuje do nové éry, v níž i Dukla chce hrát významnou roli.

Pojďme si tedy vysvětlit, proč zrovna slůvko nový tak dobře sedí k sezóně, která započne již o tomto víkendu. Zaprvé, nejvyšší soutěž opět po roce (a pouze na rok) mění svůj název. Nově si v novinách budeme číst o HET lize. Daleko větší novinkou je to, že s největší pravděpodobností v květnu obdrží mistr nejen ligový pohár, ale i přímou vstupenku do nablýskané Ligy mistrů oplývající nevyčerpatelnými zdroji financí. Ruku v ruce s touto novinkou šlo i dosud nevídané posilování za rekordní částky na stranách obou pražských S, které bezpochyby zvýšilo prestiž a především sledovanost celé soutěže.

Rušné léto má za sebou i Dukla, která se během přípravného období musela vypořádat s řadou odchodů. Lukáš Štetina zamířil za novou výzvou na sousední Letnou, Jan Juroška podepsal Slovácku, Jan Šimůnek se vydal do Maďarska, Branislav Miloševič neprodloužil s klubem smlouvu a Peteru Olayinkovi skončilo hostování z belgického Gentu. To je jen stručný přehled přestupů směrem ven z klubu. Úkolem nahradit výše zmíněné hráče byly pověřeny posily v čele s Martinem Jiránkem. Dalšími novici v kabině jsou srbský stoper Ivan Ostojič, slovenský útočník Ivan Schranz, nebo Černohorec Uroš Djuranovič. „V silách nových kluků jednoznačně je naši hru zvládnout. Příprava neodhalí všechny nedostatky, až teprve ligová soutěž ukáže, jak se kdo dokázal na náš systém adaptovat,“ okomentoval Jaroslav Hynek letní příchody. Výsledky v přípravě však musely dukelskému stratégovi udělat radost. Z osmi zápasů prohráli jeho svěřenci pouze jediný a naopak hned v pěti případech zvítězili.

Prvním soupeřem, který prověří síly výběru trenéra Hynka, bude plzeňská Viktoria. Tým, který se už pěknou řádku let drží v naprosté špičce tuzemské ligy, má opět jen ty nejvyšší ambice. Ačkoliv západočeské posilování zůstalo poměrně ve stínu miliónových nákupů z hlavního města, i v metropoli piva se toho v létě událo nemálo. Avšak nejzvučnější a nejvýraznější posilu byste na hřišti hledali marně. Stal se jí architekt takzvaného „plzeňského zázraku“ Pavel Vrba, který se vrací po 3 a půlleté pauze, aby navázal na svou předchozí práci. Klíčem k úspěchu má být podobná parta, se kterou dvakrát proklouzl do skupinové fáze Ligy mistrů. Na týmovém focení jsme tedy mohli například spatřit po roční odmlce i navrátilce Daniela Koláře. Společně s ním zamířili do Doosan Arény Chorvat Živulič, reprezentant do 21 let Havel, exsparťan Čermák, nebo bijec Řezníček. „Na start sezony se těšíme. Konkurence hodně posilovala, ale my jsme přivedli rovněž velmi zajímavé hráče a s trenérem Pavlem Vrbou na lavičce chceme být úspěšní,“ uvedl generální manažer klubu Adolf Šádek.

Lepší vzájemnou bilanci drží Viktoriáni. Od dukelského návratu do první ligy se oba týmy střetly desetkrát a z toho hned v osmi případech zvítězili Plzeňští. Ze zbylých dvou utkání skončilo jedno remízou a v létě 2015 se na Julisce radovala Dukla po vítězství 1:0.

Nejzajímavější ročník za hodně dlouhou dobu je už nachystán a může začít. Dokážeme zaskočit favorita hned v úvodu soutěže?

Poslední vzájemné utkání

FC Viktoria Plzeň - FK Dukla Praha 2:0 (2:0)

Branky: 21. Petržela, 25. Bakoš z pen.
Rozhodčí: Franěk - Myška, Arnošt.
ŽK: Bakoš, Hájek - Olayinka, Kušnír.
Diváci: 10 329.

Plzeň: Kozáčik - Matějů, Hejda, Hájek, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela (66. Pilař), Ivanschitz (86. Poznar), Kopic - Bakoš (76. Krmenčík). Trenér: Bečka.

Dukla: Rada - Kušnír, Štetina, Šimůnek, Podaný - Hanousek, Tetour, Mustedanagič (76. Juroška) - Miloševič (81. Bezpalec), Holenda, Olayinka. Trenér: Hynek.