clanek-1
  • WU9

  • 30.03.2017

WU9: Fotbalistky mladší přípravky absolvovaly jarní soustředění ve Studenci

Ve čtvrtek 23. března 2017 se nejmladší fotbalistky vydaly z Julisky na své první jarní soustředění. Natěšené a šťastné, že v pátek nepůjdou do školy, nasedly do aut trenérů a vyrazily na dalekou cestu. Během 4 dní si užily spoustu zábavy, jednu oslavu narozenin, dva zápasy proti klukům i návštěvu hradu Pecka.

Tým se ubytoval v penzionu Trautenberk, kde bylo o dívky královsky postaráno. Měly pro sebe celou jednu budovu, ve které byla malá tělocvična, jídelna a 2-4 lůžkové pokoje. Venku na ně čekalo tréninkové hřiště a tak se měly na co těšit. Aby pobyt zde nebyla pouze tréninková dřina, byla pro dívky připravena etapová kempová hra, ve které musely zapojit celou řadu svých mozkových buněk, ale i třeba ukázat, že umí skákat přes gumu.

V pátek ráno se jelo na velké hřiště do Vrchlabí. Trenéři měli pro hráčky k dispozici prakticky celou velkou umělku a tak se kromě svačiny holky celé dopoledne nezastavily. Po atletické rozcvičce byl trénink zaměřen na nahrávky a první dotyk. Po obědě vyrazil tým na dvě tréninkové jednotky přímo u hotelu a také v malé tělocvičně. Prvně jsme zařadili cílená kompenzační cvičení, cviky na zpevnění kotníků a dalších problémových partií. Na pořad dne přišly i balanční podložky. Po večeři už byl hlavně relax, další etapa hry a tělocvična se nakonec proměnila v diskotékovou halu. V nejlepším to museli trenéři utnout, dívky byly k nezastavení, ale ráno bylo v plánu přátelské utkání.

Na soustředění bylo celkem 23 hráček, takže sobotní přátelské utkání v Jilemnici bylo ve znamení učení nových hráček základní taktice a návykům. Postavili jsme dva vyrovnané týmy a točili všechny fotbalistky, aby se novější učily od starších a starší přebíraly zodpovědnost za mladší. Méně zkušené hráčky se svého úkolu chopily výtečně, no a zkušenější si z toho udělaly procházku v krásném prostředí pod horami. I když děláme fotbal všichni pro zábavu, musel hlavní trenér tento lov motýlů zarazit a dívkám domluvit. Po domluvě holky opustily biologii a během 2 minut nasázely klukům tři góly. Nakonec si přátelák všechny užily a mohlo se jet na oběd.

Sobotní odpoledne bylo podobné tomu pátečnímu. Trénink u hotelu, kompenzační cvičení a pak už večeře. Po večeři hra a oslava narozenin Lenky. Následovala další velká párty s fotbalovými klipy a super tanečními výkony. Místní prádelna nám vyprala dresy, takže holky měly i domácí práce v podobě věšení prádla.

Neděle pro mladší přípravku začala opět ve Vrchlabí. Další přátelské utkání, tentokráte však již na tři hřiště. Nejzkušenější hrály proti starší přípravce kluků, na větší hřiště, s pravidly starší přípravky. Zbytek týmu se točil na menším hřišti pro 4+1 a třetím hřišti při hře 4:4. Pohledem na výsledky by člověk nemusel být nijak nadšený, ale co určitě stálo za pochvalu, to byla obrovská bojovnost a nasazení. Některé holky se dokonce ani nedostaly ke svačině a tak se pak spěchalo na oběd, dobalit věci, najít velikonočního zajíčka a odjezd.

Holky si už myslely, že je čeká cesta rovnou domů, ale tak to nebylo. První zastávka byla ještě ve Studenci na točenou zmrzlinu. Pak se pokračovalo na hrad Pecka, kde nám udělali soukromou prohlídku hradu. Byli jsme tak první hosté hradu v letošním roce a díky uzavřené skupině měla prohlídka úplně jinou podobu, než na jaké jsme zvyklí. Dívky se tak například octly v mučírně, která z ničeho nic celá zhasla. Křik a jekot musel být slyšet až v podhradí. No a z hradu rovnou domů, za maminkou a tatínkem.

Hodnocení trenéra Jána Makoviče: „Naše soustředění jsou vždy hodně náročná a ani tentokrát tomu nebylo jinak. Musím tedy pochválit všechny holky, že to zvládly. U některých dívek se hned ukázalo velké zlepšení a to mne těší. Super akce, spousta zábavy a nadšené děti. Tak to má být. Musím také poděkovat všem, kdo se podíleli na přípravě a realizaci soustředění.“