clanek-1
  • Články mládež

  • 12.10.2016

Jaroslav Žipaj byl oceněn titulem Vynikající učitel

Po trenérech Jaroslavu Hynkovi a Petru Fišarovi, kteří byli vyhlášeni Trenéry roku, získává významné ocenění další z trenérů naší mládežnické akademie. Trenér Jaroslav Žipaj, který zároveň působí u Pražského fotbalového svazu a současně učí na Základní škole Antonína Čermáka, byl oceněn titulem Vynikající učitel Městské části Prahy 6.

„Ocenění Vynikající učitel MČ P6 si samozřejmě velice vážím. Jsem rád a to nejenom za sebe, že MČ P6 toto ocenění uděluje každoročně a váží si mnohdy nelehké práci pedagogů,“ říká trenér starších žáků kategorie U14, Jaroslav Žipaj.

Ocenění uděluje městská část na návrh ředitelů základních škol, o jeho přidělení rozhoduje devítičlenná porota jmenovaná z členů rady a vzdělávací komise.


Jste trenérem mládežnického výběru Pražského fotbalového svazu, starších žáků Dukly Praha a šéftrenérem sportovních tříd, což je celkem zápřah. Jak vypadá váš běžný pracovní den?

Týden si plánuji vždycky dopředu. Hodně záleží na tom, kolik akcí mimo školní rozvrh mám ten daný týden. Ať už se jedná o školní sportovní turnaje nebo akce se zmíněným výběrem Prahy apod. Většinou začínám ranním tréninkem nebo sportovní přípravou od 7 hodin. Dopoledne a část odpoledne trávím ve škole, kde vedu hodiny TV na I. i II. stupni, sportovní kroužky a pro kluky (fotbalisty – mimo P6) i „družinu“, kde tráví čas mezi školou a tréninkem. Pak hned přejíždím na hřiště, kde probíhají tréninky našeho týmu.

Přibližte nám, co vůbec obnáší jednotlivé funkce?

S výběrem Prahy máme nárazově několik akcí v průběhu sezóny. Jedná se o mistrovské utkání Mezikrajské soutěže žáků U13, pár tréninků, soustředění. Nedílnou součástí této práce je i komunikace s trenéry jednotlivých pražských týmů a sledování utkání těchto týmů. V našem klubu trénuji s kolegy tým U 14. Tam jde především o přípravu a vedení tréninkového procesu, vedení mistrovských utkání žákovské ligy SpSM a některých utkání v Pražském přeboru. Co se týče trénování na škole, tak jsem hodně popsal v předchozí otázce. Plus je to samozřejmě každodenní řešení běžných situací ve škole, jako je prospěch a chování našich kluků ve škole apod. Ještě, že mě tato práce baví. (úsměv)

Zbude vám vůbec v týdnu nějaký volný čas? Jak ho trávíte?

Svůj volný čas, i když ho moc není, trávím se svojí rodinou. Po narození dcerky jsem se snažil svůj čas v práci maximálně zefektivnit. Administrativu, přípravy na trénink nebo utkání, nominace na výběry apod. dělám převážně dopoledne, když mám volnou hodinu ve škole. Tam se snažím nacpat i vlastní cvičení nebo běh na „odreagování se“. Večer po tréninku se už věnuji jen rodině a o víkendu se snažím mít jeden volný den a věnovat se svým holkám. Někdy se ale stane, že nám tento plán nevyjde. Naštěstí mám tolerantní partnerku. (úsměv)