clanek-1
  • Klub

  • 10.06.2016

Ing. Michal Šrámek: „Zvolení beru jako projev důvěry od členů ligového grémia.“

Výkonný ředitel FK Dukla Praha Ing. Michal Šrámek byl zvolen do výboru pro nejvyšší fotbalovou soutěž. V rozhovoru hovoří o úkolech, které výbor čekají, změnách pro profesionální fotbal po jeho odtržení i o budoucnosti Juniorské ligy. Dále se zastavil i u případné změny hracího modelu nejvyšší soutěže.

Byl jste zvolen do výboru pro nejvyšší fotbalovou soutěž, který tvoří Dušan Svoboda ze Sparty v roli předsedy, Adolf Šádek z Plzně a Richard Jukl z Hradce Králové v roli místopředsedů, dále Václav Bartoněk z Brna, Jan Nezmar z Liberce, Tomáš Provazník ze Sokolova a Vy za Duklu v roli členů výboru. Berete toto zvolení jako osobní prestiž?

Beru to hlavně tak, že všechny členy, kteří byli zvoleni do svých pozic, čeká obrovské množství práce. Přestože Ligová fotbalová asociace (LFA) vznikla před pěti lety, tak stále má řadu slepých uliček, které se musí řešit za pochodu. Co se týká mého zvolení, tak to beru jako projev důvěry od členů ligového grémia (zástupci první ligy), kteří mne zvolili. Na základě toho se budu snažit, aby moje pracovní vytížení v rámci ligového výboru bylo dostačující a mělo výstup, který by byl pozitivní pro český fotbal jako takový.

Jaké konkrétní úkoly budete v této funkci vykonávat?

Úkoly zatím nejsou úplně přesně nasměrovány. Do dnešního dne jsme měli tři schůze ligového výboru, na kterých jsme řešili startovní záležitosti, jako je volba disciplinární komise, nový formát českého poháru a řadu dalších věcí. Řekl bych, že ta hlavní část práce nás teprve čeká. Nemyslím si, že by se určilo konkrétní penzum práce pro každého člena výboru, ale naopak předpokládám, že to bude práce společná, která se bude odvíjet od společných zadání.

Jaké budou hlavní změny ve vztahu k osamostatnění profesionálního fotbalu?

Hlavní změny vidím v tom, že po dvou letech bychom si měli sami dohlížet na financování první ligy. Po uplynutí této dvouleté lhůty, kdy bude financování ještě zabezpečovat STES, by mělo nastat samostatné financování. Věcí budoucnosti je to, jestli u toho bude STES anebo nějaký jiný subjekt. Dále bychom měli mít svého člena v komisi rozhodčích a řídili bychom si vlastní komise, jako je například komise disciplinární.

Bude mít nějaký konkrétní vliv na Duklu ono zmíněné odtržení profesionálního fotbalu od fotbalové asociace?

Pro všechny profesionální kluby to bude stejné. Lze doufat, že tento výstup v podobě výše zmíněných věcí povede k vylepšení pozice profesionálního fotbalu. Víme, že po uplynutí dvou let, budeme muset vyplácet výkonnostnímu fotbalu částku v podobě sedmi milionů. Celé to bude o tom, aby se generovalo dostatečné množství peněz na zabezpečení klidného chodu profesionálních soutěží a aby si kluby v budoucnu mohli říct, že tento krok byl správný, protože se mají lépe než před odtržením. V tomto procesu je samozřejmě celá řada překážek, které se budeme snažit vyřešit pro dobro fotbalu.

Jednou z prvních věcí, kterou budou šéfové ligy řešit, je také budoucnost juniorské ligy, případě její úplné zrušení. Jaký je Váš osobní názor v této věci?

V souvislosti s Juniorskou ligou se skloňovalo i zrušení, nicméně dnes lze říci, že jsme velmi blízko shodě všech zainteresovaných lidí. Příští ročník bude Juniorská liga podle starého modelu, ale od sezóny 2017/2018 bude tato soutěž pouze pro týmy první ligy. Týmy ze druhé nejvyšší ligy by měly mít své B týmy v divizi a vždy v případě postupu či sestupu by se řešilo zapasování daného klubu do Juniorské ligy, anebo přechod do divize. Tímto způsobem by měl být řešen model celé Juniorské ligy, vždy ve velmi úzké shodě s prvním týmem. Zápas Juniorské ligy by kopíroval utkání první ligy. Například když se utká Dukla s Mladou Boleslaví, tak druhý den se utkají juniorské celky obou klubů v Mladé Boleslavi, tedy v opačném gardu. Tím by mělo dojít i k vyváženému vytížení hráčů, kteří se v první lize nedostanou na hříště.

Už od sezony 2017/18 by mohlo dojít ke změně herního modelu nejvyšší soutěže. Počet účastníků by pravděpodobně zůstal stejný. Jakým směrem by se tento systém mohl ubírat?

Jeden model již zazněl, ale zatím jsme se k těmto věcem podrobně nedostali. Změnou systému hracího modelu se chceme určitě zaobírat, aby vedl k zatraktivnění celé soutěže. Nyní bude důležité, aby kroky, které v tomto směru podnikneme, k tomu opravdu vedli. Proto rozhodování v této otázce nechceme uchvátat a upřednostňujeme důkladné rozmyšlení tohoto kroku pro budoucnost.