clanek-1
  • Juniorka

  • 02.08.2011

Jaroslav Peřina: Chceme připravit tým na juniorskou soutěž

K Juniorce přichází nový trenér se zkušenostmi z druhé ligy. Jaroslav Peřina v jarní části druhé nejvyšší soutěže vedl celek Kladna. A o svém novém angažmá na Julisce říká: „S vedením máme podobné názory na fotbal. A protože mi byla nabídnuta dlouhodobější spolupráce, rád jsem souhlasil a přesunul se na Julisku.“

Jak jste se vlastně na Julisku dostal?

Na Julisku mě přivedli lidé, kteří se snaží dělat fotbal tak, jak si představuji i já. To znamená na úrovni mládeže především snaha o vychování talentovaných hráčů tak, aby splňovali vysoké nároky dnešního a budoucího fotbalu. Líbí se mi celková koncepce klubu a to i na úrovni dospělých. Úspěch je jedna věc, ale jakou cestou se k tomu úspěchu klub dopracuje, to je věc koncepce a vize. To se mi líbilo. Navíc s Michalem Prokešem se znám dlouhou dobu.

O tom, že půjdete do Dukly se spekulovalo již v zimě. Proč jste tenkrát upřednostnil Kladno před působením v Dukle?

Dostal jsem nabídku vést druholigové mužstvo a to mě moc lákalo. Přestože situace nebyla dobrá a to jak finanční, tak výsledková, vzal jsem to jako výzvu. Navíc s vědomím, že již vlastně částečně budu pracovat pro Duklu, protože Dukla dala sedm hráčů do Kladna na hostování. V podstatě jsem se rozhodoval, jestli pokračovat v mládežnickém fotbale na Slavii nebo přejít po 8 letech u mládeže mezi dospělé. Rozhodl jsem se snad správně. Ale to ukáže až čas.

Berete půlrok na lavičce Kladna jako přínosný?

V mnoha směrech ano. Především se nám podařilo získat na jaře více bodů, než jak tomu bylo na podzim (podzim 12b. - jaro 19.b). Během zimního přípravného období jsme přestavěli mužstvo, změnili systém hry a zapojili hráče, kteří již ani nepočítali s tím, že by si zahráli druhou ligu. V podstatě ještě tři kola před koncem jsme bojovali o záchranu, ale pak jsme nezvládli utkání se Znojmem a to asi rozhodlo o našem sestupu. Z pohledu Dukly se ukázalo, že třeba Sklenář je schopen hrát na druholigové úrovni (dal 5 branek v jarní části ligy) a že Radosta je také slušný hráč na druhou ligu. Výrazně se prosadil také Jakubov, díky kterému jsme do poslední chvíle bojovali o záchranu. Navíc jsem poznal další spoustu super kluků jako jsou Holub, Procházka, Wojnar a Kabele, kteří ukázali, že mají na to hrát druhou ligu. Byla i negativa, ale o těch bych nechtěl mluvit, protože jsem pozitivní člověk a ze všeho špatného si beru spíše to lepší.

Co mohou fanoušci očekávat od Juniorky pod vaším vedením?

Určitě se budeme snažit navázat na práci, která se tu za celou dobu udělala. Mužstvo postoupilo do divize, ale hlavním cílem je připravit tým na juniorskou soutěž v následujícím roce. Určitě budeme ve spolupráci s Lubošem Kozlem zapracovávat další talentované hráče do A týmu, tak jak se to povedlo v případě Mariče, který je na dobré cestě se v prvním týmu usadit. Určitě se budeme také snažit hrát otevřený a útočný fotbal, aby se diváci bavili. Mužstvo v loňské sezóně nastřílelo 75 branek a to je i pro mě, jako pro trenéra velká výzva. Budeme se snažit na tyto střelecké hody navázat. Navíc klub má jasně danou koncepci, jakým směrem vést mužstvo a toho se určitě budeme držet.

Už jste se stačil seznámit s novými svěřenci?

Začínáme třetí tréninkový týden, takže si dovolím říci, že jsem se již seznámil. Mnoho těchto hráčů znám ještě z dob dorosteneckého věku, takže to nebyl zase takový problém. Kluci pracují na 100%, je na nich vidět snaha prosadit se. Není to bez chyb, ale od toho jsme tady právě my trenéři, abychom je odstraňovali.

Kolik máte hráčů v kádru?

Momentálně máme v kádru 18 hráčů a 3 brankáře.

Jaký potenciál v nich vidíte?

Myslím, že jsou v týmu velmi šikovní hráči, kteří se mohou určitě v budoucnu prosadit do první ligy. Nechtěl bych zatím příliš jmenovat, ale minimálně tři velmi talentovaní tam jsou. A záleží především na nich, jak budou pracovat a zlepšovat se.

Co posilování kádru, probíhá?

Nějaké bláznivé posilování nepřipadá v úvahu. Řekli jsme si, že chceme pracovat s našimi hráči, které si vychováme v dorosteneckých kategoriích a také tak činíme. Měli jsme sice několik hráčů na testech, ale neprokázali vyšší výkonnost než naši hráči a proto budeme pracovat s těmi našimi.

Jak zatím hodnotíte přípravu?

Odehráli jsme zatím pouze dvě utkání, obě ukázala, kde nás tlačí bota, a kde jsme dobří. V úvodu sezóny jsme hodně pracovali na kondičních parametrech a proto výsledky nejsou to podstatné. Předvedená hra v utkání s Louny měla parametry, které bychom rádi předváděli. Jen chybělo častější a odvážnější ohrožení branky. V trénincích se pak hodně zaměřujeme na držení míče, na kombinační schopnosti hráčů a teď na soustředění se budeme snažit již vše propojit, abychom vyladili formu na úvod soutěže. Soutěž bude velmi náročná, a proto je důležité být na ní dobře připravený

Kam jedete na soustředění?

V tomto týdnu jedeme na soustředění do Nymburku, kde se již budeme zaměřovat na herní stránku naší hry a po jeho skončení již zúžíme kádr na 16 hráčů plus 2 brankáře. To je optimální číslo pro juniorku prvoligového týmu, aby mladí hráči měli vytížení a ukázali talent v přechodném období z dorostu do mužů a připravili se na svou další kariéru. (pozn. rozhovor vznikal před odjezdem na soustředění, ze kterého se tým vrátil o tomto víkendu)

Utkání s Ingolstadtem skončilo prohrou 4:1, odpovídá výsledek předvedené hře?

Odpovím trochu jinak. Všechno zlé je pro něco dobré. Myslím, že s podobně kvalitním soupeřem se v divizi nepotkáme a tak nám utkání ukázalo, kde je ještě potřeba hodně pracovat. Jinak herně to bylo poměrně vyrovnané utkání, naši hráči se soupeři vyrovnali ve fotbalovosti, v aktivní hře, velmi dobře jsme hráli presink. Poměr střel byl 8:4 pro domácí, ale my jsme bohužel vytvářeli individuální chyby. Jednu branku jsme si dali vlastní, další dvě byly po špatných rozehrávkách.

Jak byste odhadl působení Juniorky v divizi, kam postoupila místo Radotína z přeboru?

To si tedy opravdu netroufnu říci. Rád bych, abychom se pohybovali ve vyšších patrech tabulky a k tomu předváděli divácky atraktivní fotbal. Ale divize je strašně moc specifická soutěž, a již několik let jsem jí nesledoval, takže neznám přesně její úroveň. Chceme uspět, ale naší cestou.