clanek-1
  • Rozhovory

  • 28.04.2016

Kaspars Gorkšs: „V Česku nenarazíte na jednoduchá utkání."

Se třemi góly je třetím nejlepším střelcem týmu. On sám to ale za příliš velké číslo nepovažuje a doufá, že ještě nějakou branku přidá. Kapitán lotyšské reprezentace hovoří o kvalitě české soutěže, překrásné Praze i o dosavadních výsledcích Dukly. Ve zbývajících čtyřech utkáních sezóny se chce Kaspars Gorkšs s týmem poprat o maximum bodů a až po sezóně se uvidí, na jaké umístění to bude stačit.

Vrátím se ještě k utkání se Spartou? Jak jsi ty i celý tým prožíval ten podivný závěr utkání?
Popravdě to bylo velké zklamání, ale to je fotbal. Takové věci se stávají…Nemůžeme vinit nikoho jiného než sami sebe a myslím, že to je na tom všem nejvíce frustrující. Je to za námi a plyne z toho ponaučení především pro mladší hráče. Jsem si jistý, že v budoucnu si budou díky tomu pamatovat, jakým stylem se nesmí dohrávat fotbalový zápas. Ve fotbale musíme zapomínat na naše zklamání velmi rychle. Je důležité zanalyzovat chyby a koncentrovat se na další utkání, které nás čekalo pár dní na to.

V Dukle působíš od září minulého roku. V čem vidíš specifika české soutěže oproti ostatním ligám, ve kterých si působil?
Z fotbalového hlediska je to poměrně silná soutěž. Všechny týmy jsou konkurenceschopné a nenarazíte tady na jednoduchá utkání. Není náhoda, že se letos Spartě dařilo velmi dobře v Evropské lize. Negativum soutěže vidím v nedostatku diváků v některých zápasech. To je věc, na které by se mělo jednoznačně zapracovat, protože dnes fanoušci tvoří velmi důležitou součást fotbalu. Jsou tím, kdo tvoří atmosféru během utkání a tlačí svůj tým, když to nejvíce potřebuje.

Letos jsi dal už tři góly a jsi třetí nejlepší střelec týmu. Je to pro tebe něco nového?
To jsem ani nevěděl. Nemyslím si, že 3 vstřelené góly jsou velké číslo. Dá se říct, že 3 branky v jedné sezóně je takový můj standard po celou moji kariéru. Doufám, že sám sebe ještě překvapím a toto číslo ještě navýším.

Jsi kapitán lotyšské reprezentace. Sledují média ve tvé rodné zemi podrobně tvé výkony v Dukle?
Já tolik média nesleduji, tak nevím přesně, co o mně říkají. Hádám, že přinejmenším skóre ze zápasu Dukly většinou uvedou, ale nemyslím si, že příliš mnoho lidí sleduje celé přenosy z utkání.

Zvykl sis na život v Česku, anebo je tu něco, po čem se ti hodně stýská?
Praha je překrásné město a je to spoustu míst, která stojí opravdu za to. V Lotyšsku jsem nežil už spoustu a spoustu let, takže s adaptací nemám teď už vůbec žádný problém. Můžu říct, že teď už ani nejsem tak špatný v českých nadávkách…(směje se). Ale samozřejmě to, co tu nejvíce postrádám, je moje rodina. Je přeci jen určité množství samoty, které může člověk snést. Vidět své děti přes Skype není to stejné, jako když s nimi můžete být každý den…To je ta nejtěžší věc ze všech.

Sezona se chýlí ke konci. Jaký máš pocit z celkového výkonu Dukly v ročníku?
Abych byl upřímný, myslím, že jsme měli na víc. Existuje spousta důvodů, proč nejsme tam, kde bychom si představovali, ale nejvíce frustrující je to, že jsme dostali příliš mnoho laciných gólů. Ale sezónu budeme analyzovat až po posledních čtyřech utkáních, která nás ještě čekají. Nyní se budeme ze všech sil prát, abychom ze všech zbývajících utkání dokázali vytěžit maximum, a uvidíme, na jaké umístění to bude stačit. 
 
V sobotu čeká Duklu zápas v Příbrami. Jak bys zhodnotil silné a slabé stránky soupeře?
Já příliš detailně jednotlivé české týmy nesleduji, takže nemohu být konkrétní. Znám Bednáře z dob, kdy působil ve West Brom a také znám svého kolegu z národního týmu Šabalu. Pamatuji si, že v první části sezóny hrála Příbram fyzický a v defenzivě velmi dobře organizovaný fotbal. A také nás porazili 1:0…To je něco, co bychom chtěli nyní vylepšit.