clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 23.02.2016

Juliska bude hostit další pražské derby

S naším pondělním soupeřem sdílíme podobně barevné dresy a naše stadiony dělí jen něco přes dva kilometry. Zato v tabulce je od Dukly vzdálen na devatenáct bodů a aktuálně okupuje druhou ligovou příčku. Ano, v pondělí nás čeká boj proti pražské Spartě.

Jeden z největších adeptů na titul mistra ligy má po více než polovině soutěže jedenačtyřicet bodů, jen o tři méně než vedoucí Plzeň. Z dosavadních 18 zápasů dokázal tým z Letné zvítězit hned třináctkrát – jen třikrát odcházeli jeho hráči z trávníku poraženi. Sparta se aktuálně může pochlubit největším rozdílem vstřelených a obdržených branek. Do její svatyně padlo v této sezoně zatím jen 11 gólů, zato soupeřům jich nadělila hned 39. Po Mladé Boleslavi je tak druhým nejofenzivnějším týmem soutěže.

Právě s Boleslaví se Sparta střetla v minulém kole a v souboji druhého s třetím zvítězila díky brankám Šurala z deváté a Costy z dvaadvacáté minuty. Mladoboleslavští už na dvoubrankové vedení týmu v rudých dresech nedokázali odpovědět a tak utkání skončilo 2:0.

Sparťanský trenér Zdeněk Ščasný k zápasu uvedl: „Jsem spokojený, že jsme to po tom těžkém čtvrtečním zápase (s FC Krasnodar v Evropské lize, pozn. red.) takhle zvládli. Chtěli jsme rozhodnout co nejrychleji, protože jsme věděli, že když se pustíme do hry nahoru dolu, tak nám budou ubývat síly. Ve druhé půlce už hráči nahodili trochu úsporný režim a nebylo to úplně pohledné. Dnes jsme ale moc chtěli tři body. Vrátili jsme se k rozestavení, které jsme hráli celou přípravu. Šural ve Zlíně zahrál v útoku velmi dobře, proto jsem ho tam nechal. Také jsme se dobře připravili na to, že Boleslav rezignuje na rozehrávku a nakopává to dopředu.“ 

Ještě před pondělním utkáním na Julisce se náš soupeř ve čtvrtek střetne v odvetném zápase první vyřazovací fáze Evropské ligy s ruským Krasnodarem. Z prvního střetnutí si letenští vezou jednogólový náskok.

Našim fanouškům nejznámější pohyb v kádru letenských je změna působiště Michala Breznaníka, který přišel ze Sparty hostovat k nám do Dukly. Mezi další tváře, které opustily řady svěřenců trenéra Ščasného, patří Josef Hušbauer, který zamířil do Slavie, Adam Jánoš, který přestoupil do Boleslavi, nebo Ondřej Karafiát, který se upsal Liberci. Franci Litsingi a Marco Paixao zamířili do zahraničí, když první jmenovaný hostuje v Turecku a druhý odešel do Polska. Poslední změnou v kádru Sparty je změna působiště Matěje Hybše, který na Julisku zavítá hned ve čtvrtek spolu s Jabloncem, kde bude rok a půl hostovat.

Posílit Spartu do jarní části sezony přišli Josef Šural z Liberce, Ondřej Zahustel z Mladé Boleslavi a také Ondřej Mazuch, který byl volným hráčem.

Vzájemná bilance se Spartou pro Duklu moc příznivá není. Hned po návratu do nejvyšší soutěže dokázal „žlutý balet“ třikrát za sebou s letenskými remizovat, pak ale přišlo celkem pět porážek, které narušilo jediné domácí vítězství našeho celku na začátku minulé sezony.

Poslední vzájemný zápas s Duklou sehrála Sparta koncem srpna na Letné, kde svěřence Luboše Kozla porazila 2:0. O branky se tehdy postarali nejprve Krejčí ve 41. a následně Lafata v 56. minutě. Podrobnější statistiky z tohoto utkání hledejte v našem zápasovém bulletinu přímo na stadionu.