clanek-1
  • A-tým

  • 28.07.2015

Na Julisce přivítáme Viktorii Plzeň

V prvním domácím utkání nového ročníku SYNOT Ligy přivítají žlutovínoví na Julisce úřadující mistry z Plzně. Úvodní hvizd je naplánován na 20:15.

Plzeň vstoupila do sezony vítězně, když v prvním letošním ligovém utkání porazila na domácí půdě pražskou Slavii poměrem 2:1. Západočeši vedli už od 19. minuty zásluhou Daniela Koláře a deset minut před závěrečným hvizdem zvyšoval na 2:0 Aidin Mahmutovič. Obě branky padly po zásahu hlavou, což je disciplína, která se Plzni letos zatím daří na výbornou. Čisté konto se viktoriánům ale udržet nepodařilo. V 90. minutě na jednobrankový rozdíl korigoval skóre kanonýr sešívaných, Milan Škoda.

„První půli jsme měli proti dobře bránící Slavii pod kontrolou. Druhý poločas jsme nehráli dobře a jednoznačně musím konstatovat, že jsme ztratili klid a začali chybovat. Prohráli jsme několik soubojů a kazili jednoduché přihrávky.” Uvedl pro oficiální web Viktorky trenér Miroslav Koubek.

Týden před startem ligy navíc Plzeň slavila své druhé vítězství v Superpoháru. Ve finálovém utkání porazila Liberec stejným výsledkem, jako pak Slavii. Centrované balony hlavou usměrňovali do sítě Tomáš Hořava a Daniel Kolář.

Ve dvou utkáních tak vstřelili Západočeši čtyři branky hlavou. „Dlouhodobě se snažíme hrát hodně po stranách a z těch prostorů v našem podání přicházejí centry. Poté je hodně blízko ke vstřelení gólů hlavou.“ Komentoval Koubek aktuální střeleckou formu.

Po konci minulého ročníku ligy se s fotbalovou kariérou rozloučil plzeňský kapitán Pavel Horváth. Tým opustili i Stanislav Tecl, přestupující do Jablonce a Jan Chramosta, kterému skončilo hostování z Mladé Boleslavi. Kádr mistra ligy naopak posílil obránce Aleš Matějů z Příbrami, Egon Vůch hostující z Teplic, záložník Tomáš Kučera hostující z Jihlavy a především z Jablonce příchozí záložník Jan Kopic. Přidávají se tak k oporám Plzně, jakými jsou Václav Procházka, David Liberský, Františk Rajtoral a Patrik Hrošovský nebo útočníci Jan Holenda a Aidin Mahmutovič. V brance samozřejmě úřaduje Matúš Kozáčik.

A v čem je Plzeň silná v očích trenéra Luboše Kozla? "Plzeň má silné všechny stránky, tam to není o jednom hráči, nemají ve svém středu jednoho střelce, na tom se podílí celé mužstvo. My se musíme zlepšit v defenzivě. Na Slovácku jsme prohráli díky prohraným soubojům a nedůslednosti v pokutových územích, kde se rozhoduje, to se proti Plzni stát nemůže."

Poslední utkání soupeře

FC Viktoria Plzeň - SK Slavia Praha 2:1 (1:0)

Branky: 19. D. Kolář, 80. Mahmutovič - 90. Milan Škoda. ŽK: Kopic - Latka, R. Hrubý, Souček, Milan Škoda. Rozhodčí: Franěk - Blažej, Vlasjuk - Hrubeš, Jech. 
FC Viktoria Plzeň: Kozáčik - Rajtoral, Hubník, Procházka, Limberský - Hořava, Hrošovský (54. Vaněk) - Kopic (75. Petržela), D. Kolář, Kovařík - Holenda (62. Mahmutovič).
SK Slavia Praha: Berkovec - Švec, Latka, Deli, T. Jablonský - Souček, R. Hrubý - Mikula (84. Černý), Piták (84. Voltr), Zmrhal - Milan Škoda. Trenér: Uhrin ml.

Poslední vzájemné utkání

FK Dukla Praha - FC Viktoria Plzeň 2:3 (1:0)
Branky: 41. Mar. Hanousek, 74. Limberský (vla.) – 51. Kovařík, 72. a 90. Kolář (2x pen.). ŽK: 34. Rada, 72. Mareš, 89. Karavajev - 38. Kolář, 53. Rajtoral, 82. Baránek, 90. Holenda. Rozhodčí: Jílek - Urban, Pospíšil.
FK Dukla Praha: Rada – Karavajev, Polom, Štetina, Mat. Hanousek – Mar. Hanousek, Gedeon, Čajić – Mareš (78. Blažek), Přikryl (75. Tetour), Berger (84. Beauguel).
FC Viktoria Plzeň: Kozáčik – Rajtoral, Procházka, Baránek, Limberský – Hrošovský, Vaněk (87. Holenda) – Kovařík, Kolář, Petržela (78. Horváth) – Mahmutovič (60. Tecl).