clanek-1
  • Rozhovory

  • 22.07.2015

Na prvním místě musí být pokora, říká před sezonou Marek Hanousek

Střelecká forma Marka Hanouska v letní přípravě musela udělat trenéru Kozlovi radost. Tento za pár dnů čtyřiadvacetiletý záložník se v sedmi zápasech trefil šestkrát, do paměti fanoušků se hlavně vryl hattrick na Celticu. Příprava je ale pryč a teď je tu liga.

"Rádi bychom zopakovali šesté místo, ale kdyby to bylo výše, určitě bychom se nezlobili," usmívá se při rozhovoru.

Byla letní příprava v něčem odlišná nebo byla klasická?
Musím říci, že jsme hodně cestovali. Jeli třeba vlakem do Polska, měli pak krásný výlet do Skotska na Celtic. Hodně jsme cestovali, ale vůbec to nebylo na škodu a ty zážitky za to stály.

V zápasech se vám dařilo a i když o výsledky v přípravě nejde, tak sedm výher z osmi zápasů musí být před startem ligy povzbuzující...
Určitě. Každý řekne, že je lepší vyhrávat než prohrávat, ale až rozhodčí poprvé pískne do píšťalky na Slovácku, tak budou všechny přípravné zápasy zapomenuté. Výsledky byly v některých zápasech možná trochu lepší než předvedená hra, ale dokázali jsme zvládnout i zápasy, ve kterých se nám tolik nedařilo. To je určitě pozitivní a doufám, že v tom budeme pokračovat i v lize.

Skalpu Celticu a Olympiakosu si určitě musíte cenit i v přípravě.
Na Celticu to bylo hezké. Zavzpomínal jsem na doby, kdy jsem jezdil na pohárové zápasy s Plzní. Letěli jsme den předem, měli předzápasový trénink. Ten Celtic se dal s poháry srovnat. I atmosféra, fanoušci, všechno bylo hodně příjemný. S Olympiakosem to byl poslední zápas na soustředění, kdy už byli všichni unavení, ale ten zápas byl z naší strany dobrý. Všechno můžeme hodnotit jen kladně.

Konkrétně ten zápas na Celticu se hrál doslova pod vaší taktovkou. Jak jste si to užíval přímo na hřišti?
Bylo to příjemný. Dal jsem brzy dva góly, člověk si pak více věří, víc si dovolí. V tom zápase mi vyšlo všechno, kdyby to tak bylo častěji, tak bych se vůbec nezlobil. (úsměv) Hattrick ob dva tři zápasy asi dávat nebudu, ale góly dávat chci a dokázal jsem si, že je dávat umím.

Za dva dny už začíná liga, těšíte se?
Určitě se těším. Je to něco jiného, než příprava. Zápasy jsou o něčem jiném, hraje se o hodně, adrenalin v krvi proudí o hodně víc. Doufejme, že pro nás bude sezona úspěšná a budeme mít v kabině dobrou náladu, aby vše fungovalo.

Začínáte na Slovácku, pak doma s Plzní a do Liberce. Poměrně náročný start, že?
Každý říká, že je to těžké, ale lehkého soupeře v lize vybírat nejde. Našel bych na tom i pozitiva. Hrát proti Plzni a Spartě v době, kdy hrají předkola Ligy mistrů pro nás může být trochu výhoda, protože oni budou myslet na dvě fronty a trochu rozmělní síly. Třeba proti nám nebude hrát základní sestava a to nám dává větší šanci uhrát nějaké body.

Vnímáte, že Duklu už soupeři musí brát jako tým ze špičky tabulky, na který si každý musí dávat pozor?
Nemyslím si, že by nás ostatní brali jako tým ze špičky tabulky. Ale určitě jsme pro ně nepříjemný soupeř a nehraje se jim proti nám lehce. A to je dobře. Nechci malovat čerta na zeď, ale když si třeba vzpomenu na minulou sezonu v Liberci... Dobrá jména, ale úplně vyhořel, nepovedl se start a už se to vleklo celou sezonu. Na prvním místě musí být pokora, ať dobře začneme a nemysleli hned na evropský poháry.

Špička tabulky letos může být vyrovnanější, s jakými ambicemi do sezony jdete?
Myslím, že Sparta a Plzeň jsou pořád o trochu dál, než ostatní. Trochu se přiblížil Jablonec, pro nás by mohl být zajímavý boj o to čtvrtý místo. Ale těžko odhadovat. Vždycky je nějaký tým, který trochu zklame a některý, který vyletí nahoru. Rádi bychom zopakovali to šesté místo, ale kdyby to bylo výš, tak bychom se určitě nezlobili.

V přípravě vám to střílelo, takže ideální bude si to přenést do ligy a začít hned na Slovácku v sobotu...
To bude trochu těžší, než v přípravě. Dal jsem šest gólů v sedmi zápasech, to je dobrá vizitka. Doufám, že to bude pokračovat.