clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 12.04.2012

V neděli do Jablonce. Oplatíme Severočechům podzimní porážku?

P R A H A - Pouze jeden bod dělí v tabulce Baumit Jablonec a Duklu Praha, dva celky, které na sebe narazí ve 25. kole Gambrinus ligy. Utkání začíná v jablonecké Chance areně v neděli v 15 hodin.

Severočeši posbírali 36 bodů a jsou na šesté příčce v tabulce. V posledních čtyřech kolech si ale zkomplikovali boj o evropské poháry, když si připsali jednu výhru a tři porážky. Naposledy podlehli v Příbrami 3:4. „Byl to bláznivý zápas. Neustále jsme doháněli soupeřův náskok a nakonec nedohnali, přestože jsme měli dostatek šancí, které jsme ale nevyřešili dobře,“ zhodnotil utkání jablonecký trenér František Komňacký.

Na stadionu u Litavky vstřelil dvě branky kanonýr David Lafata, který tak má na kontě už 23 zásahů. Překonal tím rekord samostatné české ligy, do té doby se nejvíce gólů v jednom soutěžním ročníku podařilo nastřílet Vratislavu Lokvencovi a Radkovi Drulákovi. Ti vyhráli soutěž kanonýrů s 22 trefami.

„Moc si toho vážím, zvlášť když ten rekord tak dlouho odolával,“ řekl Lafata po utkání. „Rád bych ještě nějaký gól přidal, ale uvidíme. Těžko říct, na jaké metě se po sezoně zastavím,“ dodal.

Dukla už se v této sezoně střetla s Jabloncem třikrát. Dvakrát v osmifinále poháru a jednou v lize. Ligové utkání se odehrálo na Strahově, odkud si náš soupeř odvezl tři body za výhru 3:1. Úvodní pohárový duel na Střelnici skončil těsnou výhrou domácích 1:0, odvetný zápas na Julisce pak ovládli svěřenci trenéra Kozla poměrem 3:2. Vzhledem k pohárové matematice, v níž při vyrovnané gólové bilanci rozhoduje větší počet branek vstřelených na hřišti soupeře, se tedy z těsného postupu radoval Jablonec.

Ten nastoupil ve středu k prvnímu semifinálovému zápasu na Spartě. Domácí tým zvítězil 1:0. „Sparta hrála v obraně dobře a my jsme na ní nenašli žádnou zbraň,“ konstatoval František Komňacký.

„Jablonec je mužstvo, které mělo skoro ty nejvyšší ambice a chtělo hrát o evropské poháry, což také ukazuje na jeho kvalitu. I když na jaře asi nemá optimální formu. Při zápasech s ním je vždycky alfou a omegou uhlídat Davida Lafatu, který je na české poměry výjimečným střelcem. My můžeme po dobrých výsledcích odjet k zápasu v klidu. Na podzim jsme v lize s Jabloncem prohráli a v poháru nás vyřadil, i když jsme vždycky sahali po úspěchu. Teď máme motivaci, abychom uspěli a doufáme, že se nám to napotřetí povede. Nechceme jet do Jablonce pouze na výlet,“ uvedl trenér Luboš Kozel.

Poslední ligové utkání našeho soupeře

1. FK Příbram - Baumit Jablonec 4:3 (2:1)
Branky: 7. Krbeček, 20. Šlapák, 46. Pleško, 61. T. Pilík - 53. z pen. a 72. Lafata, 9. Kopic. Rozhodčí: Kovařík - Kordula, Nádvorník. ŽK: Mišůn, Divíšek - Pavlík. ČK: 84. Pleško - 88. Novák. Počet diváků: 2168.
Jablonec: Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Novák - Vošahlík (83. Jablonský), Jarolím (55. Piták), Loučka, Vaněk, Kopic (55. Třešňák) - Lafata. Trenér: Komňacký.

Poslední vzájemné střetnutí

FK Dukla Praha - Baumit Jablonec 1:3 (1:0)
Branky: 23. Hanousek - 54. Beneš, 73. Zábojník, 77. Piták. Rozhodčí: Kocourek - T. Kovařík, Makovička. ŽK: Lietava, Přeučil - Jarolím, Eliáš, Kovařík. Diváci: 1156.
Dukla: Rada - Pospíšil, Vorel, Švejdík, Vrzal - Malý, Šiml (60. Přeučil), Hanousek - Berger (79. Pázler), Lietava, Svatonský (71. Podrazký). Trenér: Kozel.
Jablonec: Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Zábojník - Kopic (73. Vošahlík), Loučka, Jarolím (85. Vaněk), Piták, Kovařík (89. Novák) - Lafata. Trenér: Komňacký.