clanek-1
  • Stará garda

  • 27.05.2015

Film Hrdý na svůj klub získal na festivalu CINEfoot zvláštní cenu poroty!

V neděli 24. května 2015 se na filmovém festivalu CINEfoot 2015 v Riu de Janeiru představil český dokumentární snímek o historii fotbalové Dukly Praha. Film zaznamenal na festivalu úspěch, když získal zvláštní cenu poroty.

Film Hrdý na svůj klub, který vznikl ve spolupráci Dukly Praha a Klubu přátel Josefa Masopusta, mapuje historii úspěšného fotbaloveho klubu od jeho vzniku v  roce 1948 až po současnost a ukazuje ji v dobových a společenských souvislostech.

Zvláštní cena od poroty CINEfoot

Doprovod filmu z České republiky zajistili v Riu de Janeiru fotbalový internacionál, vícemistr světa z Chile 1962 a dlouholetý hráč Dukly Praha pan Josef Jelinek a pan Petr Procházka, ředitel Klubu přátel Josefa Masopusta.

Josef Jelínek s novináři.

Josef Jelínek poskytl k tématu následující rozhovor.
 
Jak hodnotíte účast na festivalu?
Už jen to, že dokument o Dukle Praha se probojoval do letošního programu festivalu, je samo o sobě úspěchem. Filmový festival je zde v Riu navštěvován spoustou fotbalových fanoušků různých klubů, kteří se o fotbal a jeho historii zajímají, což je i znát na návštěvnosti. Děkujeme proto organizátorům, že dokument Hrdý na svůj klub do festivalové nabídky vybrali. Potvrzením úspěchu filmu v Brazílii je i zařazení dokumentu do další fáze festivalu, která bude probíhat v dalších brazilských městech.

Josef Jelínek s výhledem na Copacabanu.
 
Zaznamenali jste v Brazílii nějaké ohlasy z řad diváků, kteří dokument sledovali?
Byli jsme překvapeni vysokou návštěvou při promítání. Zaplněným sálem se v průběhu promítání několikrát rozezněl potlesk, který nás samozřejmě potěšil. Největší ovace jsme zaznamenali v pasážích, v nichž byl zmiňován Josef Masopust a jeho slavné okamžiky. První setkání Josefa Masopusta a Pelého v Mexiku, kdy Dukla slavně porazila tehdy špičkový klub FC Santos a poté Josefovo gesto v prvním utkání MS 1962 v Chile proti Brazílii, kdy nechal hrát zraněného Pelého a neatakoval jej, čímž dal najevo, že tým Brazílie hraje pouze o deseti hráčích. K tomuto se poté přidal celý náš tým. Po promítání dokumentu probíhala beseda a diváci měli možnost klást otázky na témata filmu. Všechna hodnocení byla velice pozitivní a byl jsem překvapen, kolik informací lidé v Riu o českém fotbale mají a jak je téma zajímá. Mezi diváky byl například viceprezident místního celku Vasco de Gama, který vzpomínal na to, jak jej Josef Masopust coby trenér v Belgii testoval. To angažmá mu tenkrát nevyšlo, ale i po letech zůstala tato příhoda ve vzpomínkách.

Josef Jelínek v síni slávy Vasco da Gama.

Josef Jelínek s prezidentem Vasco da Gama Eurico Ângelo de Oliveira Miranda.
 
Petr Procházka zhodnotil účast na festivalu těmito slovy: "Dokument získal zvláštní uznání poroty, což nás neobyčejně těší a je to důkazem, že film v Riu uspěl. Zásluhu na tom má také naše Velvyslanectví České republiky v Brazílii, které účast filmu na festivalu podpořilo. Rádi bychom touto cestou poděkovali panu velvyslanci Jiřímu Havlíkovi a také 1. tajemníkovi a konzulovi panu Viktoru Dolistovi, který se za velvyslanectví festivalu osobně účastnil. Výpravu do Ria organizačně a finančně zajistil Klub přátel Josefa Masopusta, který se na vzniku filmu podílel. Celé české festivalové odpoledne se neslo ve velmi vřelé atmosféře a všechny reakce diváků byly pozitivní a povzbuzující. Z naší účasti v Brazílii máme proto dobrý pocit a myslíme si, že jsme Duklu Praha i celou Českou republiku dobře reprezentovali, jak to v minulosti bylo vždy u Dukly Praha dobrým zvykem."

Petr Procházka a Josef Jelínek s cenou.

Josef Jelínek a Viktor Dolista.